Ericsson: Ιπτάμενες μίζες 13 εκατομμυρίων ευρώ κάτω από τα ραντάρ

19:04 5/4/2014 - Πηγή: E-Typos


Τη σύνδεση του νέου εξοπλιστικού σκανδάλου, σουηδικής προέλευσης αυτή τη φορά, με πληρωμή μιζών 13 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελληνες κρατικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς, με άλλες προμήθειες αμυντικού υλικού που ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, εξετάζουν οι εισαγγελικές αρχές. Σε ασφαλή συμπεράσματα πάντως για το ποιος έδωσε και ποιος πήρε τις μίζες στην προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ», που υπεγράφη το 1999 επί υπουργία του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, θα οδηγηθούν αφού λάβουν και τα στοιχεία
από τις Αρχές της Σουηδίας.

Σύνδεση με Κάντα

Το κουβάρι της υπόθεσης δωροδοκίας ανώτατων κρατικών λειτουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στην Ελλάδα από την εταιρία Ericsson για το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Επιτήρησης και Ελέγχου (AΣΕΠΕ) «Erieye», που κόστισε στους Ελληνες περί τα 540 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε να ξετυλίγεται από την αποκάλυψη του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών κ. Αντώνη Κάντα, ότι έλαβε μίζα 250.000 ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον πρώην απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας και αντιπρόσωπο του συστήματος στην Ελλάδα, Χρήστο Τούμπα.
Ο κ. Τούμπας εκπροσωπούσε τη βραζιλιάνικη Embraer, εταιρία-προμηθεύτρια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το πρόγραμμα των «ιπτάμενων ραντάρ» και συνεργαζόμενη με τη σουηδική Ericsson για την υλοποίηση του προγράμματος. Μετά την εμπλοκή του ονόματός του, όπως και των εταιριών από τον Α. Κάντα, οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση και ζήτησαν τα στοιχεία για δικαστική συνδρομή ξεκινώντας σχετική έρευνα.

Ο Σουηδός… μιλάει

Και ενώ αυτή είναι σε εξέλιξη, το στέλεχος της Εricsson, Λις Ολοφ Νένζελ, αποκάλυψε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι «πολιτικοί, στρατιωτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα έλαβαν χρήματα από την εταιρία». Από την πλευρά της, η σουηδική εταιρία υποστηρίζει πως «χρήματα δόθηκαν σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο αλλά δεν γνωρίζουμε πού κατέληξαν» και μιλάει για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

Σύμφωνα με τον κ. Νένζελ, οι μίζες πληρώθηκαν σε υπεράκτια λιβεριανή εταιρία με έδρα το Μονακό, διαχειριστής της οποίας είναι ο Πίτερ Κόλεριτζ, γνωστός στις ελληνικές Αρχές από την υπόθεση των αρμάτων Leopard και τη διαμάχη υπεράκτιων εταιριών (μία εκ των οποίων ήταν η Evanston) στην προμήθεια της γερμανικής KMW. Ο Νένζελ αποκάλυψε επίσης στο σουηδικό ραδιόφωνο πως απευθύνθηκε σε «μεσάζοντες» στην περίπτωση των «ιπτάμενων ραντάρ» για να αποκρυβούν η προέλευση και η κατάληξη των χρημάτων που είχε εκταμιεύσει ο εργοδότης του.

Οπως είπε μάλιστα, αναγκάστηκε να μεταβεί στο Μονακό για να ξεμπλοκάρει από συγκεκριμένη τράπεζα την πληρωμή εμβασμάτων. Πληροφορίες από τη Σουηδία αναφέρουν πως υπάρχουν την περίοδο 2000-2001 τρεις πληρωμές της εταιρίας για το πρόγραμμα του ΑΣΕΠΕ, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέρος των χρημάτων από την τράπεζα στο Μονακό φέρεται να πιστώθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και αντιπροσώπου Χρήστο Τούμπα. Είναι άγνωστο όμως αν αυτά τα χρήματα ήταν νόμιμη αμοιβή ή χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες. Πάντως, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Α. Κάντας, έχει καταθέσει πως έχει πάρει 250.000 ευρώ από το συγκεκριμένο αντιπρόσωπο για την προμήθεια του κυβερνητικού αεροσκάφους τύπου Embraer. Το αεροσκάφος ήταν μέρος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της προμήθειας των «ιπτάμενων ραντάρ».

Με την όλη υπόθεση έχουν ασχοληθεί οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Αλφ Γιόχανσον, λέγοντας ωστόσο πως «ποινικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πράξεις που έγιναν μετά το 2004, διότι οι προηγούμενες έχουν παραγραφεί». Τα στοιχεία πάντως των σουηδικών εισαγγελικών αρχών θα δοθούν στις ελληνικές προκειμένου να αναζητήσουν, δεδομένης και της απολογίας του Α. Κάντα σε ποιους κατέληξαν οι μίζες από το αμυντικό πρόγραμμα.

Who is who…

Λις Ολοφ Νένζελ: Ηταν ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της σουηδικής εταιρίας για μεγάλο διάστημα και έχει πλούσιο ιστορικό, αφού έχει μηνυθεί και οδηγηθεί στα δικαστήρια από τον πρώην εργοδότη του. «Ηταν μια βρόμικη πληρωμή. Ο ενδιάμεσος πλήρωνε για να μη φανούν σε κανέναν οι παράνομες πληρωμές…», δήλωσε.

Ιπτάμενα ραντάρ: Η σύμβαση για την προμήθειά τους είχε υπογραφεί το 1999 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου και τα τέσσερα αεροσκάφη παρελήφθησαν με τεράστια καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων συνεργασίας των εταιριών που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του. Οσον αφορά στο τμήμα αμυντικής παραγωγής της Ericsson, αυτό πουλήθηκε το 2007 σε έναν άλλο μεγάλο σουηδικό όμιλο, τη Saab, που κατασκευάζει και μαχητικό αεροσκάφος.


Πληροφορίες από τη Σουηδία αναφέρουν πως υπάρχουν την περίοδο 2000-2001 τρεις πληρωμές της εταιρίας για το πρόγραμμα του ΑΣΕΠΕ, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ


Ανδρέας Κούτρας
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα