Άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την απόφαση για διάσωση των ισπαν. τραπεζών

14:02 11/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Τα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ καταγράφουν σημαντική άνοδο μετά την απόφαση της Ευρωζώνης να διασώσει με ένα ποσό έως 100 δις. ευρώ τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας.
Το ευρώ έφθασε το πρωί στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,2630 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 1,2601 δολάρια, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερα από την Παρασκευή, όταν διαμορφώθηκε στα 1,2516 δολάρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1,69%, με ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο (πάνω από 2%)
να σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημειώνουν, επίσης, μεγάλη άνοδο κατά 1,9% , ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών FTSE κερδίζει 1,1%.
Η διάσωση των ισπανικών τραπεζών βοήθησε και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης, αλλά παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 6,10%, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. Αντίθετα, αυξήθηκε η απόδοση για τους κρατικούς τίτλους που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα 10ετή γερμανικά ομόλογα που είδαν την απόδοσή τους να αυξάνεται κατά 7 μ.β. στο 1,38% και τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων αυξήθηκε κατά 6 μ.β. στο 1,69%.
"Σε όρους βασικών μεγεθών, αυτό (η διάσωση των ισπανικών τραπεζών) είναι σαφώς ένα σημαντικό βήμα, καθώς τώρα φαίνεται ότι τα χρήματα είναι στο τραπέζι για την ίαση του ισπανικού τραπεζικού τομέα. Όταν σταδιακά θα αρθούν τα κακά δάνεια από τους ισολογισμούς τους, ο τομέας θα μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχει ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Για να βγούμε από την τρέχουσα κατάσταση, είναι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και κάποια ανάπτυξη", δήλωσε στέλεχος γαλλικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα