Βραζιλία: το «πύρινο» μέτωπο των εκπαιδευτικών

Tweet

Με μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους του Ρίου ντε Ζανέιρο, του Σάου Πάουλου και άλλων μεγάλων βραζιλιάνικων πόλεων. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί του λατινοαμερικανικού γίγαντα τίμησαν με αγωνιστικό τρόπο την «Ημέρα του Δασκάλου». Οι διαδηλώσεις της Τρίτης, που εκτυλίχθησαν σε πολύ βίαια επεισόδια, συνέπεσαν και με την 61η μέρα απεργίας

των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία του Ρίου.

Μπορεί τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σε ταραχές να αποτέλεσαν σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση για τα διεθνή ΜΜΕ, λόγω και του αδηφάγουχαρακτήρα τους, ωστόσο η προβολή αυτή αποτελεί από μόνη της διαστρέβλωση, καθώς δεν ήταν μόνο τα επεισόδια και οι ταραχές, αλλά οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν την Τρίτη. Οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ μεγάλες και στο Ρίου και στο Σάου Πάουλου ενώ ειδικά στο Ρίου, οι απεργοί προσπαθήσει να κάνουν «έφοδο» στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία. Ανασυντάχθηκαν λίγο αργότερα και πραγματοποίησαν την μεγάλη τους συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο μέχρι να ξεσπάσουν τα επεισόδια. Ανάλογο ήταν και το σκηνικό των διαδηλώσεων της προηγούμενης Δευτέρας, όπου στην προσπάθειά τους οι εκπαιδευτικοί να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας η στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε «στρατιωτική επιχείρηση». Δεκάδες εκπαιδευτικοί τραυματίστηκαν.

Το σκηνικό των διαδηλώσεων αλλά και των ταραχών αναμένεται να επαναληφθεί καθώς οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν την απεργία τους, απαιτώντας την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το δήμο του Ρίου που διαχειρίζεται τα σχολεία και την απόσυρση νομοσχεδίου σχετικά με την επαγγελματική εξέλιξης του, το οποίοαφορά μόνο μία μικρή ομάδα εξ αυτών, δηλαδή μόνο αυτούς που εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα στο ίδιο σχολείο, ή το 7% του συνόλου των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, απαιτούν την άμεση και δίχως νέες αναβολές επιβολή των ρυθμίσων του νόμου του 2008, που αφορά τις μισθολογικές τους απολαβές ειδικά όσον αφορά τις κατώτερες αμοιβές που υποτίθεται ανέρχεται στα 1750ρεάις, ή περίπου 800 δολάρια μηνιαίως. Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση –(Confederação Nacionaldos Trabalhadoresem Educação-CNTE), η συλλογική σύμβαση για τους εκπαιδευτικούς παραβιάζεται σε 17 πολιτείες, και οι δάσκαλοι αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αποδοχές μέχρι και κατά δύο τρίτα της εθνικής σύμβασης.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως αίτημα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι η απαίτηση για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα σχετικά με τις επενδύσεις στην παιδεία και την υγεία. Νόμος που προωθήθηκε από την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε μία προσπάθεια της να απαντήσει στο συνεχώς διογκούμενο κύμα των κινητοποιήσεων του περασμένου Ιουνίου που εκτυλίχθηκε σε εξέγερση.

Οι απεργοί απαιτούν οι δαπάνες για την Παιδεία να ανέλθουν στο 10% με στόχο την πραγματική βελτίωση της Δημόσιας Παιδείας, τον τερματισμό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Δημόσια Παιδεία, με καθαρά ταξικό χαρακτήρα αφού αφορά αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα καθώς οι έχοντες προτιμούν για τους γόνους τους την ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί του Ρίου απαιτούν από τον κυβερνήτη Σέρζιου Καμπράλ την άμεση εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησης της Παιδείας μέσω των προσόδων του πετρελαίου. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, το 100% των κερδών από την εκμετάλλευση μιας υπεράκτιας κοιτίδας πετρελαίου ανοικτά του Ρίου θα διοχετεύονταν κατά 75% σε κονδύλια για την παιδεία και το υπόλοιπο 25% στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα βέλη των διαδηλωτών στρέφονται εκ νέου και στα τεράστια κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που συνεχίζουν να δαπανώνται για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, καθώς η Βραζιλία θα είναι η διοργανώτρια χώρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2014 αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.

Το μπαλάκι είναι και πάλι στο τερέν της προέδρου Ρουσέφ, όπως και τον περασμένο Ιούνιο, ειδικά υπό το πρίσμα ότι το 2014 είναι εκτός από χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χρονιά προεδρικών εκλογών. Η πρόεδρος Ρυυσέφ, που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την προεκλογική της εκστρατεία με περιοδείες έχοντας και στο πλευρό της τον «μέντορα» της και πρώην Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, πρέπει να «πείσει». Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν το αγώνα και η βραζιλιάνικη κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταραχή και οι αναταράξεις είναι συνεχείς. Ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η τοπική κυβέρνηση του Ρίου στους εκπαιδευτικούς είναι παράνομες, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Agencia Brasil, παραβιάζουν, «έστω και με έμμεσο τρόπο, το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων στην ελευθερία της έκφρασης μέσω απεργίας». Κάλεσε επίσης συνδικαλιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνομιλίες στις 22 Οκτωβρίου.

Χρ. Μ - Εργατικός Αγώνας

Tags: Βραζιλίαεκπαιδευτικοί Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
βραζιλια, ολυμπιακοί αγώνες, tweet, διαδηλωσεις, απεργια, μμε, σχολεια, αποσυρση, ιουνίου, πετρελαιο, tags, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια υπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, κοινωνια, αμοιβες, αθλητικα, αστυνομια, μμε, υγεια, βρισκεται, γεγονοτα, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, εκστρατεια, ελευθερια, εβδομαδα, επενδυσεις, ιδιο, κυβερνηση, κυμα, κτιριο, ομαδα, πρισμα, συγκεντρωση, σχολειο, τριτη, ωρες, αγωνας, δικαιωμα, εφαρμογη, επεισοδια, εθνικο, χωρα, ιουνίου, μπροστα, tweet, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα