Χ. Κλίντον: Το Ιράν πρέπει να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα

22:51 11/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε σήμερα το Ιράν ότι "επείγει" η Ισλαμική Δημοκρατία να απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.
"Υπάρχει ακόμα χρόνος για τη διπλωματία, αλλά το θέμα επείγει", δήλωσε η Κλίντον κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της G8 στην Ουάσιγκτον, λίγες μέρες πριν την επανέναρξη των επαφών μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5 +1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα,
Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

H κ. Κλίντον χαρακτήρισε με σημερινές δηλώσεις "ανησυχητική" την παράταση της βίας στη Συρία, την ώρα που από την πλευρά της η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι η δράση των ενόπλων δυνάμεών της σε πολλές τοποθεσίες στη χώρα "αύριο Πέμπτη τερματίζεται".
"Η παράταση της βίας στη Συρία είναι ανησυχητική", τόνισε η κα Κλίντον στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των Οκτώ πλουσιότερων κρατών στην αμερικανική πρωτεύουσα.
"Μας προκαλούν ανησυχία όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι 'Αναν, προκειμένου να πετύχει μιάν εκεχειρία, τον τερματισμό της βίας. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις συναφείς εξελίξεις", πρόσθεσε η κα Κλίντον.
Οι "Οκτώ"είναι: ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.
Από την πλευρά της η μόνιμη πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, εστίασε στο ότι "είναι από λίγο έως καθόλου αξιόπιστες οι υποσχέσεις" από τη Δαμασκό -αφού είναι δεδομένη η πλέον πρόσφατη συμπεριφορά της Δαμασκού- ότι αύριο, στις 06.00 το πρωΐ, τερματίζεται η δράση των ενόπλων δυνάμεών της" σε διάφορες τοποθεσίες στη χώρα. "Η Δαμασκός, μία, δύο, τρείς φορές έδωσε υποσχέσεις, αλλά δεν τις τήρησε", τόνισε η πρέσβειρα Ράις.
"Δεν μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο από έξι σημεία, που ετοίμασε ο κ.'Αναν", υπογράμμιασε η κα Ράις.
"Εναπόκειται στη συριακή κυβέρνηση, πρώτιστα, και όχι στη συριακή αντιπολίτευση, να υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις, με τον έκδηλο τρόπο που περιγράφει το σχέδιο (6 σημείων) 'Αναν", βεβαίωσε η ίδια αξιωματούχος.
Επιπροσθέτως, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, για τη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο τόνισε πως τα μέλη της G8 "είναι πολύ προσηλωμένα στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο" την οποία υπονομεύει όμως, η προγραμματισμένη από τη Βόρεια Κορέα προσεχής εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου".

"'Όλοι μας είμαστε πολύ προσηλωμένοι στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που η Βόρεια Κορέα θα κάνει προσεχώς την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, κατά παραβίαση πάντως πολλών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ", είπε σχετικά η κα Κλίντον.
Keywords
Τυχαία Θέματα