Final Four 2013: Στον τελικό ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός ισοπέδωσε την ΤΣΣΚΑ

21:27 10/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Η παθιασμένη «ερυθρόλευκη» άμυνα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός πήρε πανηγυρική πρόκριση στον 6ο τελικό φάιναλ φορ Ευρωλίγκας της ιστορίας του, όπου απέναντι στο νικητή του έτερου ημιτελικού, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, θα υπερασπιστεί το «στέμμα» του (12/5, 22:00). Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 69-52 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ
του Λονδίνου, και, μετά την περσινή ιστορική ανατροπή επί των Ρώσων στον τελικό, τους απογοήτευσαν και φέτος.

Ο πρωτάρης σε φάιναλ φορ, Γιώργος Μπαρτζώκας, ήταν ο άρχοντας της... σκακιέρας απέναντι στο φαβορί Έτορε Μεσίνα των τεσσάρων τίτλων σε Ευρωλίγκα. Ο Έλληνας τεχνικός «έστησε» ιδανικά τον Ολυμπιακό, που από το πρώτο τζάμπολ ήλεγξε τον αγώνα και δεν έχασε ποτέ την αυτοσυγκέντρωση του. Οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν στο δυνατό σημείο της ΤΣΣΚΑ τα ριμπάουντ (41 έναντι 29 των Ρώσων), ενώ η σεμιναριακή άμυνα, που είχε κλείσει τη ρακέτα, οδήγησε την ΤΣΣΚΑ σε μόλις 7 εύστοχα δίποντα σε 21! προσπάθειες.

Πρώτος σκόρερ των «ερυθρολεύκων», που πλέον ονειρεύονται «back to back» τίτλους, ο Κάιλ Χάινς με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, όσους και ο Πέρο Άντιτς (13π.). Από τους Ρώσους, που είδαν τον «εκγλωβισμένο» Τεόντοσιτς να μένει στους 5 πόντους, ξεχώρισε ο Σόνι Ουίμς με 13.

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69

Με καθηλωτική άμυνα, με την οποία «έφραξε» το δρόμο την ΤΣΣΚΑ προς τη ρακέτα, ο Ολυμπιακός έγινε γρήγορα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, απέναντι στους Ρώσους που προσπαθούσαν από την περιφέρεια να γυρίσουν το παιχνίδι. Με την ομάδα του Έτορε Μεσίνα να γράφει, μετά από τρίποντο του Κριάπα, το 8-4 στο 3', οι «ερυθρόλευκοι» με τον Πρίντεζη να κερδίζει να ψηλά κορμιά έτρεξαν σερί 6-0 και προηγήθηκαν στο 4' με 8-10. Κριάπα και Ουίμς προσπάθησαν από την περιφέρεια να κρατήσουν στο παιχνίδι την ΤΣΣΚΑ (15-12), αλλά η αστοχία των Ρώσων από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χάινς, βοήθησαν τον Ολυμπιακό να απαντήσει με επιμέρους σκορ 2-12 και να κλείσει το δεκάλεπτο στο +7 (17-24).

Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να πιέζουν σε όλο το παρκέ, κράτησαν τον Τεόντοσιτς -που είχε αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του- στους 0 πόντους και με τον Χάινς να κερδίζει τις μάχες της ρακέτας και τον Άντιτς να δίνει λύσεις από τα 6.75 προηγήθηκαν στο 15' με 23-35. Οι Ρώσοι συνέχισαν να είναι άστοχοι από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (3/10), ο Ολυμπιακός κέρδισε τα ριμπάουντ και κυρίως τα επιθετικά, έθεσε σε λειτουργία τα «μπλοκ άουτ» του και η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της (+13, 25-38 στο 16', 27-40 στο 18') για να πάρουν οι δύο ομάδες το δρόμο προς τα αποδυτήρια με την ελληνική ομάδα στους +12 (28-40).

