Υπόθεση Σακελλίων: Θεωρούν αξιόπιστες μόνο τις αστυνομικές μαρτυρίες

Tweet

Το αίτημα της οικογένειας του ομογενή φοιτητή Νικόλαου Σακελλίων, που έπεσε νεκρός κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς, για αναβολή της δίκης, ώστε να υπάρξει περαιτέρω διευκρίνιση-διερεύνηση, βάσει σημαντικών στοιχείων που προέκυψαν, απέρριψε χτες το δικαστήριο. Επίσης, στην πρότασή της, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των 4 αστυνομικών που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του 24χρονου. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας, μεταξύ άλλων, αποδέχτηκε ότι οι αστυνομικοί μπορούν να ασκήσουν βία, τις «συνήθεις λαβές», όπως τις

χαρακτήρισε, επικαλέστηκε επίσης ότι οι αστυνομικοί ήταν νέοι και άπειροι και δεν αντιλήφθηκαν (σ.σ. παρά τις μαρτυρίες για τις κινήσεις του 24χρονου και τις άναρθρες κραυγές που έβγαζε) ότι ο Νικόλαος Σακελλίων βρίσκονταν σε κίνδυνο ζωής. Επιπρόσθετα, δέχτηκε ως αιτία θανάτου σακουλάκι με φιξάκια ηρωίνης - που εμφάνισε εκ των υστέρων η αστυνομία - στο λάρυγγα του φοιτητή, παρά το ότι η γιατρός του ΕΚΑΒ, που προχώρησε σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση, δε βρήκε τίποτα. Απέδωσε το ότι δε βρέθηκε κανένα σακουλάκι, σε διασωλήνωση σε λάθος σημείο που έκανε η γιατρός, λόγω της ταραχής της, στην προσπάθεια να τον σώσει.

Στα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν και κατατέθηκαν με υπόμνημα στο δικαστήριο για την κλήτευση νέων μαρτύρων, πραγματογνωμώνων και προσκομιδή νέων στοιχείων για την πραγματική αιτία θανάτου είναι, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Σακελλίων αρκετή ώρα μετά την κατάρρευσή του εξακολουθούσε να αναπνέει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να έχει υποστεί απόφραξη του λάρυγγα, γιατί στην περίπτωση αυτή δε θα ήταν δυνατό ν' ανασαίνει, ούτε πολύ περισσότερο να βαριανασαίνει. Από την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και συνδυασμό των καταθέσεων προέκυψε ότι, κατά την ακινητοποίηση του Ν. Σακελλίων, ασκήθηκε βία και εφαρμόστηκε λαβή κεφαλοκλειδώματος, σύρσιμο στο δρόμο και πιθανόν συσκευή ηλεκτροσόκ. Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία της δίκης, προέκυψε ότι ο νεκρός έφερε στο στήθος και εντοπισμένα στην αριστερή προκάρδια χώρα μικρό και διακριτό τραύμα, το οποίο έχει χαρακτηριστικά χτυπήματος από συσκευή ηλεκτροσόκ. Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η χρήση συσκευών ηλεκτροσόκ από αστυνομικούς ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2004 - όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση αρμόδιου υπουργείου - οπότε και διανεμήθηκε σε αστυνομικούς. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μάρτη.

Ριζοσπάστης, 12/3/2014

Tags: Σακελλίωνδίκη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα