Αίγυπτος: Και ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη

17:26 20/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 16.00

Ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι θα προσαχθεί σε δίκη στις 19 Σεπτεμβρίου όσον αφορά την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, γράφει σήμερα στον ιστότοπό της η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Η προσφυγή εναντίον του έγινε από τον επικεφαλής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι ο ΕλΜπαραντέι είχε διοριστεί αντιπρόεδρος
ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και όφειλε ως εκ τούτου να δώσει την παραίτησή του σε αυτήν.

Ο ΕλΜπαραντέι έφυγε από το Κάιρο για την Βιέννη την Κυριακή, σύμφωνα με την Αλ Αχράμ.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε από την Γενεύη ότι η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.

"Ζητούμε από τις αιγυπτιακές αρχές να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση εκεί", δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να συλλέξει πληροφορίες που θα στηρίζονται σε μαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε άλλες πηγές, εξήγησε η εκπρόσωπος.
"Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την συνέχιση της βίας στην Αίγυπτο", δήλωσε επίσης η ίδια. "Οι θάνατοι την νύχτα της Κυριακής 36 κρατουμένων που βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πλήρους έρευνας", πρόσθεσε.
Αναφερόμενη επίσης στην σύλληψη εκατοντάδων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων τις τελευταίες ημέρες, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος στερείται της ελευθερίας του θα πρέπει να χαίρει ανθρώπινης μεταχείρισης και να επωφελείται από όλες τις νομικές εγγυήσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε την διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό, και αυτό των αιγυπτιακών αρχών.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπολογίζουν ότι οι νεκροί στο δικό τους στρατόπεδο ξεπερνούν τους 2.000.

Ανανέωση 09.10
Συνελήφθη ο Μοχάμεντ Μπαντί, ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής ΑδελφότηταΟι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον επικεφαλής ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Ο Μοχάμεντ Μπαντί ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια τον τόπο όπου την Τετάρτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία». Ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδα, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

Ανανέωση Τρίτη 20/8, 01.14

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ ανάμεσα σε ενόπλους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο Σινά, στην Αίγυπτο, μετά την ρίψη ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στην περιοχή αυτή, δήλωσε πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες.
Οι ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε μια φυλακή στην πόλη Αλ Αρίς.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε χθες μεγάλη ανησυχία για τον θάνατο μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνταν στην Αίγυπτο και κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει πως η ισλαμική αυτή οργάνωση θα πρέπει να απαγορευτεί.
"Μας προκαλεί βαθειά ανησυχία ο ύποπτος θάνατος κρατουμένων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια φερόμενη απόπειρα απόδρασης από φυλακή κοντά στο Κάιρο", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους περίπου 37 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι πέθαναν υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες σε αιγυπτιακή φυλακή την Κυριακή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε χθες την διεξαγωγή "πλήρους έρευνας" για τον θάνατο των 37 αυτών κρατούμενων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι φέρεται ότι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων κατά την διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι, ο κ. Μπαν "προβληματίστηκε βαθύτατα" από αυτό το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ και "ζητεί την διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για την αποσαφήνιση των γεγονότων".

Εξάλλου ο Μπαν "καταδίκασε απερίφραστα" την ενέδρα ενόπλων στο Σινά που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 Αιγύπτιων αστυνομικών και εξέφρασε την ελπίδα "οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν γρήγορα και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε χθες από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών, αμφισβητώντας επίσης τον απολογισμό των νεκρών που έχει δώσει στην δημοσιότητα ο αιγυπτιακός στρατός από τότε που άρχισε η κρίση.
Η χρήση πραγματικών πυρών σε μεγάλη κλίμακα δεν είναι αιτιολογημένη και είναι αντίθετη με τους διεθνείς κανονισμούς, επισημαίνει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ώρα που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην εξουσία στην Αίγυπτο πρέπει "να ανακαλέσουν επειγόντως" τις εντολές τους προς την αστυνομία όσον αφορά την χρήση πραγματικών πυρών για την προστασία δημόσιων κτιρίων, υπογραμμίζει η HRW.
Η επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία σε δύο πλατείες στο Κάιρο, τις οποίες είχαν καταλάβει υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, "δείχνει να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 377" ανθρώπων, σύμφωνα με καταμέτρηση της HRW, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές κάνουν λόγο για 288 νεκρούς.

