Βιωματικό εργαστήρι για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς

Tweet

Δείτε το έγγραφο του Υπουργείου ΕΔΩ

ΘΕΜΑ : Πρόληψη της Επιθετικής Συμπεριφοράς

ΣΧΕΤ : 1. Νόμος Yπ.Aρ. 3852 / 07 Ιουνίου 2010

2. Aρ.Πρωτ. 37617 / Γ 2 / 19 – 03 – 2013 / Υ.ΠAI.Θ.Π.Α. / ΔΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ – Δ.Ε. / Α΄

3. Aρ.Πρωτ. 128 / 13 – 09 – 2013 / ΝΗΡΕΑΣ Κιλκίς

Σας ενημερώνουμε ότι, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά, η Διεύθυνση Δευτε-ροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς, στα πλαίσια των γενικών καθηκόντων και αρ-μοδιοτήτων της οργανώνει

στα σχολεία της αρμοδιότητάς της και σε συνεργασία με τους :

1. Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγεία Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ“.

2. Msc Θεόδωρος Γ. Αντωνίου, Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Κρήτης, βιωματικό εργαστήριο δεκαοκτώ (18) ωρών, στο οποίο θα παρουσιαστούν συστηματικές καινοτόμες δράσεις για την «πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς».

Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε είκοσι (20) εκπαιδευτικούς , Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων του Νομού Κιλκίς , που επιθυμούν να ενημερωθούν για την «πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς».

Αποτελεί συνέχεια του εισαγωγικού βιωματικού εργαστηρίου που υλοποιήθηκε τον Απρί-λιο του 2013 με θέμα: “ Παρατηρώντας την επιθετικότητα ως ρόλος και ως εαυτός ” και κατά την υλοποίησή του θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις γνωστικές ανάγκες των εκπαιδευτι-κών, οι οποίες προέκυψαν μέχρι σήμερα.

Στο βιωματικό εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν συμ-μετείχαν στο προηγούμενο εισαγωγικό εργαστήριο. Είναι βασισμένο στη φιλοσοφία και με-θοδολογία των ομοτίμων. Με βάση αυτό το μοντέλο, εκπαιδευτικοί, μαθητές και στελέχη πρόληψης συνεργάζονται με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους μαθητές για οργάνωση και υλοποίηση προληπτικών δράσεων σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο.

Όμως από την εμπειρία μας φαίνεται ότι η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων στο σχολείο είναι πολύ δύσκολη και δεν έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό οι πα-ρεμβάσεις χρειάζεται να είναι προληπτικού χαρακτήρα και να αφορούν στο σύνολο της εκ-παιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. Το εργαστήριο είναι συνολικής διάρκειας 18 ωρών και θα ολοκληρωθεί σε 6 τρίωρες συναντήσεις. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι εθελοντική. Στο εργαστήριο μπο-ρούν να συμμετέχουν έως 5 σχολεία, με την συμμετοχή 3-4 εκπαιδευτικών το καθένα.

Στο εργαστήριο οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη συγκε-κριμένη μεθοδολογία και να εκπαιδευτούν στη φιλοσοφία του μοντέλου των ομοτίμων, αξιο-ποιώντας την βιωματική και ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα διαπραγματευτούν θέματα όπως δεξιότητες του εκπαιδευτικού(επικοινωνία, συνεργασία, συντονισμός ομάδων), θέματα που σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά(αίτια, διαχεί-ριση συναισθημάτων, εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων), το ρόλο και τη στάση όλων των εμπλεκομένων(θύτη-θύματος-παρατηρητών) σχετικά με την επιθετική συ-μπεριφορά. Παράλληλα, στους συμμετέχοντες θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό και προτεινόμε-νη βιβλιογραφία. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα, σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για υποστηρικτικές εποπτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών με στελέχη της επιστημονικής ομάδας του ΝΗΡΕΑ, αναφορικά με θέματα, που πιθανόν να προκύψουν.

Το βιωματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 έως Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 , από την επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ στο χώρο του Κέ-ντρου (Βυζαντίου 10 στο Κιλκίς) και τις ώρες 11:00 έως 14:00.

Tags: βιωματικό εργαστήριΕπισυνάψεις: ergastiri.doc Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα