Α. Μέρκελ: Όχι περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

15:28 2/6/2013 - Πηγή: E-Typos
«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι «πολλά εξαρτώνται και για την Γερμανία, από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες». Επισήμανε δε ότι οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση γα το θαρραλέο και επίπονο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούν και ανέφερε ότι η ίδια υπερασπίζεται τα συμφέροντα όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρης της
Ευρώπης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θυσίες των πολιτών.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά», επισήμανε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην αυριανή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και, ερωτηθείσα εάν η δύναμή της ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης, ανέφερε ότι η πολιτική του Βερολίνου τυγχάνει πολύ προσεκτικής παρακολούθησης διεθνώς. «Η Ευρώπη είναι ικανή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ό,τι ίσως εκτιμούσαμε», είπε η κα Μέρκελ και εξήγησε ότι λόγω της κρίσης έχουν ληφθεί αποφάσεις που προηγουμένως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Δήλωσε αισιόδοξη ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, διότι στις χώρες αυτές, όπως σημείωσε, πολλοί πολίτες αναγνωρίζουν τις παραλείψεις που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, αλλά παραδέχθηκε ότι απαιτούνται μεγάλες θυσίες εκ μέρους των πολιτών.

Η κα Μέρκελ τόνισε ότι για την ώρα δεν θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναβαθμιστεί ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Εμφανίστηκε ακόμη επιφυλακτική για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Κομισιόν, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη θεσμική αλλαγή στην ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «επί του παρόντος δεν είναι σκόπιμες οι θεωρητικές συζητήσεις για αλλαγές στα θεσμικά όργανα».
"Δεν βλέπω καμιά ανάγκη τα επόμενα χρόνια να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή", είπε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Σπίγκελ, προσθέτοντας πως συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται στενότερα όσον αφορά οικονομικά θέματα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι την Πέμπτη η Μέρκελ και ο Ολάντ κάλεσαν να υπάρξει αυτή η στενότερη συνεργασία κι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια έγγραφη κοινή πρόταση για την μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών της ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Ολάντ στράφηκε εξάλλου εναντίον της Επιτροπής εξ αφορμής των λεπτομερειακών της προτάσεων που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία, λέγοντας πως η Κομισιόν δεν μπορεί να "υπαγορεύει" μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο τόνος του, που ορισμένοι θεώρησαν εθνικιστικό, αναστάτωσε όχι μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά κι ορισμένα μέλη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ σχετικά με την Επιτροπή ίσως προκαλέσουν ανησυχία σε μικρότερα κράτη-μέλη της ΕΕ αφού αυτά τείνουν να θεωρούν το υπερεθνικό αυτό όργανο ως ένα μέσο προάσπισης των συμφερόντων τους στην Ευρώπη, αφού χωρίς αυτή θα αναγκάζονται να υποχωρούν όλο και περισσότερο στις αξιώσεις των ισχυρότερων κρατών.

Η συνέντευξη της Μέρκελ εξάλλου δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες αφού η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη τάχθηκαν ανοικτά εναντίον του να επιβληθούν σημαντικοί δασμοί στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών που παράγονται στην Κίνα, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για τις εμπορικές του πρακτικές.

Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε ακόμη της επιλογής της κυβέρνησής της να πωλεί όπλα σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας όπου αμφισβητείται το δημοκρατικό έρεισμα των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι οι χώρες αυτές, όπως η Σαουδική Αραβία, «αποτελούν σημαντικούς εταίρους της Γερμανίας στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Δεσμεύθηκε πάντως για μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στην ενημέρωση για την πώληση οπλικών συστημάτων, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικώς με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την προμήθεια των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών Euro Hawk, τα οποία κόστισαν 500 εκατομμύρια ευρώ στο Βερολίνο και τώρα αμφισβητείται η χρησιμότητά τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα