Το Μετρό της Θεσσαλονίκης καταρρέει

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Χεκίμογλου Αχιλλέας «Το Βήμα» αποκαλύπτει επιστολή της Κοινοπραξίας στο υπουργείο Υποδομών Έως και με άρνηση εκτέλεσης εργασιών προειδοποιεί η κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο Να υπάρξει λύση «και απαγκίστρωση από αντιλήψεις που αποπροσανατολίζουν» από τον στόχο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης
επιδιώκει η Κοινοπραξία, που εκτελεί το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, ζητώντας από το υπουργείο Υποδομών «ρεαλισμό, τόλμη και άμεσες αποφάσεις». «Το έργο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», σημειώνει και προεδοποιεί ότι «η αντίδραση πρέπει να άμεση και αποτελεσματική, ειδάλλως η διακοπή του έργου είναι αναπόφευκτη και, μάλιστα, σύντομα».

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του γενικού διευθυντή του έργου κι εκπροσώπου της κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ- IMPREGILO- ANSALDO TSF- SELI- ANSALDOBREDA, κ. Μιχάλη Σίμα προς την Αττικό Μετρό (ΑΜ), με την οποία ζητείται «να επιλυθούν τα προβλήματα και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την κατ\' ουσία απονομή του δικαίου και την αποτροπή του πλήρους αδιεξόδου».
Σε αναλυτική έκθεση, που συνοδεύει την επιστολή γίνεται σταχυολόγηση παραδειγμάτων, που προκαλούν οικονομική επιβάρυνση στην κοινοπραξία, η πρόβλεψη της οποίας «δεν ήταν δυνατή καθ\' οιονδήποτε τρόπο και από τον ανάδοχο και από την Αττικό Μετρό».
«Ο ανάδοχος βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος απρόβλεπτων καταστάσεων, τα δε προς αποκατάσταση της ζημίας του αιτήματα, δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους της ΑΜ», τονίζεται και σημειώνεται ότι η κοινοπραξία «καλείται να ανταποκριθεί στην εκτέλεση ενός έργου, τα οποίο εκτελείται με εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που συμφωνήθηκε και που εκείνος κοστολόγησε με την προσφορά του».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κοινοπραξία μπορεί να εκτελέσει το έργο εφ\'όσον «αποκατασταθεί η ισορροπία της σύμβασης», όμως γίνεται προειδοποίηση ότι «εάν τα δύο μέρη δεν επιδιώξουν άμεσα… να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή τεχνικοοικονομική λύση, είναι απολύτως βέβαιο ότι η σύμβαση αυτή δεν θα εκτελεστεί, το έργο δεν θα κατασκευαστεί», και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στα δικαστήρια.
Τα προβλήματα του έργου
Σύμφωνα με την έκθεση, το έργο παρουσιάζει προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις αρχαιολογικές εργασίες και τις απαλλοτριώσεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι αρχαιολογικές έρευνες αποδείχθηκαν «απρόβλεπτης έκτασης και διάρκειας» αφού, ενώ η αρχική δαπάνη ήταν 15 εκατ. ευρώ, σήμερα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ανασκαφές στους κεντρικούς σταθμούς από από 8 έως 10 μήνες, που προβλέπονταν αρχικά, «διαρκούν ήδη 5,5 χρόνια».
Ακόμη, σημειώνεται ότι «τρεις μήνες πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου», δηλαδή τον Οκτώβριο του 2012, «εκκρεμούν ακόμη οι απαλλοτριώσεις» σε πλήθος σταθμών του έργου.
Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, με το 95% του «συμβατικά προβ
Keywords
Τυχαία Θέματα