Χρυσό deal 220 εκατ. ευρώ για τον σπαρτιάτη που θαυμάζει τον Ωνάση

15:35 18/9/2014 - Πηγή: E-Typos


Το καλύτερο δώρο τρεις ημέρες πριν τα γενέθλιά του έλαβε ο Τάσσος Ρουμελιώτης, ιδρυτής της Location Labs που τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών στον τομέα της ασφάλειας για κινητές συσκευές.
Η κορυφαία εταιρεία παραγωγής antivirus και ασφάλειας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μάλιστα το διαθέτει δωρεάν, η AVG εξαγόρασε την Location Labs στις 3 Σεπτεμβρίου έναντι συνολικά 220 εκατ. δολαρίων.
Ο γόνος Ελλήνων
μεταναστών στον Καναδά, οι οποίοι από πολύ νωρίς διαδραμάτισαν τον ρόλο των… ακούσιων μεντόρων του, πέτυχε ένα «χρυσό» deal που αφενός ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της Location Labs - αρχικά κατά περίπου 140 εκατ. δολ. και κατά επιπλέον 80 εκατ. δολ. σε βάθος διετίας - και αφετέρου, συνδυάζει, τόσο το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, όσο και το πελατολόγιό της με τα αντίστοιχα της ολλανδικής AVG. «Η Location Labs εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας και θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα εντός της AVG. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσουμε την ισχυρή μας κουλτούρα», ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Ρουμελιώτης.
Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καταγωγή του και δεν ξεχνά τα μαθήματα που του έκαναν οι γονείς του. «Το “Μολών Λαβέ”, που κοσμεί την ιστοσελίδα μας, αντικατοπτρίζει αυτή ακριβώς την κουλτούρα, την οποία ως Σπαρτιάτης παίρνω σοβαρά υπόψη», ήταν το σχόλιο του στην ερώτηση για το τι θα αλλάξει τώρα που η εταιρεία του εξαγοράστηκε από την AVG. Ο ίδιος θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Location Labs, η οποία θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα εντός της AVG.

Πηγή έμπνευσης
Παρά το γεγονός ότι ως παιδί δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τα οφέλη, που απεκόμιζε, εργαζόμενος στην επιχείρηση, την οποία «έτρεχαν» οι γονείς του στον Καναδά, στην πορεία και έχοντας αναδειχθεί στο επιχειρηματικό στερέωμα, παραδέχεται ότι με τον τρόπο αυτό οι δικοί του κατάφεραν να του εμφυσήσουν «μία πραγματικά ισχυρή ηθική και πείνα για την επιτυχία». Τόσο ο πατέρας του, αλλά κυρίως η μητέρα του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. «Κάποια Χριστούγεννα η μητέρα μου αγόρασε σοκολατάκια σε πολύ καλή τιμή, από έναν άλλο ιδιοκτήτη τοπικής επιχείρησης, ο οποίος δεν μπορούσε να τα πουλήσει και ήθελε να εξισορροπήσει κάπως τη χασούρα από τα χρήματα που είχε ξοδέψει. Μολονότι θα μπορούσε να γυρίσει πόρτα – πόρτα και να τα πουλήσει, εκείνη προτίμησε να τα τυλίξει σε πακέτα και να τα προσφέρει ως δώρο στους πελάτες, που μπήκαν στο μαγαζί όλο τον μήνα Δεκέμβριο. Τους ήξερε, νοιαζόταν γι’ αυτούς και αντί να βγάλει μερικά δολάρια σήμερα, προτίμησε να ‘χτίσει’ σχέσεις μαζί τους, κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα», αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ίδιος.
Η δραστηριότητα της μητέρας του ήταν και αυτή, που τον ώθησε στη συνέχεια να εγγραφεί σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Τελειώνοντας τις σπουδές του στο McGill University και έχοντας λάβει MBA από το Harvard, αποτέλεσε εκ των υψηλόβαθμων εταίρων της Bain & Company, υπήρξε συνιδρυτής της Coroneo, μιας νεοσύστατης εταιρείας ιατρικών συσκευών, τα προϊόντα της οποίας χρησιμοποιούνται, τόσο από το Στάνφορντ, όσο και από άλλα κορυφαία νοσοκομεία, ενώ κατέκτησε και τη θέση του αντιπροέδρου στην Claridge, ενός fund 3 δισ. δολ.
Η Location Labs ιδρύθηκε το 2002 με επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τα πρώτα τρία χρόνια την Ασία, γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Ρουμελιώτης, η Αμερική δεν ήταν ακόμη έτοιμη να δεχτεί τα προιόντα της. Σε συνέντευξή του στη San Francisco Business Times, μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πρώιμη αυτή προσπάθειά του να κατακτήσει την αμερικανική αγορά ως «το μεγαλύτερο λάθος» του. Ερωτηθείς από το ίδιο μέσο ποιον επιχειρηματία θαυμάζει, ο Τάσος Ρουμελιώτης απαντά πρώτα τον Αριστοτέλη Ωνάση, «τον μεγιστάνα της ελληνικής ναυτιλίας» και εν συνεχεία τον Masayoshi Son, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Softbank, της Ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης, ενώ εάν κάποια στιγμή θα αποφάσιζε να κάνει επαγγελματική στροφή, τότε θα επιθυμούσε να παίξει ως επιθετικός στην αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, τη Μίλαν.

Το who is who της Location LabsΑναπτύσσει εφαρμογές για τον γονικό έλεγχο της χρήσης της συσκευής (Phone Controls), τον γονικό εντοπισμό της τοποθεσίας της συσκευής και του κατόχου της (Locator) και το κλείδωμα της συσκευής κατά τη διάρκεια της οδήγησης (Drive Safe).Αυτές τις εφαρμογές έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει πάνω από 1,2 εκατ. συνδρομητές.Είχε δεχθεί συνολικά 26 εκατ. δολ. χρηματοδότησης σε τρεις γύρους (2002 και 2005), από επενδυτικά ταμεία, όπως Bluerun Ventures, Draper Fisher Jurvetson, Intel Capital, Mitsui Global Investment και QUALCOMM Ventures.Ανάμεσα στους πελάτες της βρίσκονται εταιρείες όπως AT&T, T-Mobile, Telefonica και Verizon. Απασχολεί πάνω από 220 εργαζόμενους.
Η AVG σε αριθμούς
- Ιδρύθηκε το 1971 στο Άμστερνταμ
- Το 2013 εμφάνισε έσοδα 407 εκατ. δολ.
- Διαθέτει πάνω από 187 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες
- Λειτουργεί 11 γραφεία παγκοσμίως
- Απασχολεί τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords