Το Juno γράφει ιστορία - Θα μελετήσει τη μεγάλη "ερυθρά κηλίδα" του Δία (Εικόνες)

Ιστορία γράφει το διαστημικό σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς θα γίνει το πρώτο σκάφος που θα περάσει ακριβώς πάνω από τη μεγάλη "ερυθρά κηλίδα" του Δία, την πιο εμβληματική περιοχή του αέριου γίγαντα.

Οι επιστήμονες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να μελετήσουν καλύτερα το φαινόμενο, μια γιγάντια καταιγίδα με διάμετρο 16.000 περίπου χιλιομέτρων, μεγαλύτερη δηλάδή από τη Γη)!

Η "ερυθρά κηλίδα" του Δία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1830 και πιθανότατα μαίνεται ως καταιγίδα εδώ και τουλάχιστον

350 χρόνια!

Στις 4 Ιουλίου το Juno θα κλείσει ένα έτος σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Στις 10 Ιουλίου, κατά το έκτο κοντινό πέρασμα πάνω από το Δία, το αμερικανικό σκάφος θα περάσει σε ύψος 9.000 χιλιομέτρων ακριβώς πάνω από την κορυφή των νεφών της "ερυθράς κηλίδας".

Τα όργανα και η κάμερα του Juno θα διαπεράσουν τα νέφη για να δουν πόσο βαθιά φθάνει η τεράστια καταιγίδα, καθώς και γιατί έχει διαρκέσει τόσο πολύ. Κάθε νέο πέρασμα φέρνει το Juno πιο κοντά στην καρδιά της επικίνδυνης ζώνης ισχυρής ακτινοβολίας, της καταιγίδας ηλεκτρονίων που περιβάλλει τον αέριο γίγαντα, αν και μέχρι σήμερα το σκάφος έχει αντέξει πολύ περισσότερο από όσο ανέμεναν οι επιστήμονες.

This is it! July 10th, I’ll fly over the #Jupiter’s #GreatRedSpot – the planet’s iconic, 10,000-mile-wide storm https://t.co/h6SuXmZjac pic.twitter.com/DR9BUgZwlL

— NASA's Juno Mission (@NASAJuno) 30 Ιουνίου 2017

July 10, @NASAJuno spacecraft will fly directly over Jupiter’s Great Red Spot, giving humanity its 1st up-close view https://t.co/2Q1iVr4dNE pic.twitter.com/O4nkOQE5UA

NASA (@NASA) 1 Ιουλίου 2017

αστρονομίαπλανήτης ΔίαςΗλιακό σύστημαNASAJunoδιάστημα Tweet Stickers: Διάστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα