Iσραήλ: Παραμένει σταθερή η κατάσταση στα υψώματα του Γκολάν

16:16 22/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Η σταθερότητα των Υψωμάτων του Γκολάν, που ελέγχονται από τον ισραηλινό στρατό, δεν απειλείται, μολονότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα πυρά που πέφτουν στην περιοχή από τη Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

"Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχει σταθερότητα στα Υψώματα του Γκολάν, η δύναμη αποτροπής του ισραηλινού στρατού δεν έχει διασπαστεί και η καθημερινή ζωή συνεχίζεται κανονικά", δήλωσε ο στρατηγός
Άμος Γκιλάντ, ο υπεύθυνος για τις πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις στο υπουργείο.

Την Τρίτη, αφότου ο συριακός στρατός ανέλαβε, για πρώτη φορά, την ευθύνη για ορισμένα από τα πυρά που έπεσαν στο Γκολάν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, στρατηγός Μπένι Γκαντζ, προειδοποίησε ευθέως και σε ασυνήθιστα έντονο ύφος τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. "Δεν θα επιτρέψουμε να Υψώματα του Γκολάν να μετατραπούν σε ζώνη άνεσης του Άσαντ. Αν προκαλέσει ταραχές στο Γκολάν, θα υποστεί τις συνέπειες", είπε ο Γκαντζ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας.

Ο στρατηγός Γκιλάντ εμφανίστηκε αισιόδοξος πάντως, υπογραμμίζοντας ότι "δεν πρέπει να σπείρουμε αδικαιολόγητο πανικό", αναφερόμενος στην πιθανότητα μιας ανοιχτής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, δύο χωρών που επισήμως βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε χθες η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ από τις αρχές του έτους έχουν σημειωθεί περισσότερα από δέκα "επεισόδια", κυρίως πλήγματα με οβίδες όλμων, στο Γκολάν.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1967, μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών, μια έκταση περίπου 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Γκολάν, αλλά η ενέργεια αυτή δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα από τη διεθνή κοινότητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα