Το 8ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ docfest στη Χαλκίδα 11-16/11

Tweet Τρίτη, 11 Νοέμβριος, 2014 - 18:00 to Κυριακή, 16 Νοέμβριος, 2014 - 18:00Του Θανάση Τοτόμη | 24 Οκτώβρη 2014

Σε πόλη του σινεμά μετατρέπεται το Νοέμβρη η Χαλκίδα, με τη διεξαγωγή του 8ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ - docfest, από τις 11 έως 16 του μήνα.

Θα προβληθούν νέες ταινίες, παραγωγής της τελευταίας διετίας, ενώ παρόντες θα είναι δεκάδες νέοι δημιουργοί και το κοινό των σινεφίλ.

Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα θα προβληθούν συνολικά 75 ντοκιμαντέρ, ταινίες

παραγωγής 2013-14, ενώ 40 ντοκιμαντέρ θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.

Η σταθερή παρουσία του φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ-docfest τα τελευταία χρόνια, το έχει αναδείξει σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της περιφέρειας, και τόπο συνάντησης των νέων δημιουργών.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Σταύρος Ιωάννου.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.6996137 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.docfest.gr/index2.php

Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Χαλκίδας Σινεφίλμ

Την Παρασκευή προβάλλεται η κωμωδία "SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο αμφιθέατρο του εργατικού κέντρου Εύβοιας, στη Χαλκίδα, στις 9.30 μμ, με ελεύθερη είσοδο για τους σινεφίλ.

Η ταινία ασπρόμαυρη, είναι παραγωγής 1964, Βρετανία, ΗΠΑ , έχει διάρκεια 1 ώρα και 35’ και είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα Κόκκινος συναγερμός, Red Alert, 1958, του Πήτερ Τζόρτζ.

Το σενάριο είναι των Στάνλεϋ Κούμπρικ, Πίτερ Τζορτζ, Τέρι Σάουδερν. Η μουσική είναι του Λώρι Τζόνσον, η φωτογραφία του Γκίλμπερτ Τέυλορ και παίζουν οι Πήτερ Σέλλερς, Τζορτζ Σι Σκοττ, Στέρλιν Χέυντεν, Κήναν Γουίν, Σλιμ Πίκενς.

Οι τίτλοι φιλοξενούνται εδώ, το τρέιλερ, και ένα απόσπασμα της ταινίας.​​

Το στόρι της ταινίας

Το SOS - Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, είναι μια μαύρη κωμωδία και αιχμηρή πολιτική σάτιρα, που προβλήθηκε στον ψυχροπολεμικό κόσμο του 1964, με περιρρέουσα την καχυποψία του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Σ΄αυτό το κλίμα ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κούμπρικ (1928 - 1999) στήριξε τον κωμικοτραγικό αέρα της ταινίας του.

Στο απόγειο του ψυχρού πολέμου, ένας παράφρονας αμερικανός στρατηγός, ο Τζακ Ρίππερ, που πιστεύει ακράδαντα ότι οι ρώσοι, μέσω της φθορίωσης των υδάτινων αποθεμάτων των ΗΠΑ, έχουν βάλει στόχο τα "πολύτιμα σωματικά υγρά" των αμερικάνων, υπερβαίνει τη δικαιοδοσία του και χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, εξαπολύει πυρηνική επίθεση εναντίον της σοβιετικής ένωσης. Στη συνέχεια, σφραγίζει το στρατόπεδό του και κλείνει όλες τις διόδους επικοινωνίας με το αεροσκάφος.

Σε κατάσταση απόγνωσης η αμερικανική ηγεσία, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μέρκιν Μάφλεϊ, συγκαλεί έκτακτο πολεμικό συμβούλιο, επιχειρώντας να ανακαλέσει τη διαταγή και να επικοινωνήσει με το, σε κατάσταση μέθης, σοβιετικό πρόεδρο Ντμίτρι Κισόφ. Όμως, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η συντέλεια του κόσμου έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, αφού τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 είναι αδύνατο να ανακληθούν και ταυτόχρονα οι σοβιετικοί έχουν προβλέψει μηχανισμό καταστροφής κάθε μορφής ζωής επί γης, την περίφημη "διαβολική μηχανή", σε περίπτωση που χτυπηθούν με πυρηνικά. Την ίδια στιγμή κάνει την εμφάνισή του ο δόκτωρ Στρέιντζλαβ, ένας πυρηνικός φυσικός με παράξενες αντιλήψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το παράδοξο είναι ότι τίποτα από τα προηγούμενα δεν είναι το τρομακτικό κομμάτι της ιστορίας. Μετά την αναπόφευκτη καταστροφή, την οποία φέρνει σε πέρας φιλόδοξο αμερικανικό πλήρωμα, οι δύο υπερδυνάμεις, σα να μη συνέβη τίποτε, συνεχίζουν τα αλληλοκατασκοπευτικά τους σχέδια.

Οι ερμηνείες

Αν και στις ταινίες του ο Κούμπρικ επισκιάζει τους πάντες, εδώ οι ερμηνείες αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Ξεχωρίζει ο Πήτερ Σέλλερς στους τρεις διαφορετικούς ρόλους του, του δόκτορα Στρέιντζλαβ, του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και του συνταγματάρχη Λάιονελ Μάντρεϊκ, στους οποίους μεταφέρει αντίστοιχα τρεις διαφορετικές φωνές, αυτή της καταπιεσμένης χιτλερικής μεγαλομανίας, που προφητικά εξακολουθεί να συντηρείται υπό την αμερικανική "φανέλα", αυτή του αφελούς προέδρου που βρίσκεται στο έλεος των στρατηγών, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, τέλος, τη φωνή της λογικής, που υιοθετεί ο βρετανός σύμβουλος του παράφρονα στρατηγού.

Η ταινία, ένα από τα αριστουργήματα του Στάνλεϊ Κούμπρικ, παραμένει, πενήντα χρόνια μετά, ένα φιλμ αναφοράς στην κινηματογραφική θεματολογία του ψυχρού πολέμου. Ανατρεπτική και διασκεδαστική. Συμπαγής, με σταθερό και γρήγορο ρυθμό στην αφήγηση, στοιχείο στο οποίο έχουν μεγάλη συμβολή οι απολαυστικοί και άκρως καυστικοί διάλογοι - πλατφόρμα για να μεταφέρει ο σκηνοθέτης στο κοινό αυτό που σκέφτεται, με τον τρόπο που θεωρεί ιδανικό.

Με συνεχή παράδοξα και οξύμωρα, όπως η προτροπή του αμερικανού προέδρου "Κύριοι, μην τσακώνεστε, εδώ είναι η αίθουσα πολέμου", η επιγραφή έξω από στρατόπεδο "η ειρήνη είναι η ειδικότητά μας", και η προειδοποίηση του αφελή καραβανά "είτε καταφέρετε να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο είτε όχι, στο τέλος θα λογοδοτήσετε στην cola cola company", το έργο μας προτρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε κατά το δοκούν, χωρίς να μπορούμε να αποφύγουμε την αναπόφευκτη σύγκριση με τη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να μην αναρωτηθούμε για ακόμα μια φορά, αν η πραγματικότητα ξεπερνάει την τέχνη.

Το 1989, η ταινία επιλέχθηκε για ένταξη στο εθνικό κινηματογραφικό μητρώο της βιβλιοθήκης του κογκρέσου των ΗΠΑ, στο οποίο κάθε χρόνο συγκαταλέγονται κινηματογραφικά έργα με "ιδιαίτερη πολιτιστική, ιστορική ή αισθητική αξία".

Πού: Αμφιθέατρο εργατικού κέντρου, Χαλκίδα, Μ. Φριζή 10

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Οι επόμενες προβολές:

Παρασκευή 31 Οκτώβρη, ΧΑΡΑΚΙΡΙ, SEPPUKU, σε σκηνοθεσία Μασάκι Κομπάγιασι, Ιαπωνία 1962, 2h 13’

Παρασκευή 7 Νοέμβρη, ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΠΑ!, HABEMUS PAPAM, σε σκηνοθεσία Νάννι Μορέττι | Ιταλία, Γαλλία 2011, 1h 44’.

Περισσότερες πληροφορίες στο email, [email protected]

Επισυνάψεις: afisa_cinefilm_2014.10-final.pdf Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα