Αντ. Σαμαράς: Αναδεικνύουμε τη σημασία Ιονίου και Αδριατικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια

16:12 6/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Το πλάνο δράσης της ελληνικής Προεδρίας για την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου σε πεδίο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΕ που διεξάγεται στην Αθήνα για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής
συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως υπάρχουν ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τους τέσσερεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική και που είναι η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των ΑΟΖ, κάτι που όπως είπε μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, η ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.

«Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο αποτελεί ήδη πεδίο συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα