Τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

Τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Θεοδόση Κατσούλα, στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

«Κύριε Υπουργέ, Κύριοι βουλευτές, Κύριε Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στην συζήτηση του νομοσχεδίου σχεδίου νόμου για την εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση, είναι ένας παράγοντας,

που η καλυτέρευση του, θα αποτελέσει, μακροπρόθεσμα, την ατμομηχανή για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, της ανθρωπιστικής καταστροφής και την μελλοντική ανάπτυξη της Ελληνικής Κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα θέλαμε να συμβάλουμε και εμείς, με τις προτάσεις μας.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Ελλήνων Κοινωνιολόγων ζήτησε δυο απλά πράγματα:

- Πρώτον, να είναι η κοινωνιολογία εξεταζόμενο μάθημα στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών κοινωνικών σπουδών, στη θέση των λατινικών. Τα λατινικά, θα μπορούσε να είναι διδασκόμενο, να καλύπτει την ανάγκη κάποιων λίγων σχολών, οι οποίες το θεωρούν αναγκαίο. Τι θα πούμε στα τμήματα κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, κοινωνικών επιστημών, κοινωνικής ιστορίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, μέσων μαζικής ενημέρωσης και διεθνών σχέσεων;

- Δεύτερον, να υπάρχει μάθημα κοινωνικών επιστημών, με τίτλο: «Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών», στα μαθήματα γενικής παιδείας, έστω, για μία ώρα. Όλα τα παιδιά, για μία ώρα, έστω. Αυτό μπορεί να γίνει απλά, μειώνοντας μία ώρα, π.χ. από τη λογοτεχνία, η οποία διδάσκεται τέσσερις ώρες, πλέον.

Ο κ. Κατσούλας απευθυνόμενος προς τον Κύριο Υπουργό υποστήριξε ότι «αυτά τα παραπάνω, είναι εύκολο, με αυτό που έχετε κάνει, στο υπάρχον νομοσχέδιο να γίνουν. Δε διαταράσσουν την προετοιμασία των μαθητών, αίρουν αδικίες και αποκαθιστούν την ισορροπία των γνωστικών αντικειμένων, στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά και στη γενική παιδεία».

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Κοινωνιολόγων τόνισε ότι είναι επιτακτική η αναβάθμιση της Κοινωνιολογίας στην εκπαίδευση, λόγω της ανάπτυξης ακραίων φαινομένων στην κοινωνία και ειδικότερα στα σχολεία. «Όταν σήμερα μιλάμε για ρατσισμό, νεοναζιστικά ακούσματα, κρίσεις θεσμών κ.λπ., ουαί κι αλίμονο αν δεν έχουμε τέτοια αντικείμενα στην εκπαίδευση. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πρόθεση να έχουμε τέτοια αντικείμενα, ίσως δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί» υπογράμμισε ο κ. Κατσούλας.

Επίσης σχολίασε το γεγονός ότι για να εισαχθεί ένας μαθητής στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, που είναι οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, θα εξετάζεται σε τέσσερα αμιγώς φιλολογικά μαθήματα, όπως είναι τα αρχαία, η νεοελληνική γλώσσα, τα λατινικά και η ιστορία.

«Ερωτώ, λοιπόν, πόσο είναι το ποσοστό, γι' αυτό βγάζουν και ανακοινώσεις το ένα τμήμα πίσω από το άλλο τα τμήματα κοινωνικών επιστημών, των σχολών κοινωνικών επιστημών σε αυτή την κατεύθυνση; Πάνω από 60%. Πείτε μου, λοιπόν. Δεν έχουν δικαίωμα αυτά τα τμήματα να προτείνουν ένα μάθημα; Δεν πρέπει να είναι η κοινωνιολογία, ως εξεταζόμενο, ένα από τα τέσσερα, τουλάχιστον, μαθήματα για τις κοινωνικές επιστήμες;» είπε ο Πρόεδρος των Κοινωνιολόγων.

Επίσης ο κ. Κατσούλας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία ώρα κοινωνικών επιστημών στη γενική παιδεία, στη Γ’ λυκείου. «Αρκεί να σας πω ότι σήμερα, υπάρχουν δύο ώρες κοινωνιολογίας, που όλα τα παιδιά διδάσκονται και είναι νομίζω, απ' όλες τις πτέρυγες εδώ και από όλους όσοι παραβρισκόμαστε, κοινός τόπος ότι οι κοινωνικές επιστήμες, σήμερα, είναι απαραίτητες και αναγκαίες να διδάσκονται σε όλα τα παιδιά, ειδικότερα η κοινωνιολογία. Αντίθετα, προβλέπονται, έξι ώρες φιλολογικών μαθημάτων και επιπλέον, δεκατρείς ώρες φιλολογικών μαθημάτων στην ομάδα προσανατολισμού, δηλαδή, ένας μαθητής που παρακολουθεί 32 ώρες την εβδομάδα, συνολικά έχει 19 ώρες φιλολογικών μαθημάτων. Κατά την άποψή μας, αυτό, στη ουσία, πρόκειται για αναβίωση της παλιάς σχολαστικής παιδείας. Μετρήστε τις ώρες της γενικής παιδείας και τις ώρες της κατεύθυνσης».

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να δανειστώ ένα απόσπασμα από το άρθρο του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Νίκου Παναγιωτόπουλου, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην ΕφΣυν

«Ένα σχολείο του οποίου το πλαίσιο του τρόπου λειτουργίας του και του τρόπου ισορροπίας του συστήματος των λειτουργιών του διαμορφώνεται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν μπορεί να αποφύγει τις ηθικές ευθύνες που αναπόφευκτα του αναλογούν και, ειδικότερα, να αποδεχτεί πως ένας από τους σπουδαιότερους στόχους του είναι η εγχάραξη των κριτικών διαθέσεων.

Σε αυτή την προοπτική θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί στους εφήβους η αποτελεσματική μετάδοση της κριτικής σκέψης που προσφέρει η γνώση των κοινωνικών επιστημών και η οποία θα τους προμηθεύσει τα κατάλληλα αντισώματα ενάντια στις παλιές ή τις νέες μορφές ανορθολογισμού ή φανατισμού της σκέψης, θα τους εισαγάγει σε μια επιστημονική θεώρηση της κοινωνίας και θα τους θωρακίσει απέναντι στις συμβολικές καταχρήσεις εξουσίας, των οποίων γίνονται συστηματικά στόχος.»

Ευχαριστώ

Στη δεύτερη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος των Ελλήνων Κοινωνιολόγων τόνισε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στην εξαφάνιση της Κοινωνικής Επιστήμης, της Κοινωνιολογίας, αλλά να το βάλουμε εξεταζόμενο εκεί που ταιριάζει, στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών, που είναι η πλειοψηφία του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Ζήτησε για ακόμη μια φορά να μην εξαφανιστούν οι κοινωνικές επιστήμες από τη γενική παιδεία.

«Βάλτε μία ώρα, τουλάχιστον, ιστορία κοινωνικών επιστημών ή στοιχεία κοινωνικών επιστημών, που μπορείτε να το κάνετε πολύ απλά. Οι συνολικές ώρες που έχουμε γενική παιδεία και πρώτη κατεύθυνση φιλολογίας, είναι 19. Κόψετε μία από αυτές, για να κάνετε μια ώρα κοινωνικές επιστήμες, που το θεωρείτε αναγκαίο και εσείς όπως και όλοι, νομίζω, σ' αυτή την αίθουσα. Κοιτάξτε, αυτά δεν προσθέτουν ούτε αφαιρούν ώρες, γι' αυτό είναι εύκολο να γίνει. Εμείς θα προτείνουμε τροπολογία πάνω στο σχέδιο νόμου, προς όλους τους Βουλευτές, διότι, ούτε ώρες αφαιρούνται ούτε ερχόμαστε για να βάλλουμε εναντίον κάποιου άλλου κλάδου. Απλά, διεκδικούμε το αυτονόητο. Να υπάρχει για τις κοινωνικές σχολές ως εξεταζόμενο, η κοινωνιολογία και μία ώρα κοινωνική επιστήμη» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Κατσούλας.

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπονται 32 ώρες μαθημάτων συνολικά, 17 ώρες γενικής παιδείας (2 ώρες επιλογής) και 15 ώρες μαθημάτων προσανατολισμού Με βάση τα παραπάνω παρατηρούμε ότι:

1.Δεν προβλέπεται καμία ώρα μαθήματος κοινωνικών επιστημών, στην Γενική Παιδεία. Σήμερα οι μαθητές διδάσκονται 2 ώρες Κοινωνιολογία. Αντίθετα προβλέπονται 6 ώρες φιλολογικών μαθημάτων ( ενός μονό κλάδου) στην Γενική Παιδεία και 13 ώρες φιλολογικών μαθημάτων, στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Δηλαδή σε ένα σύνολο 32 ωρών εβδομαδιαίως οι μαθητές θα παρακολουθούν 19 ώρες φιλολογικών μαθημάτων!!! Πρόκειται κατά την άποψη μας για αναβίωση της παλιάς σχολαστικής παιδείας. Αυτό τώρα, που είναι επιτακτική η αναβάθμιση της κοινωνιολογίας στην εκπαίδευση λόγω και της ανάπτυξης ακραίων φαινομένων στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στα σχολεία (ρατσισμός, πολυπολιτισμική κοινωνία, νεοναζιστικά κρούσματα, κρίση θεσμών, υψηλή ανεργία, εγκληματικότητα κ.α.)

2. Για να εισαχθούν οι μαθητές στο 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες θα εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 αμιγώς φιλολογικά μαθήματα, τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού), την Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού) την Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) και τα Λατινικά ( Ομάδας Προσανατολισμού). Πρόκειται για πλήρη υποβάθμιση των τμημάτων Κοινωνικών Πολιτικών Επιστημών που αποτελούν το 60% του συνόλου των τμημάτων του 1ουεπιστημονικού πεδίου (τμήματα κοινωνιολογίας, πολιτικών επιστημών, ψυχολογίας, κοινωνικής ιστορίας, ανθρωπολογίας, ΜΜΕ/Επικοινωνίας, Διεθνών/Ευρωπαϊκών σπουδών, κ.α.) . Δεν αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα, ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να έχει σχέση με τα τμήματα που θα εισαχθούν οι μαθητές. Μάλιστα το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστήμων, διδάσκεται στην Β΄ Λυκείου, στο οποίο οι μαθητές προετοιμάστηκαν με σκοπό να εισαχθούν σε τμήματα κοινωνικών επιστημών. Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο, αποσυνδέεται η κατεύθυνση της Β’ τάξης, με την Γ’

Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων με βάση τα υπομνήματα του, σε σχέση με το νομοσχέδιο για το εξεταστικό που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας ζητά:

1.Να είναι η Κοινωνιολογία εξεταζόμενο μάθημα στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών σπουδών στην θέση των λατινικών (το οποίο θα είναι διδασκόμενο και θα καλύπτει την ανάγκη κάποιων σχολών για τις οποίες θεωρείται αναγκαίο).

2.Να υπάρχει μάθημα κοινωνικών επιστημών με τίτλο «Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών» στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου για μια (1) ώρα.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

Tags: Συλλόγος Ελλήνων ΚοινωνιολόγωνΣΕΚΘεοδόσης Κατσούλαςεπιτροπή μορφωτικών υποθέσεων
Keywords
Τυχαία Θέματα