Jennifer Psaki: Μια Ελληνίδα στο State Department

14:17 11/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Βρίσκεται από το 2008 στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα και από τον Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

Το επίθετό μου είναι ελληνικό και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για αυτό, είπε χαμογελώντας η εκπρόσωπος του State Department, Jennifer Psaki, στο briefing, με αφορμή την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, John Kerry.

Γεννημένη
στο Stanford της Πολιτείας του Connecticut, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 2001 στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών υποψηφίων της Αϊόβα, Tom Harkin και Tom Vilsack, και το 2004 ανέλαβε ως αναπληρώτρια επικεφαλής στο γραφείο Τύπου στην προεκλογική εκστρατεία του John Kerry για τη διεκδίκηση του χρίσματος των δημοκρατικών.

Για ένα χρόνο από το 2005 μέχρι και το 2006 διετέλεσε διευθύντρια επικοινωνίας του βουλευτή Joseph Crowley, καθώς και περιφερειακή διευθύντρια της εκλογικής επιτροπής του κογκρέσου για τους Δημοκρατικούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008, η νεαρή Jen συνόδευε τον τότε υποψήφιο για την προεδρία σε όλα τα ταξίδια του, υπηρετώντας ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου, ενώ μετά την εκλογή Ομπάμα τον ακολούθησε στον Λευκό Οίκο ως αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου και στη συνέχεια αναπληρώτρια διευθύντρια Επικοινωνίας.

Το 2011 εγκατέλειψε την πολιτική της Ουάσιγκτον για να αναλάβει αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας δημοσίων σχέσεων Global Group Strategy. Tο μικρόβιο της πολιτικής δεν την άφησε ωστόσο για πολύ εκτός. Το 2012, με αφορμή της προεδρικές εκλογές, επέστρεψε ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου στο επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, και τον Φεβρουάριο του 2013 η 35χρονη Jennifer ανέλαβε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, που σκιαγραφούν το προφίλ της, δίνουν την εικόνα ενός ανθρώπου προσγειωμένου που πάντοτε δουλεύει με πνεύμα ομαδικό.

Δεινή κολυμβήτρια, της αρέσει το διάβασμα και είναι ένας άνθρωπος αξιόπιστος «στον οποίο μπορείς πάντα να βασιστείς είτε πρόκειται για προσωπικό είτε για επαγγελματικό θέμα», λένε άνθρωποι που έχουν δουλέψει μαζί της.

Πολλοί επίσης κάνουν λόγο για τον ήρεμο χαρακτήρα, ακόμα και όταν η ένταση της δουλειάς είναι μεγάλη.

«Η προσέγγισή της σε οτιδήποτε συμβαίνει είναι πολύ ήρεμη και πολύ προσγειωμένη», λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Richard Wolffe, που κάλυψε για το «Newsweek» την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα. «Ισως γι’ αυτό ο πρόεδρος να τη συμπαθεί τόσο πολύ».
Keywords
Τυχαία Θέματα