Η HRW στηρίχθηκε για να κάνει τον απολογισμό αυτόν σε "στοιχεία από πρώτο χέρι", σε συνομιλίες που είχε με το προσωπικό του τομέα της υγείας, όπως και σε έναν κατάλογο με τα θύματα που κατήρτισε το "Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Οικονομικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα".

Ανανέωση Δευτέρα 19/8, 19.00

Μια νέα κατηγορία, αυτή της "συνέργιας σε δολοφονία", απαγγέλθηκε σήμερα στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου είχε διατάξει την παράταση της κράτησης του Μόρσι για άλλες 15 ημέρες, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή του σε "βίαιες ενέργειες", μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. Η υπόθεση αυτή αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν σημειωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει υπό κράτηση για το διάστημα αυτό ώστε να ερευνηθούν οι κατηγορίες της "συνέργιας σε δολοφονία" και των "βασανιστηρίων" σε βάρος διαδηλωτών.

Στα τέλη του 2012 χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, στο Κάιρο, διαμαρτυρόμενοι για ένα διάταγμα που είχε εκδώσει ο Μόρσι, τον οποίο κατηγορούσαν ότι ήθελε να εξισλαμίσει τη νομοθεσία της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη οι δικαστικές αρχές είχαν παρατείνει την κράτηση του Μόρσι για 30 ημέρες, αλλά για άλλη υπόθεση που αφορά τη βοήθεια που του παρείχε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για να αποδράσει από τη φυλακή όπου τον είχε κλείσει το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την ανατροπή του. Αιγυπτιακό δικαστήριο έκρινε στις 23 Ιουνίου ότι τόσο η Χαμάς όσο και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ εμπλέκονταν στην απόδραση από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, στα βορειοδυτικά του Καΐρου.

Ο Μόρσι είχε διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος και άλλα 33 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων που κρατούνταν μαζί του δεν είχαν αποδράσει αλλά ότι κάτοικοι της περιοχής "τους άνοιξαν τις πύλες" των φυλακών.

Ο Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κρατείται έκτοτε σε μυστική τοποθεσία. Πολλά άλλα μέλη της Αδελφότητας επίσης έχουν συλληφθεί ή αναζητούνται από τις αρχές.

Ανανέωση 23.44

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Αίγυπτος δεν θα "γονατίσει" μπροστά στη βία των ισλαμιστών.

"Όποιος φαντάζεται ότι η βία θα γονατίσει την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους, πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του αυτή. Δε θα σιωπήσουμε μπροστά στην καταστροφή της χώρας", τόνισε ο στρατηγός Σίσι στη διάρκεια συνάντησης με περίπου εκατό ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραΐμ.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη του στρατηγού Σίσι από την έναρξη, την Τετάρτη, των συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ανανέωση 20.33

Τριάντα οχτώ οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκαν στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή

Τριάντα οχτώ οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών, αλλά σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ένας αριθμός κρατουμένων έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν.

Ανανέωση, Κυριακή , 18/8, 00.15

Εισαγγελείς στην Αίγυπτο άρχισαν έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η αστυνομία προέβη σε πάνω από 1.000 συλλήψεις μελών και συμπαθούντων της Αδελφότητας μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν όσους βρίσκονταν στο τέμενος αλ Φατχ έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν με υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μια χαοτική κατάσταση, φέρεται να εξετάζει το να θέσει εκτός νόμου την ισλαμιστική οργάνωση.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένοπλους να πυροβολούν από ένα παράθυρο του τεμένους, όπου είχαν καταφύγει υποστηρικτές του Μόρσι κατά την διάρκεια των σφοδρών, αιματηρών συγκρούσεων στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την Παρασκευή.

Εικόνες που μετέδωσαν αιγυπτιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί απεικόνιζαν έναν ένοπλο να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ και στρατιώτες να ανταποδίδουν τα πυρά. Μερικές ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν και άδειασαν το κτίριο, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.
Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν νεκροί στις συγκρούσεις στην τέταρτη ημέρα βίας στην Αίγυπτο, με απολογισμό σχεδόν 800 νεκρούς.
Ταραχές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, όπου ένα γραφείο των Αδελφών Μουσουλμάνων παραδόθηκε στις φλόγες.

Καθώς η οργή αυξάνεται σε όλες τις πλευρές, ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι πρότεινε να τεθεί εκτός νόμου η Αδελφότητα – αλλάζοντας τους όρους του παιγνιδιού στη σύγκρουση για την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

«Δεν αντιμετωπίζουμε πολιτικές διαιρέσεις, αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο που διεξάγουν οι εξτρεμιστές που καθημερινά εξελίσσεται σε τρομοκρατία», υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου, Μοστάφα Χεγκάζι. «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο με επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά και τηρώντας το νόμο εντός του πλαισίου [σεβασμού] των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εάν η πρόταση του Μπεμπλάουι εφαρμοστεί και η Αδελφότητα τεθεί εκτός νόμου, αυτό θα την ωθήσει σε πρακτικές παρανομίας, πέρα από το ότι θα σημάνει επίσης την έναρξη ενός κύματος μαζικών συλλήψεων μελών της.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν το πρόσφατο κύμα των σκοτωμών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θορυβημένες από τη νέα κρίση στη χώρα, που έχει συνάψει μια στρατηγικής σημασίας συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και όπου βρίσκεται η Διώρυγα του Σουέζ, μια μείζων αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο η Σαουδική Αραβία υποστήριξε σθεναρά την υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση κατηγορώντας τον παλιό της εχθρό, την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι στις ταραχές της Παρασκευής σκοτώθηκαν 173 άνθρωποι, ανάμεσά τους 95 στο κέντρο του Καΐρου, στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις – την «ημέρα της οργής» για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που κατήγγειλαν την καταστολή της Τετάρτης, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 578 άνθρωποι. Στον απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται 57 αστυνομικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανάμεσα σε εκείνους που σκοτώθηκαν χθες ήταν ο γιος του Μοχάμεντ Μπαντίε, ενός από τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Έχασε τη ζωή του κοντά στο τέμενος αλ Φατχ, που μετατράπηκε σε πρόχειρο νεκροτομείο και καταφύγιο των υποστηρικτών του Μόρσι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αιματοχυσία.

​Το κτίριο περικυκλώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα στο χώρο της προσευχής νωρίς το πρωί, γεμίζοντας το χώρο με λευκό καπνό και κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα για όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού. Λίγη ώρα αργότερα, ακούγονταν πυροβολισμοί κι από τις δύο πλευρές.

Οι αρχές της Αιγύπτου ανέφεραν ότι προσήγαγαν πάνω από 1.000 ισλαμιστές μετά τις ταραχές της Παρασκευής, με έναν άνδρα να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά πλάνα με χειροπέδες κι ένα αυτόματο στην αγκαλιά.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας συνελήφθη επίσης ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, αδελφός του ηγέτη της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μπεμπλάουι δήλωσε ότι η Παρασκευή «ήταν μια πολύ άσχημη μέρα. Έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε υπουργεία. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν θα υπάρξει καμιά συμφιλίωση με εκείνους τα χέρια των οποίων έχουν βαφτεί με αίμα και με εκείνους οι οποίοι έστρεψαν όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών του».

Η Αδελφότητα είχε επίσημα διαλυθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου το 1954. Ενεγράφη ως μη κυβερνητική οργάνωση τον Μάρτιο.
Το κίνημα αυτό, που ιδρύθηκε το 1928, έχει βαθιές ρίζες κι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που ιδρύθηκε το 2011, μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του αυταρχικού ηγέτη της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αδελφότητα κέρδισε και τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν την πτώση του Μουμπάρακ. Ο Μόρσι κυβέρνησε για ένα χρόνο πριν υπονομευθεί από γιγαντιαίες κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσαν επικριτές του. Ο επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι προέβη στην κίνηση αυτή για να αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε εμφύλια σύρραξη.

Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκέχαντ Ελ Χάνταντ δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία συλλαμβάνει γιους και κόρες ηγετικών στελεχών της οργάνωσης για να αποκτήσει έτσι ένα πλεονέκτημα.

Παρά την αιματοχυσία, οι ισλαμιστές κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώνουν καθημερινά την ερχόμενη εβδομάδα, αν και δεν αναφέρθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις ως πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 12 εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν την Παρασκευή. Οι αρχές κατηγόρησαν τους ισλαμιστές για τις καταστροφές.

Ανανέωση 18.15

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου απομακρύνθηκαν όλοι από το εσωτερικό του το απόγευμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από λίγο μία πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας πάσχιζαν ακόμη να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο του μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ, από τον οποίο –σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA– ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Εν τω μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουϊ "προτείνει" να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πρότασή του δε αυτή "η κυβέρνηση την μελετά", ενημέρωσε σήμερα στο Κάιρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σερίφ Σάουκι.

Αυτή η πρωθυπουργική πρόταση υποβλήθηκε ήδη προς τον "καθ΄ύλην" αρμόδιο υπουργό των Κοινωνικών υποθέσεων, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανανέωση Σάββατος 17/8, 14.30

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι σε όλη την Αίγυπτο από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα σώματα ασφάλειας σκοτώθηκαν --χθες Παρασκευή-- 173 άνθρωποι.
Διευκρίνισε, συγχρόνως, ότι οι νεκροί στο Κάιρο, από τις ίδιες συγκρούσεις, είναι 95 (ενενήντα πέντε).

Στην πλατεία Ραμσή στο Κάιρο πυροβολήθηκε χθες θανάσιμα ένας γιός του Μοχάμεντ Μπαντίε (καθοδηγητικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας)

Γιός του καθοδηγητικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, ο 38χρονος Αμάρ, πυροβολήθηκε στην πλατεία του Ραμσή και έχασε χθες Παρασκευή την ζωή του, στο Κάιρο στη διάρκεια των διαδηλώσεων, αναφέρει σήμερα το πολιτικό του κόμμα στην ιστοσελίδα του στο Facebook.

Παραμένει αδιευκρίνιστο πού βρίσκεται τώρα ο πατέρας του, Μοχάμεντ Μπαντίε. Κατηγορούμενος για "παρακίνηση σε βία" είναι προγραμματισμένο να δικαστεί με ημερομηνία έναρξης της δίκης την 25η Αυγούστου. Ωστόσο ο Μοχάμεντ Μπαντίε είναι αμφίβολο εάν θα είναι παρών στη δικαστική αίθουσα.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι μάχεται κατά μιας "μοχθηρής τρομοκρατικής συνωμοσίας" των Αδελφών Μουσουλμάνων, αιτιολογώντας την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 600 ανθρώπων τις τρεις τελευταίες ημέρες.
"Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέλη της, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ο μεγάλος λαός της Αιγύπτου είναι ενωμένοι για να πολεμήσουν την μοχθηρή τρομοκρατική συνωμοσία που εξύφαναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 38 σοροί έχουν μεταφερθεί σήμερα σε δύο τεμένη του Καΐρου, όπου η αστυνομία και ο στρατός διαλύουν τις διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 18 πτώματα σε ένα τέμενος. Νωρίτερα είχε καταμετρήσει 12 πτώματα, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εκεί κι άλλα.
Αυτόπτες μάρτυρες που δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο πλευρές δήλωσαν εξάλλου ότι τουλάχιστον 20 σοροί έχουν μεταφερθεί σε ένα άλλο τέμενος που βρίσκεται εκεί κοντά.
Την ίδια ώρα αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δήλωσε ότι 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν σήμερα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και τις δυνάμεις της τάξης.
Παράλληλα αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας δήλωσε σήμερα ότι 24 αστυνομικοί έχουν χάσει την ζωή τους από αργά χθες το βράδυ σε όλη την χώρα, ανεβάζοντας σε 67 τον αριθμό των μελών της αιγυπτιακής αστυνομίας που έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη.


Το Κάιρο ματαίωσε κοινή ναυτική άσκηση με την Τουρκία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική "επέμβαση" σε εσωτερικές υποθέσεις