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυναμικά στην τρίτη περίοδο και στο 23', μετά από σερί 5-0 που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Παπανικολάου, προηγήθηκαν με 28-45. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι πρωταθλητές Ευρώπης υπέπεσαν σε σωρεία λαθών, έχασαν την αυτοσυγκέντρωση τους, και οι Ρώσοι με επιμέρους σκορ 8-2 μείωσαν σε 36-47 στο 27'. Μέχρι εκεί όμως... Οι Πειραιώτες που γλίτωσαν τα χειρότερα χάρη στη διαφορά που είχαν οικοδομήσει μέχρι εκείνο το σημείο, αφυπνίστηκαν στην άμυνα και με τους Αντιτς και Χάινς να κυριαρχούν στην επίθεση έκλεισαν το δεκάλεπτο με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της +17 (36-53), απέναντι σε μία ΤΣΣΚΑ που δεν κατάφερε λόγω της αστοχίας και του εκνευρισμού της να γυρίσει το παιχνίδι, όταν ο Ολυμπιακός ήταν ευάλωτος.

Με τη ψυχολογία στα ύψη, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να «τιμωρούν» την ΤΣΣΚΑ και στον επίλογο του αγώνα, με τη διαφορά να φτάνει στο 33' τους +20 πόντους! (40-60), μετά από τρίποντο του Περπέρογλου. Οι Ρώσοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά είχαν χάσει την ψυχραιμία τους με αποκορύφωμα την αγκωνιά του Τεόντοσιτς στον Άντιτς στο 37', με την οποία χρεώθηκε με αντιαθλητικό και ο σέντερ του Ολυμπιακού έκανε το 47-64 με βολές... Τυπικής διαδικασίας το υπόλοιπο της αναμέτρησης με τους «ερυθρολευκους» να φτάνουν πανηγυρικά στο τελικό 52-69.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσέρεμπουκ (Ιταλία), Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεφς (Λετονία)

Οι συνθέσεις:

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ετορε Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Ουίμς 13 (2), Ερτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Καούν 2, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (10ρ.), Λο 6, Αντιτς 13 (2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8 (1), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ (προπονητής Ολυμπιακού): «Οι περισσότεροι εδώ είναι από την Ελλάδα, οπότε θα μου επιτρέψετε να μιλήσω στα Ελληνικά. Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα και τους παίκτες, κέρδισαν ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι με εμφατικό τρόπο και οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον τελικό, απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Πρόκειται για πολύ σημαντική νίκη. Είχαμε επιμονή στο αμυντικό πλάνο μας. Θέλαμε να σταματήσουμε στη δημιουργία τον Τεόντοσιτς, να ελέγξουμε τα ριμπάουντ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ιδιαίτερα άστοχη και παρ’ όλα αυτά είχαν λίγα επιθετικά ριμπάουντ. Έτσι ελέγξαμε το ρυθμό, πήγαμε στο επιθετικό τρανσίζιον, ενώ οι παίκτες έπαιξαν μαζί, ο ένας για τον άλλον και στην άμυνα και στην επίθεση. Τα περιφερειακά ποσοστά μας δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά, αλλά σπάνια σε τέτοιους αγώνες, με τόσο μεγάλη πίεση, συμβαίνει αυτό. Τελικά, η άμυνα μας έδωσε την πρόκριση. Οι παίκτες είχαν μεγάλη συγκέντρωση, για αυτό είμαστε τελικό».

Για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού: «Τους ευχαριστώ που βρίσκονται εδώ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την Ευρώπη. Ξόδεψαν πολλά χρήματα. Θα δουλέψουμε σκληρά στην προετοιμασία και στον τελικό για να κερδίσουμε».

Για την απόδοση του Ολυμπιακού: «Δεν πιστεύω πως κάναμε το τέλειο ματς, ειδικά στην επίθεση, αλλά αμυντικά πετύχαμε το στόχο μας. Το σημαντικότερο είναι πως παίξαμε μαζί».

Για το εάν αισθάνονται κυρίαρχοι, πλέον: «Ψυχολογικά, βαδίσαμε στο σωστό πλάνο. Καταφέραμε να διαχειριστούμε την πίεση εναντίον μιας ομάδας με τεράστιο προϋπολογισμό κι έμπειρους παίκτες. Μόνο ο Παπαλουκάς έχει οκτώ φάιναλ φορ. Δεν θα έλεγα πως μέχρι τώρα ήμασταν χαλαροί. Σίγουρα, σήμερα (10/05) είχαμε λιγότερη πίεση από ό,τι την υπόλοιπη σεζόν. Ωστόσο, η πρόκληση του ημιτελικού δεν άφησε κανέναν να κοιμηθεί ήσυχος. Είχαμε διάθεση, διαχειριστήκαμε σωστά την κατάσταση και οι παίκτες ήταν πολύ καλοί δέκτες».

Για την επιτυχία να είναι στον τελικό για δεύτερη διαδοχική χρονιά: «Ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα για τον Ολυμπιακό. Έχοντας πάρει πέρυσι τον τίτλο ως αουτσάιντερ ευρωλίγκα σχεδόν με την ίδια ομάδα κλήθηκε φέτος να παίξει σε όλα τα ματς ως φαβορί. Οι αντίπαλοι είχαν και κίνητρο και άλλοθι. Το ότι κατάφεραν οι παίκτες να είναι στο Final Four, ιδίως σε αυτή την Ευρωλίγκα που ήταν πιο δύσκολη όλων εποχών, με πολλά παιχνίδια και τραυματισμούς, δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας τους. Δεν το λέω σήμερα, το έχω ξαναπεί. Διαχειρίστηκαν πολύ καλά την πίεση τα παιδιά».

Για τον έλεγχο του ρυθμού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Δεν μπορούσαμε να είχαμε συνέχεια τον έλεγχο της ταχύτητας και του ρυθμού του αγώνα. Στο τρίτο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σκόραρε μόνο με βολές. Όταν μας έχει πολλές διακοπές ένας αγώνας μοιραία ο ρυθμός πέφτει. Βλέπουν και οι παίκτες το ρολόι με τη διαφορά και ρίχνουν ρυθμό. Ευτυχώς, δεν μας πόνεσε.

Για τον Κάιλ Χάινς: «Η πορεία του είναι ανοδική. Ο Κάιλ Χάινς εκφράζει ό,τι είναι ο Ολυμπιακός. Είναι ο τέλειος συμπαίκτης και δίνει πάντοτε το 100%».

Για τους αναπληρωματικούς παίκτες: «Δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί. Θεωρητικά, ας πούμε, ο Χάινς ξεκινάει από τον πάγκο. Όλοι είναι σημαντικοί. Σε ένα παιχνίδι μπάσκετ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Αύριο μπορεί να ξαναπαίξουμε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και όλα να είναι διαφορετικά. Αυτό που πρέπει να έχεις είναι καλό αγωνιστικό και ψυχολογικό πλάνο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο καλοί δέκτες είναι οι παίκτες».

Για την προσωπική επιτυχία του, να περάσει ο Ολυμπιακός στον τελικό: «Θα ήθελα να αποφύγω τις προσωπικές ερωτήσεις. Δεν αισθάνομαι καλά. Συγχαρητήρια στους παίκτες, αυτοί παίζουν, οι προπονητές απλώς βοηθούν. Είναι τεράστιο το επίτευγμά τους. Αυτό που μένει είναι οι τίτλοι, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και στο τελευταίο ματς».

ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ (Προπονητής ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ): «Νομίζω ότι το μόνο που μπορώ να πω είναι συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Μας ξεπέρασαν, έπαιξαν πολύ καλά, μας ανάγκασαν να παίξουμε πολύ φτωχά στην επίθεση, εμείς δεν είχαμε καμία ευκαιρία να νικήσουμε».

Για τον τρόπο που αγωνίστηκε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Όλη τη χρονιά κάναμε ομαδική δουλειά, αλλά σήμερα (10/05) παίξαμε ατομικά. Δεν βγάλαμε ασίστ, χάναμε συνεχώς την μπάλα, ο Ολυμπιακός έλεγξε το ματς. Πρόκειται για σκληρή ήττα, ήρθαμε εδώ και ύστερα από όλες αυτές τις συζητήσεις που έγιναν για τα περσινά έπρεπε να καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε».

Για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό: «Πραγματικά, τους εύχομαι να παίξουν άλλο ένα τέλειο ματς στον τελικό. Δεν είναι εύκολο ενώ είσαι ήδη πρωταθλητής να περνάς στον τελικό, είναι μεγάλη επιτυχία τους. Εύχομαι, επίσης, να είναι πιο τυχεροί από ό,τι εμείς, που πήγαμε δύο φορές στον τελικό και χάσαμε».

Για το τι πήγε στραβά για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Πρέπει να παρακολουθήσω πρώτα το παιχνίδι, έχω μερικές μνήμες, αλλά θα ήθελα να δω το βίντεο για να κάνω την ανάλυσή μου. Σίγουρα, το σχέδιό μας ήταν να μη σκοραράρει ο Ολυμπιακός, εμείς να βάλουμε τα καλάθια, τις βολές… Είχαμε πολλά άστοχα σουτ κάτω από το καλάθι».

Για το εάν επηρέασε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας η ήττα της στον περσινό τελικό, στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, και πάλι από τον Ολυμπιακό: «Δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα. Μάλλον οι παίκτες δεν κατάφεραν να ξεχάσουν ό,τι έγινε πέρυσι».

Για την απόδοση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο τρίτο δεκάλεπτο: «Με ρωτάτε να φανταστώ τι συνέβη; Απολογούμαι για ό,τι έγινε, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Νομίζω πως ακόμα κι αν δεν το είχα παρακολουθήσει το ματς θα καταλάβαινα πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση. Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός. Οι πάσες μας ήταν αργές ή λανθασμένες. Μας πήρε πολύ χρόνο να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Προσπαθήσουμε να πιέσουμε για να πάρουμε το πλεονέκτημα, αλλά οι πάσες μας ήταν πολύ κακές. Μας εξανάγκασαν, φυσικά, αυτό ήταν το κλειδί του φτωχού σκοραρίσματος».

Για το δεύτερο ημίχρονο: «Ήμασταν πολύ φτωχοί στην επίθεση, όλο το χρόνο είχαμε δυνατή επίθεση, σκοράραμε πολλούς πόντους κι είχαμε πολύ καλή ομαδική αίσθηση, που μας βοηθούσε να παίξουμε και καλή άμυνα. Σήμερα (10/05), όμως, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Χάσαμε τη συγκέντρωσή μας, δουλέψαμε μεμονωμένα κι όχι ομαδικά και για αυτό υποφέραμε. Τσοντάραμε και αποτύχαμε, αυτό το σύστημα είχαμε, της ρουλέτας. Σουτάραμε ή πολύ αργά ή πολύ γρήγορα».
Για το πού θα κατέτασσε, στην καριέρα του, αυτή την ήττα: «Είστε πολύ καλός. Θέλετε να ταξινομήσω την ήττα; Δεν ήμουν τόσο τυχερός στην καριέρα μου, περιμένετε άλλες 24 ώρες, αύριο θα σας πω τα αποτελέσματα».

Για το εάν αναγνώρισε την ομάδα του σήμερα: «Είχαν τις σωστές φανέλες».

Για το Γιώργο Μπαρτζώκα: «Δεν είμαι τόσο εγωιστής, να εκφράσω άποψη για τον προπονητή που έστειλε την ομάδα του στον τελικό και με κλώτσησε στα οπίσθια. Θερμά συγχαρητήρια, του το είχα πει και πριν από τον ημιτελικό, σέβομαι τη δουλειά που κάνει».
Keywords
Τυχαία Θέματα