Ξένοι αγοραστές «αποικίζουν» Πήλιο και Χαλκιδική

Κοινωνία

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Απόβαση στη Χαλκιδική κάνουν εδώ και τρία χρόνια Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Σκοπιανοί, που δεν διστάζουν να δώσουν μέχρι και 1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν μια βίλα δίπλα στο κύμα, στην Κασσάνδρα ή στη Σιθωνία.

Για τους κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης το Πήλιο αποτελεί ελκυστικό προορισμό με ιδανικό περιβάλλον

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 7.500 εξοχικές κατοικίες προς πώληση, αριθμός αρκετά μεγάλος για την περιοχή, και το αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται από αλλοδαπούς, ενώ μηδαμινή είναι η ζήτηση

από Ελληνες» δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης.

Ρώσοι και Βαλκάνιοι έρχονται το καλοκαίρι για διακοπές, «σταμπάρουν» το ακίνητο που θέλουν και ξεκινούν έναν... μαραθώνιο διαπραγματεύσεων για να ρίξουν την τιμή του. Οι άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η εποχή που οι Ρώσοι έβλεπαν και αγόραζαν πέρασε ανεπιστρεπτί. Τώρα βλέπουν και... παζαρεύουν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία στον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος είδε πριν από δύο χρόνια μια μεζονέτα στην περιοχή Σάνη που πουλιόταν 500.000€, έκανε πρόταση για 380.000€ σε μετρητά και την αγόρασε τον περασμένο Νοέμβριο σε αυτή την τιμή.

Σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου υπάρχουν πινακίδες για πωλήσεις ακινήτων στη ρωσική, στη σερβική και στη βουλγαρική γλώσσα, ενώ έγιναν αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και μιας έκτασης 300 στρ. στην παραλία Παλιουρίου στην Κασσάνδρα, για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 7 αστέρων. Οι αλλοδαποί αγοραστές έχουν επικεντρωθεί σε τρία σημεία. Για την Κασσάνδρα ψάχνουν εξοχικές κατοικίες από την Ποτίδαια ως το Παλιούρι και στη Νέα Σκιώνη, για τη Σιθωνία από τα Ψακούδια ως τον Νέο Μαρμαρά, και για το τρίτο πόδι στην Ουρανούπολη, στα Νέα Ρόδα και στην Αμμουλιανή.

Η μεγαλύτερη αγοραπωλησία ακινήτου έγινε πριν από 1,5 χρόνο από Ρώσο μεγιστάνα, ο οποίος πλήρωσε 3 εκατ. ευρώ για την αγορά πολυτελέστατης βίλας 600 τ.μ. στη Νέα Σκιώνη, πάνω στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη, οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του ακινήτου και την κατασκευή του. Σήμερα στη Χαλκιδική υπάρχουν εξοχικές κατοικίες από 60.000€ μέχρι 600.000€. Οι Ελληνες αναζητούν μικρά εξοχικά μέσα στα χωριά, όχι καινούργια, για να τα χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή και ως πρώτη κατοικία, ενώ οι αλλοδαποί αγοραστές δεν φείδονται χρημάτων, απαράβατος όρος τους όμως είναι το εξοχικό να βρίσκεται πρώτο στη θάλασσα.

ΠΗΛΙΟ/ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ισραηλινών για το Πήλιο, οι υψηλές τιμές στη Σκιάθο, ο «αποικισμός» των Γερμανών στην Αλόννησο και οι επενδύσεις των Ρώσων στη Σκόπελο, σε συνδυασμό με τη μικρή πτώση των υπερτιμημένων τα προηγούμενα χρόνια τιμών είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Αυστριακοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Γερμανοί, από πέρυσι και Ισραηλινοί, μπήκαν στο... παιχνίδι των επενδύσεων και ενδιαφέρονται να αγοράσουν εξοχική κατοικία στο Πήλιο και στις Σποράδες. Μεγαλύτερη είναι η προσφορά στο νότιο Πήλιο, από την πλευρά του Παγασητικού (Μηλίνα, Χόρτο), όπου οι τιμές είναι περισσότερο ελκυστικές και ξεκινούν από 60.000-80.000€ για νεόδμητη εξοχική κατοικία, η ζήτηση ωστόσο είναι για το ανατολικό Πήλιο, στο άγριο τοπίο του Αιγαίου. Οι αλλοδαποί επενδυτές ενδιαφέρονται για τις περιοχές της Ζαγοράς και της Τσαγκαράδας, όπου οι τιμές αρχίζουν από 130.000-160.000€, ενώ καλύτερες είναι οι τιμές σε Πορταριά και Μακρυνίτσα που κυμαίνονται στα 110.000-120.000€ για καινούργιες, μικρές μεζονέτες.

«Για τους κατοίκους της κεντρικής Ευρώπης το Πήλιο αποτελεί ελκυστικό προορισμό με ιδανικό περιβάλλον, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αλλά και πολύ καλές τιμές» μας λέει ο Γιώργος Στάμος, μεσίτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Τη Σκιάθο επιλέγουν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Βέλγοι, αλλά οι τιμές στο νησί παραμένουν στα ύψη και τα καινούργια εξοχικά πουλιούνται από 180.000€, στη Σκόπελο από 120.000€ και στην Αλόννησο από 80.000€.

ΕΘΝΟΣ

Tags: αγοραστέςΠήλιοχαλκιδική
Keywords
Τυχαία Θέματα