Βιβλικές καταστροφές στις Φιλιππίνες - Πάνω από 1200 νεκροί

Tweet

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παράκτια πόλη Τακλομπάν και τουλάχιστον 200 στην επαρχία Σαμάρ, εξαιτίας του τυφώνα Χαϊγιάν, ενός από τους χειρότερους τυφώνες, ο οποίος έπληξε τη χώρα, δήλωσε σήμερα η Γκουεντολίν Πανγκ, γενική γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων επικαλούμενη τις πρώτες πληροφορίες από τις ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στις δυο αυτές περιοχές που επλήγησαν

περισσότερο από το χθεσινό πέρασμα του τυφώνα. Όπως δήλωσε, συνεχίζεται η καταμέτρηση των θυμάτων στις περιοχές αυτές. Σημαντικές καταστροφές στις υποδομές των παράκτιων περιοχών, την συλλογή των σορών -με αρκετές να κείτονται στο δρόμο- συνεχίζουν τα συνεργεία. Οι αρχές φοβούνται πως η καταγραφή των ζημιών και η προσέγγιση στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές θα αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό νεκρών. Το σύστημα κακοκαιρίας συνεχίζει προς το Βιετνάμ. Το Τακλομπάν, στο νησί Λέιτε στο κεντρικό τμήμα του συμπλέγματος, έχει υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα. Η περισυλλογή των σορών δεν έχει ολοκληρωθεί και τοπικός στρατιωτικός αξιωματούχος εκτίμησε, βάσει αεροφωτογραφιών που είδε, πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν τον Χαϊγιάν ως τον ισχυρότερο τυφώνα στον κόσμο από τον Οκτώβρη του 1979, όταν ο τυφώνας «Τιπ» σάρωσε τις Φιλιππίνες αφήνοντας 100 νεκρούς. Ο Χαϊγιάν είναι ο δεύτερος τυφώνας κατηγορίας 5 που χτυπά φέτος τις Φιλιππίνες, μετά τον Ουσάγκι που έπληξε τη νησιωτική χώρα τον περασμένο Σεπτέμβρη. Κατά μέσο όρο, 20 τυφώνες χτυπούν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο και ο Χαϊγιάν ήταν ο 24ος για το 2013. Πέρυσι, ο τυφώνας Μπόπχα ισοπέδωσε τρεις πόλεις στην περιοχή του νότιου Μιντανάο, σκοτώνοντας 1.100 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές που ανήλθαν σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πάντως, η μόνη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων που βεβαίως έχουν σχέση με την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι η έγκαιρη πρόληψη και εκπαίδευση του πληθυσμού. Ένα θετικό παράδειγμα που αναγνωρίζεται από όλους είναι η Κούβα, που έχει αναπτύξει σύστημα λαϊκής προστασίας που περιορίζει στο ελάχιστο τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό από τα συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα.

Tags: Φιλιππίνες Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα