Αναστασιάδης: Η κοινή δήλωση, προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων

16:39 3/11/2013 - Πηγή: E-Typos
Η κατάληξη σε κοινή δήλωση, παραμένει προϋπόθεση για συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αν παραστεί ανάγκη θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Για τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι σε σχέση με τις ενέργειες και τη στάση του. Αυτά θα τα πούμε, αν μας δοθεί η ευκαιρία αυτές τις ημέρες που θα είναι στην Κύπρο,
είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πολλά είναι εκείνα, τα οποία θα πρέπει οριστικά να ξεκαθαριστούν μια για πάντα».

Ο Κύπριος πρόεδρος επέμεινε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό και καλά προετοιμασμένο διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, έχουμε υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις, οι οποίες, εάν και εφόσον οι εκπρόσωποι του γενικού γραμματέα ήθελαν ή θέλουν να αξιοποιήσουν, μπορούμε να επιτύχουμε μία κοινή δήλωση, η οποία να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, έτσι ώστε να μπορούμε το συντομότερο να μπούμε σ' ένα διάλογο για την όσο το δυνατό συντομότερη λύση του Κυπριακού με βάση τις βασικές αρχές.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ντερβίς Έρογλου για συνάντηση των δύο ηγετών ακόμη και χωρίς κοινή δήλωση, είπε ότι γνωρίζει ότι αυτή είναι η επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Γι' αυτό, τόνισε, επιμένω διότι γνωρίζω τις θέσεις του, ακόμα και αυτές στις 29 Οκτωβρίου, που μιλούσε ξεκάθαρα για «δύο κυριαρχίες και για κυρίαρχα κράτη». Συνεπώς, πρόσθεσε, επιμένω ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές αρχές από την αρχή για να μη δαπανηθεί ο χρόνος απλά σε μια άγονη συνομιλία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν βάλει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα «δυο πόδια σε ένα παπούτσι» ο πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε: «εγώ δεν αισθάνομαι να είναι τα "δυο μου πόδια σε ένα παπούτσι". Αυτό που επιμένω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό, καλά προετοιμασμένο διάλογο, ο οποίος να δημιουργεί τις προοπτικές μιας λύσης που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να μην παραγνωρίζει ούτε τις διεκδικήσεις, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων, ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Η λύση, κατέληξε, θα οδηγεί σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα.

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου χαιρέτισε την προθεσμία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για συνάντηση των δύο ηγετών και καθορισμό ημερομηνίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων καθώς και τη διαπίστωσή του ότι υπάρχει περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Έρογλου εκφράζει τη διαφωνία του με τις επιθέσεις, όπως είπε, που δέχθηκε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ από την ελληνοκυπρική πλευρά και την καλεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε λύση, το πρώτο τετράμηνο του 2014 και τη διενέργεια χωριστών ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων την 'Ανοιξη.

Η εφημερίδα «Πολίτης» σε σημερινό ρεπορτάζ του συμβούλου έκδοσης Διονύση Διονυσίου, με τίτλο «Προβλήματα με ΟΗΕ και ΕΕ», υποστηρίζει ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές τις μέρες, και όχι μόνο του προέδρου Αναστασιάδη, είναι η εκδαπάνηση σημαντικού κεφαλαίου σε αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΟΗΕ όσο και με την ίδια την ΕΕ»

Η κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν έκρυψε εδώ και μήνες τη δυσφορία της κατά του κ. Ντάουνερ, θεωρώντας τον ως υπεύθυνο για την αποτυχία της πρότασης για την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, πριν την έναρξη των συνομιλιών. Από πλευράς ΟΗΕ ωστόσο διατυπώνεται μια διευκρίνιση: «Από τον κ. Ντάουνερ ζητήθηκε να θέσει θέμα. Ο κ. Ντάουνερ το έθεσε, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Δεν ευθύνεται αυτός, αν η απάντηση ήταν αρνητική αλλά αυτοί που την έδωσαν». Το θέμα αυτό βέβαια, προστίθεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «δεν το χειρίστηκε αποκλειστικά ο κ. Ντάουνερ, αλλά και ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, μέσω ευρωπαϊκών και αμερικανικών διασυνδέσεων, όπως ο Στέφαν Φούλε και ο Τζον Κέρι».

Υψηλόβαθμος Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, ο οποίος διετέλεσε μέλος διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό, δήλωσε στην εφημερίδα: «Η Τουρκία αρχικά το συζητούσε. Για όλους μας όμως το θέμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου (Βαρώσι) ήταν συζητήσιμο μόνο με αντάλλαγμα το αεροδρόμιο Τύμπου. Σας δίνουμε το Βαρώσι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με ταυτόχρονη αναγνώριση της Τύμβου ως διεθνές αεροδρόμιο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Εάν όμως ξεκινούσαμε τη συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, πόσος χρόνος θα απαιτείτο; Θα καταλήγαμε κάπου; Για το άνοιγμα ενός οδοφράγματος κάποτε χρειαστήκαμε ένα χρόνο συνομιλιών. Σήμερα εμείς θέλουμε λύση συνολική σε 4-5 μήνες. Ποιο είναι προτιμότερο λοιπόν; Μια συνολική λύση, στην οποία θα πάρουν αμέσως οι Ελληνοκύπριοι το Βαρώσι και η Τύμβου θα λειτουργεί κανονικά εντός της Ομοσπονδίας ή δύο χρόνια συνομιλιών για ένα ΜΟΕ που μπορεί και να μην καταφέρουμε να φέρουμε σε πέρας;».

Πέραν του θέματος των Βαρωσίων βέβαια προέκυψε και άλλο θέμα, το οποίο αφορά την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο. Κάποιοι στη Λευκωσία επίσης φορτώνουν το θέμα στον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η αλήθεια, υποστηρίζει ο «Πολίτης», που επικαλείται έγκυρη πηγή, είναι εντελώς διαφορετική: «Οι Τούρκοι, σαφέστατα δεν θέλουν υψηλή εκπροσώπηση της ΕΕ στις συνομιλίες, αλλά παρ' όλα αυτά το θέμα ήγειρε ο Μπαν Γκι - Μουν στον κ. Μπαρόζο κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι δεν θέλει να γνωρίζει τίποτα για το θέμα, αλλά όταν συνάντησε τον Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες έριξε τις ευθύνες στα Ηνωμένα Έθνη. Το θέμα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, διότι και πάλι όλα φορτώθηκαν στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος απαίτησε σαφή υποστηρικτική δήλωση από τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που έγινε την περασμένη βδομάδα από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Όλως παραδόξως ακολούθησε και ανάλογη ανακοίνωση από την Κομισιόν. Ποια είναι η ουσία του θέματος; Βασικά η ΕΕ δεν επιθυμεί ουσιαστική εμπλοκή στις συζητήσεις, διότι υπάρχει αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Αυτό έχει διευκρινισθεί από την Κομισιόν εδώ και καιρό. Ότι, δηλαδή, θα εμπλακεί, αν το ζητήσουν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο. Αν το ζητεί μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό που εκλαμβάνεται ως γεγονός από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ως προϊστάμενος του κ. Μπαρόζο τον καλεί να εμπλακεί υπέρ των Ελληνοκυπρίων». Το όλο θέμα, καταλήγει το ρεπορτάζ, θα μπορούσε να επιλυθεί , «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά το έθετε στην τουρκοκυπριακή για να αποφασίσουν από κοινού τους όρους εμπλοκής της ΕΕ».
Keywords
Τυχαία Θέματα