Ζήτημα μονιμότητας, αξιολόγηση και περιορισμό μεγέθους φορέων έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης

Tweet

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στον Realfm και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή για την αξιολόγηση και τον περιορισμό οργανισμών και φορέων του δημοσίου, τη μονιμότητα και τα σενάρια εκλογών.

«Η κατάργηση και του Εθνικού Ινστιτούτου εργασίας και ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε,

σχολίασε αρχικά».

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει και άλλο κύμα κατάργηση οργανισμών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή το κλείσιμο κάποιου μεγάλου φορέα», διευκρίνισε όμως ότι «η επόμενη μεγάλη άσκηση η οποία ετοιμάζουμε, αφορά την αξιολόγηση των δομών μεγάλων οργανισμών, προς αναζήτηση εξοικονόμησης πόρων, μία άσκηση η οποία, εν πολλοίς επιβάλλεται και από τις δεσμεύσεις του ψηφισμένου προϋπολογισμού. Μια σειρά από φορείς οι οποίοι επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό, έχει ψηφιστεί μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αυτή η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, προκειμένου να υλοποιηθεί θα πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένα σχέδια, ενδεχομένως λοιπόν μέσα από αυτή τη διαδικασία να προκύψει η ανάγκη περιορισμού του προσωπικού σε κάποιους φορείς. Δεν είμαι σε θέση να προδιαγράψω σε ποιους και σε τι έκταση θα είναι, ενδεχομένως αυτός ο περιορισμός, αυτή είναι μια άσκηση η οποία γίνεται από τα αρμόδια υπουργεία».

Ανέφερε επίσης ότι : «Υπάρχει ένα δεύτερο κύμα αξιολόγησης το οποίο τρέχει, δεν μπορώ να προεξοφλήσω τα αποτελέσματά του, εκτιμώ όμως ότι το σημαντικό πεδίο παρέμβασης το οποίο έχουμε και εμείς και τα συναρμόδια υπουργεία είναι στον περιορισμό του μεγέθους των φορέων και όχι στο κλείσιμό τους».

«Υποχρεώνουμε τους αξιολογητές να επιλέξουν το 25% των καλύτερων και το 15% με την χειρότερη απόδοση για να έχουμε έναν μηχανισμό αξιολόγησης φερέγγυο. Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν μηχανισμό αξιολόγησης, άχρηστο. Έχουμε καταστρατηγήσει κάθε έννοια αξιολόγησης», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αν πρέπει η όχι να τεθεί, θέμα μονιμότητας:

«Σε πολλές χώρες υπάρχει μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Βάση του συντάγματος δεν μπορεί να απολυθεί κανένας υπάλληλος επειδή δεν αποδίδει καλά. Μπορεί να απολυθεί μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα ή σε περίπτωση που καταργηθεί η θέση του. Ναι, πρέπει να συζητήσουμε θέμα μονιμότητας στο δημόσιο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο:

Πηγή: enikos.gr

Tags: Μητσοτάκηςδημόσιοδημόσιοι υπάλληλοι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα