Τράπεζα θεμάτων: Αναμείνατε στο ακουστικό σας

Tweet

Σύμφωνα με το Νόμο 4186/2013, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων στην Α΄ Λυκείου θα προέρχονται κατά 50% από τράπεζα θεμάτων.

Εκτιμούμε ότι για το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων η διδακτέα ύλη της Α΄ Λυκείου, που ορίστηκε για το σχολικό έτος 2013-14 από το ΥΠΑΙΘ, είναι αδύνατο να καλυφθεί διδακτικά, έστω και στοιχειωδώς.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘ το ζητούμενο στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η ποιοτική διδασκαλία, η οποία

θα έχει στόχο την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και του αναστοχασμού των μαθητών και όχι η επιφανειακή κάλυψη μεγάλης έκτασης ύλης.

Εάν η εξεταστέα ύλη της Α΄ Λυκείου είναι ταυτόσημη με τη διδακτέα, όπως γίνεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου, τότε υποχρεωτικά θα στραφούν οι μαθητές στη μηχανική και στείρα απομνημόνευση.

Προκειμένου να υπάρξει ποιοτική διδασκαλία, ο νομοθέτης στο Π.Δ. 60/2006 όρισε ότι η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι περισσότερη από τα 2/3 της διδαχθείσας και λιγότερη από το μισό της διδακτέας. Στο Νόμο 4186/2013 δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ρύθμιση, γεγονός που έχει επιφέρει τη δικαιολογημένη δυσφορία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητο το Υ.ΠΑΙ.Θ. να ορίσει άμεσα αφενός την ύλη των προαγωγικών εξετάσεων της Α΄ Λυκείου και αφετέρου τις λεπτομέρειες της διαδικασίας της άντλησης των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων στην Α΄ Λυκείου από τράπεζα.

Όσο καθυστερεί το Υ.ΠΑΙ.Θ., τόσο μεγαλώνει η αρνητική στάση συνολικά απέναντι στο νέο νόμο, ο όποιος περιέχει και θετικά στοιχεία, που κινδυνεύουν όμως να απαξιωθούν λόγω κακών ή αργοπορημένων χειρισμών, όπως π.χ. η εκ των υστέρων μείωση της ύλης, όταν αυτή έχει ήδη διδαχθεί στα σχολεία.

Για το θέμα αυτό η ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. μπορεί να βοηθήσει με την παιδαγωγική εμπειρία των μελών της την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., εφόσον της ζητηθεί.

Αθήνα 25-11-2013

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Δημητρόπουλος

Tags: ΠΕΠΑΔΕτράπεζα θεμάτων Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα