Μπραχίμι: Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση χρειάζεται έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ

15:54 28/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Την λύπη του για την χρήση μιας "ουσίας" στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού στην Συρία, από την οποία έχασαν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, εξέφρασε επίσης σήμερα ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι η οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε απάντηση στην καταγγελθείσα αυτή επίθεση με χημικά όπλα θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Φαίνεται
ότι κάποιου είδους ουσία χρησιμοποιήθηκε, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων, αναμφιβόλως άνω των 100, ορισμένοι μιλούν για 300, άλλοι για 600, ίσως να είναι 1.000, ίσως και άνω των 1.000", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

"Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι σκανδαλώδες", υπογράμμισε.

"Δηλώνω ότι υπάρχει το πριν την 21η Αυγούστου και το μετά την 21η Αυγούστου. Αν υπάρξει μια στρατιωτική δράση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει έναν αντίκτυπο στην κατάσταση στην Συρία", συνέχισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν μια τέτοια επέμβαση θα ευνοούσε ή όχι "μια πολιτική λύση".

Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει "πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην Συρία: θα υπάρξει μόνον μια πολιτική λύση και όσο πιο γρήγορα εργαστούμε για μια πολιτική λύση τόσο το καλύτερο".

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της γνωστής ως Γενεύη 2, και σημείωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

Εξάλλου ερωτηθείς για μια πιθανή δυτική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ο Μπραχίμι απάντησε: "Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο".

"Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές", υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα την "έντονη ανησυχία της για την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία" εξέφρασε σήμερα η Ελβετία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε "τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που κλιμακώθηκαν με την φερόμενη χρήση χημικών όπλων".

Η Ελβετία επανέλαβε την έκκλησή της προς "όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση". Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια "επειγόντως, για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, σύμφωνα με τους ανθρωπιστικούς κανόνες", σημείωσε.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη λύπη του που "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να βρεθεί μια κοινή και επαρκής διεθνής απάντηση απέναντι στην συριακή τραγωδία".

Η Ελβετία υπενθύμισε εξάλλου ότι είχε πάρει την "πρωτοβουλία να ζητήσει την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αποτραπεί να μένουν ατιμώρητα τα σοβαρά εγκλήματα, όποιοι κι αν είναι οι φερόμενοι δράστες τους". Το διάβημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια, έλαβε την υποστήριξη άλλων 57 κρατών και "εξακολουθεί να είναι επίκαιρο".

Τέλος η Ελβετία υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να "προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να συμβάλει σε μια βιώσιμη ειρήνη, που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων".
Keywords
Τυχαία Θέματα