Τώρα οι νεοναζί τρώνε και κεμπάπ

Πολιτική

Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ Η νέα, «εξελιγμένη» γενιά ακροδεξιών στη Γερμανία μεγάλωσε και κυκλοφορεί σε πολυπολιτισμικές γειτονιές, με... μαλλιά, χωρίς δερμάτινα μπουφάν και αντιγράφει τις επικοινωνιακές μεθόδους των γνωστών ακτιβιστών «Anonymous»

Οι νεοναζί της Γερμανίας κρέμασαν τα στενά δερμάτινα μπουφάν τους, σταμάτησαν να ξυρίζουν τα κεφάλια τους και συχνάζουν πότε πότε στο τούρκικο φαστ φουντ της γειτονιάς τους για ένα κεμπάπ στο χέρι. «Είναι η νέα,

"εξελιγμένη" γενιά ακροδεξιών που συνήθισαν να κυκλοφορούν σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά, αλλά στο τέλος της ημέρας θα ξυλοκοπήσουν και πάλι άγρια τους μετανάστες», υποστηρίζει το γερμανικό «Spiegel» που κάνει συχνές αναφορές σε ακροδεξιές οργανώσεις στη χώρα.

Η διαφορά είναι ότι οι νέες ομάδες νεοναζί που ξεφυτρώνουν από παντού στη Γερμανία έχουν αφήσει πίσω τους τις παλιές τακτικές που τους απομόνωναν και συχνά τους οδηγούσαν στα κρατητήρια και χρησιμοποιούν τη δύναμη του Διαδικτύου για να προσελκύουν νέα μέλη.

Αντιγράφουν τις επικοινωνιακές μεθόδους των ακτιβιστών «Anonymous», φορούν λευκές μάσκες και διοργανώνουν ειρηνικές δράσεις στους δρόμους και απρόσμενες διαμαρτυρίες σε κλειστούς χώρους τις οποίες βιντεοσκοπούν και με την κατάλληλη επεξεργασία τις προβάλλουν στο Διαδίκτυο σε μια επίδειξη δύναμης και υπεροχής που είναι πλαστή.

Χορεύοντας τέκνο

Στις 30 Οκτωβρίου 10-15 μέλη του Κινήματος της γερμανικής ταυτότητας εισέβαλαν στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Εβδομάδας και φορώντας λευκές μάσκες άρχισαν να χορεύουν στους ήχους της τέκνο μουσικής κρατώντας ένα πλακάτ με το σλόγκαν «Τινάξτε στον αέρα τον πολυπολιτισμό». Η «παράσταση» διήρκεσε μερικά λεπτά πριν οι φύλακες επέμβουν και τους απομακρύνουν από το κτήριο, το βίντεο όμως που κυκλοφόρησε στο YouTube έδειχνε μια στρατιά νεοναζί να καταστρέφουν και να προπηλακίζουν τους παρευρισκόμενους, χορεύοντας στην αίθουσα.

Τις «πλαστές» εικόνες είδαν περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, ενώ το βίντεο αναπαράχθηκε από 30 τοπικές νεοναζιστικές οργανώσεις στο facebook σε όλη τη χώρα.

Προσαρμογή στο σήμερα

Η νέα γενιά των νεοναζί κατάλαβε ότι η ιδεολογία της διαδήλωσης που ακολουθούν οι ακτιβιστές παγκοσμίως είχε καλύτερη επίδραση στον κόσμο απ' ό,τι οι δικές τους μαζικές διαδηλώσεις με πανό στους δρόμους που απωθούσαν τους νέους. Επιπλέον, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν στα πανό και τα σλόγκαν τους την αγγλική γλώσσα, για να έχουν απήχηση σε ακροδεξιές οργανώσεις και εκτός Γερμανίας. Ενα από τα πιο ισχυρά ταμπού των ομάδων αυτών καθώς «η Γερμανία είναι πάνω από όλα», που όμως «θυσιάστηκε» στο βωμό της νέας επικοινωνιακής τακτικής.

Κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τις δράσεις τους για τις οποίες ενημερώνουν τα μέλη τους με μηνύματα στα κινητά. Εάν κάποια από αυτές τις πληροφορίες διαρρεύσει, ακυρώνονται όλα υπό το φόβο της επέμβασης της αστυνομίας ή της συμπλοκής τους με αριστερές οργανώσεις.

Οι γερμανικές Αρχές θεωρούν ότι η νέα γενιά νεοναζιστών «είναι πιο επικίνδυνη από τις αντίστοιχες των προηγούμενων δεκαετιών» και συχνά προσπαθούν να εντοπίσουν και να σταματήσουν τις δράσεις τους.

Οι εμπνευστές αυτής της νέας επικοινωνιακής τακτικής προέρχονται από τη νεοναζιστική ομάδα «Κίνημα αντίστασης στο νότιο Μπράντεμπουργκ», γνωστοί και ως «The immortals» (Οι αθάνατοι). Η ομάδα έχει απαγορευτεί από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου από τον περασμένο Ιούλιο. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 260 δικαστικοί λειτουργοί ερευνούν 27 νεοναζιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και τους «Εδώ και χρόνια ενεργούς νεοναζί» για τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες του κρατιδίου αναφέρουν ότι είναι «μια από τις ομάδες που δρα για να καταγράφει αυτά τα βίντεο».

Παρόμοιες οργανώσεις έχουν εντοπίσει οι Αρχές σε δεκάδες γερμανικές πόλεις όπως το Χάλμπερστάντ στην ανατολική Σαξονία, το Ντοναουσίνγκεν νοτιοδυτικά της Βάδης Βιρτεμβέργης, το Ροστόκ, το Αμβούργο και το Βερολίνο.

Το Ντόρτμουντ όπου δρουν οι Aytonomous Nationalist ΑΝ.L. θεωρείται από τις πόλεις με την πιο έντονη δράση νεοναζιστικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια. Η πόλη του μισού εκατομμυρίου πολιτών έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας Νόρμπερτ Βέσελερ, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγράφηκαν 131 εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται νεοναζί.

Η δήμαρχος της πόλης Ούλριχ Ζιεράου είχε δηλώσει στο Reuters ότι «το Ντόρτμουντ έχει μετατραπεί σε πόλη ακροδεξιών καθώς αρκετοί μετακομίζουν και ζουν μόνιμα εδώ θεωρώντας ότι είναι μια κατεστραμμένη περιοχή που χρειάζεται "αναμόρφωση"»

Νέα φιλοσοφία

Η νέα στρατηγική φιλοσοφία, σύμφωνα με το «Spiegel», έχει ενθουσιάσει τα μέλη του νεοναζιστικού κόμματος National Democratic Party of Germany (NPD) και τις οργανώσεις Νεολαίας του (JN) οι οποίες σκοπεύουν να επεκτείνουν τέτοιες δράσεις ως τις πιο αποτελεσματικές στους νέους.

Το σάιτ των «Αθανάτων» που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο ζητεί από τους αναγνώστες του νέες ιδέες για δράσεις όπως αυτή που υλοποιήθηκε στο Ανόβερο με μια συμπαθητική «αρκουδίτσα» που πλησίαζε ανυποψίαστους μετανάστες και τους έδινε ευγενικά το χέρι.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε υπήρχε ένα ξενοφοβικό κείμενο για την απέλαση των «ξένων» αρκούδων. Το κοστούμι που χρησιμοποιήθηκε κατασχέθηκε από την αστυνομία του κρατιδίου καθώς πιστεύει ότι μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Για ένα καλύτερο Ανόβερο» που έχει απαγορευτεί, βρίσκονται πίσω από αυτό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Tags: νεοναζί
Keywords
Τυχαία Θέματα