Ανετράπη σκάφος με μετανάστες έξω από τη Σάμο - Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί

19:50 5/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 19:41

Είκοσι δύο νεκροί μεταξύ αυτών 4 παιδιά, 12 γυναίκες και 6 άνδρες είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου βόρεια της Σάμου.

Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ που περνούσε από την περιοχή και ένα από σκάφος του λιμενικού. Άμεσα σήμανε συναγερμός και στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης με τρία σκάφη του λιμενικού, ένα της FRONTEX, τρία αλιευτικά, ένα ελικόπτερο
Super Puma και ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους.

Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία ενώ το πρωί ένα παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι μετανάστες ήταν από την Σομαλία και την Ερυθραία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως αιτία του ναυαγίου την πιθανή μετατόπιση βάρους με αποτέλεσμα το 12μετρο σκάφος να πάρει κλίση και να εισρεύσουν σε αυτό νερά καθώς και την υπερφόρτωση του σκάφους.

Aνανέωση 17:25
Στους 22 -μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά- έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο, που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου.

Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών, ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ, που περνούσε από τη θαλάσσια περιοχή, και το δεύτερο από σκάφος του Λιμενικού.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, με τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα της FRONTEX, τρία αλιευτικά, ένα ελικόπτερο Super Puma και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες. Το ναυάγιο ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία μετά το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου. «Τραβήχτηκε» στη στεριά και από μέσα ανασύρθηκαν 16 σοροί, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Οι έρευνες συνεχίζονται στη θάλασσα, όπου έως τώρα έχουν εντοπισθεί, εκτός από τις σορούς των δύο γυναικών, δύο σοροί ενηλίκων και δύο παιδιών.

Ανανέωση 16:30Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 16 ατόμων στο νοσοκομείο Σάμου -μεταξύ αυτών και τριών παιδιών.
Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των 39 διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα.
Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των αγνοουμένων επιβατών.

Ανανέωση 13:22
Για επτά εγκλωβισμένους λαθρομετανάστες εντός του σκάφους που ανετράπη τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, κάνουν λόγο δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες, σύμφωνα με πληροροφίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ρυμούλκησης του σκάφους στη στεριά. Λίγες ώρες ανασύρθηκαν δύο γυναίκες νεκρές, ενώ περισυνέλησαν σώοι 36 μετανάστες, εκ των οποίων, ένα μικρό κορίτσι μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ενώ έξι άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 60 άτομα.

Ενημέρωση 09:00
Οι σοροί δύο γυναικών και 36 σώοι μετανάστες έχουν περισυλλεγεί, από σκάφη του λιμενικού σώματος, σε επιχείρηση διάσωσης, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή δύο λέμβων, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων.
Η μια σορός εντοπίσθηκε από το κρουαζιερόπλοιο ADAMORA, ενώ η δεύτερη από σκάφος του λιμενικού που έσπευσε άμεσα στην περιοχή, στις 4 το πρωί, οπότε ξεκίνησε και η επιχείρηση διάσωσης.
Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και λαμβάνουν μέρος δυο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα κρουαζιερόπλοιο, σκάφος της frontex, το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν και τρία αλιευτικά. Επίσης, επιχειρεί και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ενώ κατευθύνεται στο σημείο και σκάφος του πολεμικού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι παράτυποι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιωτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Οι 36 μετανάστες, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους, έχουν μεταφερθεί ήδη στο λιμεναρχείο Σάμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα