Wall Street Journal: Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως "πειραματόζωο" της Ευρώπης

18:41 10/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, με καταγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη συμφωνία εφαρμογής του δανειακού προγράμματος διάσωσης, κάνει η εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, δίνοντας παράλληλα αρκετά εμπεριστατωμένα στοιχεία για όλο το φάσμα του "ελληνικού προβλήματος", αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Ευρώπη και ειδικότερα από τη Γερμανία.
Μεταξύ άλλων, εκτός από την επισήμανση
της αδυναμίας των ελληνικών αρχών για εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης κυρίως της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, παρουσιάζεται η εικόνα -και μέσα από αναφορές για τις θέσεις Μέρκελ- ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως "πείραμα" για μια "πειθαρχημένη Ευρώπη" στο δημοσιονομικό τομέα.
Η εφημερίδα καταγράφει τα γεγονότα των δυο τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας ότι το ριζοσπαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και την προστασία του ευρώ, έχει γίνει σήμερα απειλή για την ενότητα του κοινού νομίσματος.
Αφού σημειώνονται οι τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάποια σταθερή κυβέρνηση, ενώ από τον επόμενο μήνα πρέπει η Αθήνα να λάβει μέτρα για περικοπές ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν δεν πάρει τα χρήματα (δάνεια) θα πρέπει να εκτυπώσει το δικό της (νόμισμα), όπως τονίζεται.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η αυξανόμενη αναταραχή στη χώρα μας είναι το αποκορύφωμα ενός ριζοσπαστικού πειράματος και μιας κακής οικονομικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή βαθιάς λιτότητας σε μεμονωμένα κράτη μέλη (της ευρωζώνης) δεν θα σώσει το ευρώ και μπορεί να επιδεινώσει την κρίση.
Στο δημοσίευμα καταγράφεται ειδικά η γερμανική πολιτική για τις χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης.
Keywords
Τυχαία Θέματα