Τοποθέτηση του ΠΑΣΥΚΑΓΑ στη διαβούλευση για το Νέο Λύκειο

Tweet

A.P.E.L.F.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ κος Αν. Κουράκης

Σήμερα Δευτέρα 26-08 η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ) κα Ε. Κουτσουδάκη και η Αντιπρόεδρος κα Α. Δήμα προσήλθαν στη διαβούλευση για το Νέο Λύκειο μετά από πρόσκληση του προέδρου της εν λόγω

επιτροπής, κ A. Κουράκη.

Η Πρόεδρος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εξέθεσε σε γενικές γραμμές τους στόχους της γλωσσικής διδασκαλίας της γαλλικής κατά το έτος 2013, μετά από μισό αιώνα σύνδεσης της χώρας με τον Ευρωπαϊκό σχηματισμό. Η επιφανειακή διδασκαλία της ξενογλωσσίας πρέπει πλέον να αποφευχθεί. Το Νέο Λύκειο: θα αποδειχθεί πράγματι Νέο Λύκειο, εφόσον αποδεχθεί μία δεδομένη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και δεν επιμείνει να αποστερεί μέσω της αγλωσσίας τις, από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, δεδομένες αρχές της ελευθερίας, κινητικότητας των πολιτών και της δυνατότητας ισότιμης μόρφωσης και διευρωπαϊκής δυναμικής εργασίας των ευρωπαίων (πλέον) μαθητών μας.

Πλούτος άλλωστε μιας χώρας δεν μπορεί παρά να είναι η συνεχής γλωσσική επαφή και μέσω αυτής η εμβάθυνση στην πολιτιστική, κοινωνική αντίληψη και ιδιαιτέρως στην νοοτροπία των υπολοίπων λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν της δυνατότητας μιας απλής γλωσσικής επικοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι η υπεύθυνη διδασκαλία μιας κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας, όπως εν προκειμένω της γαλλικής, είναι απολύτως απαραίτητη παρόλο που έχει υποστεί αδιάκοπα πλήγματα από εσφαλμένες πολιτικές, πλήγματα που ήταν τελικά εις βάρος του Έλληνα μαθητή και της οικογένειάς του- ως μικρότερου μεγέθους οικονομικής μονάδας της χώρας.-

Αρκεί να φέρει κανείς κατά νου (ως πρόχειρο μέτρο σύγκρισης) την απόδοση των ιστορικών γαλλικών σχολείων της χώρας και την ποιότητα των αποφοίτων τους, ώστε να αντιληφθεί το επίπεδο, τις προδιαγραφές και το βέλτιστο αποτέλεσμα της διδαχής της γαλλικής γλώσσας.

Δυστυχώς η διδασκαλία της γαλλικής υπέστη συνεχή υποχώρηση (θύμα αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας) έναντι της Α Ξένης Γλώσσας, η οποία διδάσκεται επαρκώς από την πρώτη δημοτικού έως και την Τρίτη Λυκείου.

Δεδομένου όμως ότι η Γαλλική ανήκει επίσης στις Βασικές Ευρωπαϊκές Γλώσσες (σε σχέση με τον αριθμό του ομιλούντος αυτήν ευρωπαϊκού πληθυσμού, την διοικητική χρήση στα Ευρωπαϊκά Όργανα –Υπηρεσίες αλλά και τους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς καθώς επίσης και την ιστορικότητα της σύνδεσής της με τα ελληνικά Γράμματα και πολιτισμό, εκτιμούμε ότι πρέπει να τύχει πλέον μίας ΠΟΛΥ καλύτερης αντιμετώπισης. Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τον κίνδυνο της μονογλωσσίας και θα εξασφάλιζε τη διατήρηση και την εμβάθυνση της ιδιαίτερης ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Πρότασή μας λοιπόν είναι: Να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας η υποχρεωτική διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας και στις τρείς τάξεις όλων των τύπων Λυκείων, με στόχο την επαρκή εκμάθησή της (δηλ. 600 ώρες= επίπεδο Β2 = καλή γνώση /κατά το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες) και η πιστοποίησή της μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η δραματική οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με τη μη υποχρεωτική διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας στο ΝΕΟ Λύκειο ως λογική συνέχεια όλων όσων έχουν συστηματικά διδαχθεί στο Γυμνάσιο, αποκόπτει τους μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης από την καλή γνώση μίας όμως αναγκαίας και κύριας Ευρωπαϊκής Γλώσσας, συντείνει στην μορφωτική τους απομόνωση και ως γεγονός, τους καθιστά ευάλωτους και ασφαλώς δε και μη ανταγωνιστικούς στο πεδίο σπουδών και ανεύρεσης οιασδήποτε επιστήμης, τέχνης ή εργασίας στα μελλοντικά ευρωπαϊκά πεδία, όπου καλούνται διαγωνιζόμενοι να προκριθούν.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ η λήψη μιας απόφασης που θα εξασφαλίζει τη σοβαρή συνέχεια και την ολοκλήρωση της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στο Λύκειο, που θα αναβαθμίσει την αποστολή του εκπαιδευτικού και θα αποκαθιστά στη συνείδηση γονέων και μαθητών, το συνταγματικό καθήκον της πολιτείας για παροχή ποιοτικής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης και με τον αναγκαίο σήμερα ευρωπαϊκό προσανατολισμό ενός πραγματικά και όχι κατ΄ όνομα: ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Κάτι τέτοιο αποτελεί και «έξυπνο» αλλά και απολύτως αποσβέσιμο κονδύλι εκπαιδευτικής επένδυσης μιας χώρας, που διακρίνεται για τη διορατικότητα των πολιτών αλλά και κυρίως των πολιτικών της,

Εκτιμάται ότι ο ρόλος του Λυκείου, είναι να προετοιμάζει σε επίπεδο γενικών γνώσεων τους μαθητές μας και όχι να παρέχει με αποστεωμένο τρόπο την ύλη 4- 6 πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων. Όλα τα γνωστικά αντικείμενα είναι εξίσου σημαντικά και απαραίτητα. Η αξία της διδασκαλίας της γαλλικής καταδεικνύεται όταν αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την απόκτηση μεταπτυχιακών- διδακτορικών τίτλων ή και θέσεων εργασίας σε κάθε τομέα.

Τελειώνοντας, επισημαίνουμε την ανάγκη για σύμπνοια και αλληλοϋποστήριξη καθώς το «διαίρει και βασίλευε» εξυπηρετούσε πάντα την εκάστοτε εξουσία. Όλοι έχουν θέση σε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό ωρολόγιο πρόγραμμα και το μονοπώλιο ορισμένων ειδικοτήτων σε βάρος λοιπών, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Αλλιώς απλώς είναι θέμα χρόνου, να λάβουν και εκείνοι θέση στο επόμενο κιόλας στάδιο δοκιμασιών που οι μνημονιακές επιβολές ήδη απεργάζονται.

Εργασία για όλους τους καθηγητές και σφαιρική γνώση για τους μαθητές μας!

Tags: ΠΑΣΥΚΑΓΑνέο Λύκειοδιαβούλευση Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα