Το Παιχνίδι της Moodys σε Βάρος της Βενεζουέλας

Η Moodys Investors Service υποβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Βενεζουέλας τοποθετώντας την μεταξύ των χειρότερων του κόσμου. Η είδηση αυτή έρχεται να συνδυαστεί με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τις φημολογούμενες ελλείψεις σε τρόφιμα και τον πληθωρισμό της τάξης του 64%. Η Moodys υποβάθμισε την Βενεζουέλας δύο επίπεδα

σε Caa3, τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο με την Ουκρανία, που βασανίζεται από τις τελευταίες ταραχές, και τη Τζαμάικα.

Η τιμή του πετρελαίου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 95 τοις εκατό των εξαγωγών της Βενεζουέλας, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 42,44 δολάρια το βαρέλι, 58% από τη μέγιστη τιμή στις 27 Ιουνίου του 2014.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου για τη Βενεζουέλα σημαίνει ότι η χώρα έχει λιγότερους πόρους για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η συρρίκνωση του εισοδήματος σε σκληρό νόμισμα έχει αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η χώρα να πληρώσει τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων. Αυξημένη στενότητα και ο ταχύτερος πληθωρισμού επίσης να συμβάλουν στην κοινωνική αναταραχή.

‘’Με το πετρέλαιο να μειώνεται, ο κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά’’ λέει ο Jaime Reusche, ένας ανώτερος αναλυτής στο Moodys, δήλωσε από το τηλέφωνο από τη Νέα Υόρκη. ‘’Φαίνεται πολύ πιθανό, θα υπάρξει ένα πιστωτικό γεγονός στο επόμενα ένα έως δύο χρόνια’’.

Σύμφωνα με Maduro, αλλά και τον προκάτοχο Ούγκο Τσάβες, η Βενεζουέλα έχει καλύψει τα βαθύτερα ελλείμματα του προϋπολογισμού, ‘’Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της κατά τα τελευταία 15 χρόνια’’ δήλωσε τον περασμένο μήνα Maduro. Ο Maduro κατηγορει τους οίκους αξιολόγησης ότι διεξάγουν έναν "διεθνή οικονομικό αποκλεισμό" για τη χώρα του.

Είναι γνωστό πως οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων λειτουργούν επικουρικά στη προώθηση των πολιτικών της Δύσης. Οπότε σε αυτούς που γνωρίζουν δε φαίνεται καθόλου περίεργη η κατά πολλούς παράλογη κατάταξη της Βενεζουέλας (μια χώρα με πλούσιους πόρους) στο ίδιο επίπεδο με τη Τζαμάικα (μια χώρα με μηδαμινούς πόρους). Ειδικά όταν αυτή η αξιολόγηση έρχεται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρίσκεται στο εξωτερικό και προσπαθεί να συνάψει διεθνείς συμφωνίες.

Tags: Βενεζουέλα
Keywords
Τυχαία Θέματα