Τράπεζα θεμάτων διαβολεμένης δασκαλοκτονίας, της Αφροδίτης Σιάσιου

Tweet

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Μικρούτσικος παρουσιάζοντας το «Μεγάλο Παζάρι» ρωτούσε τους παίκτες: «Την κουρτίνα ένα ή την κουρτίνα δύο; Την κουρτίνα δύο ή το κουτί; Και εάν πέσεις πάνω στον Ζονκ;» Ο «εφιάλτης» των παικτών που συμμετείχαν στο Μεγάλο Παζάρι ήταν να μην πέσουν πάνω στον Mr Ζονκ.

Είκοσι χρόνια μετά, τον Ανδρέα Μικρούτσικο αντικατέστησε η ηλεκτρονική κληρωτίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ο «εκπαιδευτικός»

καλείται να πατήσει το κουμπί του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ΚΛΗΡΩΣΕΙ τα θέματα των εξετάσεων. Το 56ο ή το 65ο; Το 65ο ή 666ο ; Και αν πέσεις πάνω στον Ζονκ;

ΖΟΝΚ, λοιπόν. Ζονκ για το μαθητή, ζονκ για το δάσκαλο, ζονκ για την παιδεία.

Ο μαθητής μυείται από τα 16 στο τζόγο! Όλα είναι θέμα τύχης. Η επιτυχία στις εξετάσεις κρίνεται από μια κλήρωση. Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να επισημαίνει ότι «η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα» αλλά για ποια αντικειμενικότητα να μιλήσει κανείς όταν στο ένα σχολείο κληρώνονται εύκολα και στο άλλο δύσκολα θέματα; Όσο για τους μαθησιακούς στόχους: μπορεί τα φετινά «πρωτάκια» να αιφνιδιάστηκαν αφού η τράπεζα θεμάτων δημοσιοποιήθηκε μόλις δύο μέρες πριν τις εξετάσεις αλλά του χρόνου θα ξέρουν. Θα έχουν όλη τη σχολική χρονιά στη διάθεσή τους για να παπαγαλίσουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα της τράπεζας. Και φυσικά ο μαθησιακός στόχος που θέτει όχι το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά οι εμπνευστές του νέου συστήματος θα επιτευχθεί: οι μαθητές θα μετατραπούν σε «βλακαποθήκες» και όχι σε σκεπτόμενους πολίτες. Γιατί το δεύτερο είναι επικίνδυνο ενώ το πρώτο ανώδυνο και βολικό.

Ο δάσκαλος ακυρώνεται. Αυτός που όλη τη χρονιά πάσχιζε να διδάξει τους μαθητές του, που γνωρίζει το γνωστικό επίπεδο της τάξης του και κυρίως τον κάθε μαθητή ξεχωριστά, αυτός που πραγματικά θα μπορούσε να τους αξιολογήσει με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας καλείται να «τσοντάρει» στα θέματα της κληρωτίδας. Το παζλ πρέπει να συμπληρωθεί. Δεν ενδιαφέρει η ουσία. Μόνο το πενήντα – πενήντα. Ο δάσκαλος είναι άχρηστος, περιττός στους σχεδιασμούς των νοσηρών εγκεφάλων του νέου συστήματος. Είναι απλά διεκπεραιωτής. Το μόνο που του ζητείται είναι να «βγάλει» την ύλη. Όχι να μορφώσει τους μαθητές του. Και αυτός, όπως και οι μαθητές του, αιφνιδιάστηκε. Αλλά του χρόνου και αυτός θα ξέρει: θα τους «προγυμνάσει» στα θέματα της τράπεζας και φυσικά θα είναι ο «καλός» δάσκαλος.

Στο «νέο σχολείο» ο δάσκαλος φαντάζει περιττός. Και με δεδομένη την οικονομική κρίση είναι μάλλον ακριβός. Εξάλλου το κουμπί για την κλήρωση, μπορεί να το πατήσει και ο σχολικός φύλακας ( α! συγγνώμη ξεχάστηκα. Αυτοί είναι σε διαθεσιμότητα). Τα γραπτά των μαθητών μπορεί να τα διορθώσει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Όσο για τη «διδασκαλία» ας είναι καλά η τεχνολογία. Λύσεις υπάρχουν: εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι φθηνή και συμφέρει. Εξάλλου μόνο έτσι μπορεί να γλιτώσει κανείς από τον κίνδυνο να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται.

Δε χωράει αμφιβολία ότι η τράπεζα θεμάτων είναι ένα μέσο υποταγής των μαθητών, των δασκάλων και κυρίως της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις εξετάσεις. Δυστυχώς το νέο λύκειο είναι εξετασιοκεντρικό. Όμως όλα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με άλλες «καινοτομίες» που είναι σε ισχύ: π.χ. ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας, διαθεματικότητα, χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία του μαθήματος. Και επειδή, όπως λέει και ο λαός, «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δε χωράνε» ας αποφασίσουν ποιο σχολείο προτιμούν. Το σχολείο που θα εστιάζει στο μαθητή, θα του δίνει ερεθίσματα, θα καλλιεργεί τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του, θα του μάθει να σκέφτεται και να είναι ενεργός πολίτης, να σέβεται τη διαφορετικότητα, να διεκδικεί τα δικαιώματά του ή το σχολείο που θα κάνει το μαθητή παπαγάλο και εν τέλει φθηνή εργατική δύναμη.

Tags: τράπεζα θεμάτωνΑφροδίτη Σιάσιου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα