Υπόμνημα - καταγγελίας για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών (μονίμων και ωρομισθίων) στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Tweet

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας πειραματικός και πρωτοποριακός θεσμός στην Ελλάδα. Λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, για να εντάξουν ευπαθείς ομάδες εκ νέου, μέσω της εκπαίδευσης, στην κοινωνική ζωή και την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο σε ενήλικες

που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τους βοηθά να αναπτύξουν και να βελτιώσουν πληθώρα γνώσεων, δεξιοτήτων κι ενδιαφερόντων με ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών που βασίζεται στους γραμματισμούς, με καινοτόμες δραστηριότητες και με ποικίλα εκπαιδευτικά μέσα.

Όπως είναι επίσης γνωστό, χρειάζονται πολυεπιδέξιο εκπαιδευτικό προσωπικό με αυξημένα προσόντα, με επιστημονική εξειδίκευση και με διδακτική εμπειρία σε συναφείς ομάδες και αντικείμενα. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της λειτουργίας τους και την συνέχιση της χρηματοδότησής τους προβλέφθηκε η αρχική και συνεχής κατάρτιση των εκπαιδευτών που στελεχώνουν τις μονάδες τους.

Λειτουργικά καλύπτονταν έως σήμερα με αποσπάσεις μονίμων καθηγητών που πληρούσαν τα εν λόγω προσόντα και με ωρομίσθιους. Οι θέσεις προκηρύσσονταν δημόσια και με τον ίδιο τρόπο γινόταν η επιλογή των Διευθυντών τους, καθώς και των ωρομισθίων. Οι επιλεχθέντες μπορούσαν να ανανεώσουν τις αποσπάσεις τους και για επόμενα σχολικά έτη, έως ότου βγει νέα προκήρυξη.

Για την περσινή σχολική χρονιά (2012-2013) οι αποσπάσεις έγιναν με δημόσια προκήρυξη, όπως και η πρόσληψη των ωρομισθίων και επισυνάπτονταν η δυνατότητα παραμονής τους στο ΣΔΕ για ένα σχολικό έτος ακόμη. Η επιλογή δε έγινε με βάση πίνακα μοριοδότησης, ο οποίος υπάρχει στο http://www.gsae.edu.gr/el/tracts?start=5

Ωστόσο για την φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του γραφείου του υφυπουργού, ζήτησε από Διευθυντές, τηλεφωνικά και αυθημερόν την αυθαίρετη επιλογή κι ανανέωση της απόσπασης ενός μόνο εκπαιδευτικού για κάθε ΣΔΕ (58 μόνο συνολικά εκπαιδευτικών), χωρίς να ληφθεί καθόλου ο περσινός πίνακας μοριοδότησης. Λίγες μέρες μετά, ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή, εν όψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο, ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν απόλυτα και εμπρόθεσμα στελεχωθεί, και μάλιστα σε Δελτίο Τύπου, περί των δραστηριοτήτων του Υπουργού στον χώρο εποπτείας του. Ακολούθησαν γραπτές ενστάσεις προς τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης από εκπαιδευτικούς που δεν επιλέχθηκαν για απόσπαση, παρά την αυξημένη τους μοριοδότηση, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη ακόμη απαντηθεί.

Σε συνάντηση που επιδιώχθηκε από τους Διευθυντές των Σ.Δ.Ε, και το Υπουργείο τελικά ανταποκρίθηκε, δόθηκε, μέσω του συμβούλου του υφυπουργού, η απάντηση ότι δεν θα γίνει νέα προκήρυξη αποσπάσεων για μονίμους εκπαιδευτικούς και ούτε θα ανανεωθούν άλλες που με δημόσια προκήρυξη έγιναν το περασμένο έτος. Επίσης πως, όταν βγουν οι υπεράριθμοι και οι εκπαιδευτικοί με διάθεση του ΠΥΣΔΕ κατά προτεραιότητα, θα αποφασιστεί πώς και αν θα στελεχωθούν οι μονάδες, ανάλογα με το ποιοι και εάν έχουν προσόντα κι εκπαιδευτική εμπειρία να στελεχώσουν τα Σ.Δ.Ε.

Ωστόσο τα Σ.Δ.Ε. καλούνται να λειτουργήσουν από την 1/10/2013 και δεν έχουν στελεχωθεί ακόμη από εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα Σ.Δ.Ε. χρησιμοποιούνται τις τελευταίες μέρες (μαζί με τα Ι.Ε.Κ.) ως χώρος διοχέτευσης των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών (Δήλωση Υπουργού Παιδείας για 925 άτομα). Όμως οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Σ.Δ.Ε. είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άσχετες με αυτές των ειδικοτήτων που έβγαλε το Υπουργείο σε διαθεσιμότητα.

Την ίδια στιγμή με προφορικές διαβεβαιώσεις σε ενδιαφερόμενους συναδέλφους και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες δίνεται η πληροφορία ότι οι θέσεις θα καλυφθούν από όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να αποσπαστούν στα Σ.Δ.Ε. εντός ΠΥΣΔΕ, χωρίς κάποια αντικειμενική αξιολόγηση μέσω μιας δημόσιας προκήρυξης.

Ωστόσο τα Σ.Δ.Ε από τη φύση και τη φιλοσοφία του προγράμματός τους είναι σχολεία που απαιτούν ειδικά και αυξημένα προσόντα καθηγητών. Υπάρχει πλήθος εκπαιδευτικών με εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και καταρτισμένων για τα ΣΔΕ από το Υπουργείο, που τώρα τίθενται εκτός ΣΔΕ και δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με βάση τα επαγγελματικά τους προσόντα, για να καλυφθούν υπεραριθμίες, διαθεσιμότητες κ.λ.π. Έτσι λοιπόν θα στηριχθεί ο θεσμός των Σ.Δ.Ε.;

Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διάθεσης μονίμων εκπαιδευτικών από τα ΠΥΣΔΕ στα κατά τόπους ΣΔΕ. Έτσι όμως συνάδελφοι με επαγγελματικά προσόντα για τα ΣΔΕ, έστω και αν διατεθούν φέτος από τα ΠΥΣΔΕ, χάνουν το δικαίωμα απόσπασης για του χρόνου και είναι στο έλεος του ΠΥΣΔΕ, των συγκυριών (υπεραριθμίες, διαθέσεις, κ.λ.π.) και των εκάστοτε Διευθυντών των ΣΔΕ. Επίσης η όλη τακτική λειτουργεί διασπαστικά ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς κι ευνοεί κάθε είδους αδιαφάνεια και πελατειασμό.

Επίσης, λόγω του προγράμματός τους τα ΣΔΕ, δεν αφορούν όλες τις ειδικότητες. Το κριτήριο υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε προτεραιότητα δεν επαρκεί και μπορεί να είναι άνισο ως κριτήριο επιλογής έναντι άλλων. Επίσης στον χώρο της εκπαίδευσης, για γνωστές δυσλειτουργίες ετών, σημαντική κατηγορία εκπαιδευτικών σε κάποιους κλάδους έχουν ακόμη οργανικές θέσεις σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που τις έχουν χρόνια υπηρετήσει, ωστόσο, με το έως σήμερα πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου, δεν μπορούν και μετά από μια δεκαετία να μετατεθούν στο χώρο παραμονής τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

τον μόνο σύννομο τρόπο για να λειτουργήσουν τα Σ.Δ.Ε που είναι:

1) Ακύρωση των επιλεκτικών κι αυθαίρετων αποσπάσεων, που ήδη ανανεώθηκαν, εφόσον δεν τηρήθηκε ο αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης, διαμέσου της προκήρυξης.

2) Άμεση επαναπροκήρυξη με δημόσια πρόσκληση όλων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, με βάση τα νόμιμα κριτήρια των αποσπάσεων που απαιτεί η πλήρωση τέτοιων θέσεων, κατά την υφιστάμενη νομοθεσία, όπως αυτή προβλέπεται και για τους μονίμους και για τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς των Σ.Δ.Ε.

Ή (εφόσον δεν υπάρχει χρόνος για νέα προκήρυξη – όχι με δική μας ευθύνη…)

3) Επικαιροποίηση του υπάρχοντα πίνακα μοριοδότησης για το σχ. έτος 2012-2013, που υπάρχει διαθέσιμος στο: http://www.gsae.edu.gr/el/tracts?start=5

και που έγινε με αντικειμενικά κριτήρια σε πανελλαδικό επίπεδο και προβλέπονταν η ανανέωσή της για ένα ακόμη σχολικό έτος.

4) Άμεση επιλογή εκπαιδευτικών με βάση την υψηλότερη μοριοδότηση μέσα από τον παραπάνω πίνακα μοριοδότησης της δημόσιας προκήρυξης.

Αντί επιλόγου

Ζούμε σε μια περίοδο που αναζητείται εξ ανάγκης η πιο ορθολογική κι αντικειμενική αποτίμηση τόσο της ποσοτικής όσο και της ποιοτικής αξιοποίησης όλου του έμψυχου δυναμικού της δημόσιας εκπαίδευσης και των προσόντων του σε πανελλαδικό επίπεδο. Αντί αυτού όμως το Υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στα άλλα Υπουργεία και φορείς, έβγαλε εν μια νυκτί σε διαθεσιμότητα με αυθαίρετα κριτήρια και χωρίς συνολικό σχεδιασμό ολόκληρους κλάδους και στρατηγικές ειδικότητες, όπως κι εκπαιδευτικούς αυξημένων τυπικών προσόντων.

Η ταυτόχρονη κατάρρευση (που δηλώνεται και στα Σ.Δ.Ε.) των όποιων αντικειμενικών τρόπων επιλογής κι αξιολόγησης προσωπικού, και μάλιστα σε εξειδικευμένες θέσεις, εν ονόματι της «άμεσης ανάγκης κάλυψης τρεχουσών αναγκών» και άλλων προφάσεων όχι απλά υποβαθμίζει προκλητικά τον εκπαιδευτικό, αλλά δημιουργεί εκ νέου απαράδεκτες πελατειακές σχέσεις, διευρύνει κλαδικές, εδαφικές κι επιστημονικές ανισότητες στο εκπαιδευτικό σώμα, επιβαρύνει την ήδη αδυνατισμένη κοινωνία και τα παιδιά της αλλά και προκαλεί ευρύτερη δημόσια μήνι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία και το σύνολο των πολιτών της χώρας.

Ήδη έχουν επικοινωνήσει πολλοί συνάδελφοι από διάφορα Σ.Δ.Ε. και γίνεται προσπάθεια για συνάντηση με τον Σύμβουλο του Υφυπουργού. Έχει ενημερωθεί και η ΟΛΜΕ. Παρακαλούνται και όσοι άλλοι συνάδελφοι συμφωνούν με το Υπόμνημα ή έχουν να καταθέσουν κι άλλες προτάσεις, να επικοινωνήσουν:

[email protected], 6946651685

[email protected], 6972253462

Ομάδα πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών

που έχουν εργαστεί στα Σ.Δ.Ε.

Tags: Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα