Αυστριακή δημόσια τηλεόραση: Η ΕΕ ευθύνεται για το κλείσιμο της ΕΡΤ

21:05 25/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, απέδωσε ο γενικός διευθυντής της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, Αλεξάντερ Βράμπετς, στη διάρκεια ημερίδας και δημόσιας συζήτησης στη Βιέννη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ΕΕ φυσικά και είναι υπεύθυνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ακόμη και αν η τρόικα δεν είχε προδιαγράψει συγκεκριμένα αυτό το μέτρο».

«Η ΕΕ θα έπρεπε να πάρει σαφέστερα θέση κατά αυτού
του μέτρου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», πρόσθεσε, ασκώντας επιπλέον κριτική κατά της Ένωσης, η οποία, όπως παρατήρησε, προδιαγράφει στις υποψήφιες για ένταξη χώρες μια λειτουργούσα δημόσια Ραδιοτηλεόραση, θεωρώντας την ως τμήμα της δημοκρατίας και την ίδια στιγμή αποδέχεται ελλείμματα σε χώρες που είναι ήδη μέλη της.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία, Μαρκ Φέντριχ, υπεραμυνόμενος της στάσης της ΕΕ στο θέμα της ΕΡΤ, επισήμανε πως πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλύτερα που για την υπόθεση αυτή αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο και σε τελική ανάλυση η Ελλάδα «δεν είναι κατεχόμενη χώρα».

Εξάλλου, η ΕΕ έχει δώσει μόνον γενικές συστάσεις για περικοπές στο δημόσιο τομέα, συμπλήρωσε ο διευθυντής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για «απραξία» στο θέμα της ΕΡΤ, κατηγόρησε την ΕΕ, στη δική του παρέμβαση, ο Έλληνας δημοσιογράφος, συνεργάτης της ΕΡΤ και υπεύθυνος της εκπομπής της «Οι 27 της Ευρώπης», Κώστας Αργυρός, τονίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να τοποθετηθεί κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Όπως επισήμανε, η ΕΡΤ έχει κέρδη και ο πληθυσμός είναι ικανοποιημένος μαζί της, κάτι που αποδεικνύουν και τα μέχρι τώρα 4,7 εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολουθούν, όπως είπε, μετά το κλείσιμό της, το πρόγραμμα μέσω διαδικτύου.

Την εκδήλωση στη Βιέννη, με τίτλο «Λιτότητα σε βάρος της ελευθερίας της ενημέρωσης», συνδιοργάνωσαν η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», το Πανεπιστήμιο Βιέννης και η Αυστριακή Λέσχη Δημοσιογράφων.
Keywords
Τυχαία Θέματα