Το εμπόριο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2/5/2012Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ως έτοιμο από καιρό, έχει στοχοποιήσει ως πηγή συσσώρευσης κεφαλαίου την παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της, επικεντρώνοντας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ολες οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), της Παγκόσμιας Τράπεζας, των «Βίβλων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και άλλων διακρατικών

συμβούλων των κυβερνήσεων σε όλο σχεδόν τον πλανήτη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί πλέον να θεωρείται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση «δημόσιο αγαθό».

Συμβουλεύουν να μειώνεται σταδιακά η κρατική επιχορήγηση και να συμβάλουν οι φοιτητές στα έξοδα. Η «κοινωνία της γνώσης» απαιτεί, λένε, ιδιωτικά κεφάλαια.

Η προσαρμογή των κυβερνήσεων σε τέτοιες οδηγίες είναι άμεση! Από τη Βρετανία στον Καναδά, από τη Χιλή στην Τσεχία, σε κάθε χώρα ανάλογα με τα ιστορικά δεδομένα της, και ιδιαίτερα με την ιστορία του φοιτητικού της κινήματος, οι προσαρμογές προχωρούν συστηματικά, αν και βρίσκουν μαχητική αντίσταση από τις φοιτητικές οργανώσεις (μεγαλειώδεις κινητοπιήσεις στη Χιλή, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, και στην Καλιφόρνια κλπ.).

Στη χώρα μας όλα είναι έτοιμα για τη γενίκευση επιβολής διδάκτρων! Δίδακτρα υπάρχουν στα περισσότερα «μεταπτυχιακά», στο «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», στο «Διεθνές Πανεπιστήμιο». Ομως τώρα με τα «κουρέματα», με τους ισχνότατους προϋπολογισμους, που και αυτοί δίνονται εκβιαστικά και με το σταγονόμετρο, με την καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της αντίληψης ότι αφού τα Πανεπιστήμια δεν έχουν άλλους πόρους, αναγκάζονται να επιβάλλουν δίδακτρα, φτάσαμε στο «διά ταύτα».

Αμεσα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και παραφυάδες τους υπόσχονται ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ψήφισαν και τον απαράδεκτο νόμο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα δίδακτρα στα σημερινά ΑΕΙ, ενώ όσοι υποστηρίζουν την παραμονή μας στην ΕΕ, έμμεσα πλην σαφώς αποδέχονται τα ίδια.

Ενας ακόμη λόγος για ψήφο στο ΚΚΕ. Προειδοποίησε έγκαιρα για αυτά που ήρθαν. Πάλεψε και παλεύει για σύγχρονη - ποιοτική - δωρεάν - ενιαία ανώτατη εκπαίδευση/παιδεία. Είναι η δύναμη για να αντισταθεί και να ματαιώσει τα χειρότερα που έρχονται. Και μέσα από αυτήν την οργανωμένη πάλη όλο και περισσότεροι θα αντιληφθούν το πραγματικό τους συμφέρον, θα δυναμώσουν το λαϊκό κίνημα, θα ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και θα δημιουργήσουν το λαϊκό κίνημα που θα πάρει το μέλλον στα χέρια του.
Γιάννης ΜΙΣΙΡΛΗΣ
Καθηγητής Παν. Πάτρας
Keywords
Τυχαία Θέματα