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ματαιώνουν τα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν από κοινού με την Τουρκία τον Οκτώβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "ανάμιξη" της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.
Η Τουρκία καταδίκασε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Κάιρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξεταστεί η "σφαγή" στην Αίγυπτο, όπως την χαρακτήρισε.
Το Κάιρο ματαίωσε την κοινή ναυτική άσκηση "σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας που συνιστούν κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις της Αιγύπτου και οι οποίες χλευάζουν τη βούληση του αιγυπτιακού λαού" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαδηλώσεις σε Τουρκία, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιορδανία κατά της αιματηρής καταστολής των κινητοποιήσεων των ισλαμιστών στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ισλαμικές σημαίες και φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα κατέβηκαν στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.
Στην Άγκυρα, περίπου 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία μετά την προσευχή της Παρασκευής, από το μεγάλο τέμενος της πόλης μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Οι συγκεντρωμένοι, οργισμένοι από την άρνηση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει "πραξικόπημα" την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, φώναζαν συνθήματα όπως "Φονιάδες Αμερικανοί, έξω από την Τουρκία".
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πορείας, χωρίς να παρέμβουν. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κινήθηκαν προς την πρεσβεία της Αιγύπτου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Στο προάστιο Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μόρσι. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές, παλαιστινιακές και συριακές σημαίες.
Στην Ιερουσαλήμ, αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών, εκφράζοντας την οργή τους ενάντια στον αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Οι περίπου 600 διαδηλωτές προσευχήθηκαν για τους Αιγύπτιους που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη κατά την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των ισλαμιστών στην Αίγυπτο.

Οι συγκεντρωμένοι κατηγόρησαν τον στρατηγό Σίσι ότι είναι "συνεργάτης των Αμερικάνων" στην υπηρεσία του Ισραήλ και τόνισαν ότι ο Μόρσι παραμένει πρόεδρος της Αιγύπτου. Κρατούσαν μάλιστα αφίσες με τα πρόσωπα του Σίσι και του Χίτλερ, που έφεραν λεζάντες όπως "Ο Χίτλερ σκότωνε τους Εβραίους για το λαό του" και "Ο Σίσι σκοτώνει το λαό του για τους Εβραίους".
Η ισραηλινή αστυνομία δεν επενέβη στη διαδήλωση.
Στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη, μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στον Μόρσι και επιχείρησαν να κάνουν πορεία μέχρι το τέμενος Αλ Χουσέιν αλλά εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Στα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε και άλλοι συνελήφθησαν.
Στο Αμάν της Ιορδανίας περίπου 1.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων και διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής φωνάζοντας συνθήματα κατά της "στρατιωτικής εξουσίας" και του "πραξικοπήματος" του στρατηγού αλ Σίσι. Ο Χαμάμ Σαΐντ, ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, κάλεσε την ιορδανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Κάιρο και να διώξει τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στο Αμάν, καταγγέλλοντας τη "σφαγή" της Τετάρτης.
Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τις αρχές της Ιορδανίας για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο.
Keywords
αιγυπτος, δικη, μοχαμεντ, οηε, συλληψεις, κηδεία, ηπα, hrw, διαδηλωσεις, στρατος, νέα, συμμετοχή, μουμπαρακ, ιουνίου, σθεναρά, ζαουάχρι, facebook, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, δακρυγονα, νεκρος διαδηλωτης, νεα κυβερνηση, 25η μαρτιου, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, η ζωη εν ταφω, ημερομήνια, αστυνομια, αφισες, εικονες, ηγετης, ηπα, θανατος, ιερουσαλημ, ιορδανια, ισραηλ, οηε, σημαιες, τηλεοραση, φωτογραφιες, χιτλερ, ωρα, αγκυρα, αγκαλια, αιμα, αμερικανικη πρεσβεια, ανησυχητικο, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, ατμοσφαιρα, εβδομαδες, βιεννη, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, δωσει, δικτυα, δυτικη οχθη, δυτικη, εγινε, αιθουσα, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, εξελιξη, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, εφυγε, εφημεριδα, ζαουάχρι, ζωη, χαμαμ, κηδεία, ιδια, υπηρεσια, υποθεση, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κλιμακα, κομμα, κρατικο, κτιριο, λογο, νυχτα, ομαδα, οχθη, πεμπτη, πηγη, πρωι, ριψη, σαουδικη αραβια, σαββατο, συνεχεια, σισι, σθεναρά, συλληψη, συμμετοχή, συνθηματα, τμημα, τουρκια, υπουργειο υγειας, τριτη, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, φαταχ, χεβρωνα, χεζμπολαχ, ωρες, ασχημη, δικαιωματα, εκκλησιες, επεισοδια, ηγετες, hrw, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κορες, καρδια, κυριακη, λευκο, μπροστα, νεκροι, οργη, πηγες, πληροφοριες, σκοτωνει, σωματα, σωματα ασφαλειας, ουασινγκτον, υγειας, χειροπεδες, χερια
Τυχαία Θέματα