Υπουργείο Εργασίας: Σε τροχιά οριστικής κατάργησης του 5ήμερου

Tweet

Να αμβλύνει τις γενικευμένες αντιδράσεις από τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που βάζει «μπουρλότο» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προωθεί την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δίνει το αποκλειστικό προνόμιο της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στην κυβέρνηση, επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό στην παράγραφο 1 του άρθρου 103 ορίζεται ότι «έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα

με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας». Πρόκειται για διάταξη που χτυπά ευθέως το 5ήμερο (αφού ορίζει μηνιαίο μισθό για εργασία 25 ημερών δηλαδή για 6ήμερη απασχόληση) για χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Και μπορεί με πρόσθετη παρέμβαση του υπουργού Εργασίας να διαγράφεται η φράση «...ήτοι μηνιαίως μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως...», το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να ξεμπερδεύει με το 5ήμερο. Αλλωστε, ήδη, με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο (4093/2012), ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέθηκε από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο χτυπιέται ευθέως, αφού οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Ριζοσπάστης, 17/7/2013

Tags: υπουργείο Εργασίας5νθήμερο Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα