Το ελληνικό "παράδοξο": Υψηλή φορολόγηση - λίγα έσοδα

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Παναγόπουλος Θάνος

Υψηλή φορολόγηση, αλλά χωρίς ευεργετική επίδραση στα δημόσια έσοδα, συνθέτουν ένα από τα παράδοξα που χαρακτηρίζουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Με χθεσινή τους ανακοίνωση οι εφοριακοί αποδίδουν την κακή πορεία των εσόδων (παρά την υψηλότατη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, φορολογική επιβάρυνση) στην ύφεση, τις διαλυμένες

φορολογικές υπηρεσίες, τις βραδυπορίες, την μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων μετά τις εκλογές, τη φορολογική πολυνομία και την ανυπαρξία σταθερού φορολογικού συστήματος. Ενδεικτική όσο και καίρια είναι εν προκειμένω μάλιστα η καταγγελία που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για 120 προεκλογικές μεταθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Αναλυτικότερα, στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς ωστόσο η υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει κάποια θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2012, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα έφτασε στην Ελλάδα στο 45% και -εάν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης- η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει το 49%. Στην Ευρωζώνη ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι 38,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 φτάνει το 43,2%.

Το 49% με το οποίο φορολογούνται τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι ένας από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρωζώνη, που ανταγωνίζεται τον φορολογικό συντελεστή χωρών με σαφώς υψηλότερο μέσο εισόδημα, όπως το Βέλγιο (53,7%), η Δανία (55,4%), η Ολλανδία (52%), η Αυστρία (50%) και η Μεγάλη Βρετανία (50%). Ακόμη και στη Γερμανία ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι στο 47,5%.

Το παράδοξο όμως είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται χωρίς να ακολουθούν και τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο ανώτατος φορολογικός συνεκτελεστής που επιβάλλει η Ελλάδα στα φυσικά πρόσωπα από 45% το 2000 αυξήθηκε στο 49% σήμερα (με την προσθήκη της εισφοράς αλληλεγγύης). Όμως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 34,6% το 2000 μειώθηκε στο 31% το 2012.

Τα στοιχεία δείχνουν σαφή τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση τις Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2012 η αύξηση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων ήταν:

* Ελλάδα: Από 45% σε 49%.

* Ισπανία: Από 48% σε 52%.

* Ιταλία: Από 45,9% σε 47,3%.

* Πορτογαλία: Από 40% σε 49%.

Αντί

Keywords
Τυχαία Θέματα