Θετική η ανταπόκριση στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Την αφετηρία του μαραθωνίου που έχει μπροστά της η Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών, αποτελεί η χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου, η οποία σε γενικές γραμμές στέφθηκε με επιτυχία δεδομένων των δυσκολιών του εγχειρήματος (μνημόνιο, capital controls κλπ).

Μετά από τρία χρόνια αποκλειστικής χρηματοδότησης μέσω μνημονίων, η Ελλάδα

πέτυχε τελικό επιτόκιο 4,625% (συνολική απόδοση) με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗX) να δέχεται προσφορές, οι οποίες ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι πάνω από δύο φορές το ζητούμενο ποσό.
Η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ από αυτή την έκδοση, η οποία απευθυνόταν τόσο σε νέους επενδυτές όσους σε παλιούς οι οποίοι είχαν ήδη τοποθετηθεί στο ομόλογο Σαμαρά και δέχτηκαν πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς αυτών των τίτλων που θα λήγουν το 2022 αντί το 2019.

Το «κουπόνι» του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, όταν για τον αντίστοιχο τίτλο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%. Από την διαφορά των 32 μονάδων βάσης ή 0,32% το ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ένα ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες κατά 600.000 ευρώ είναι και οι προμήθειες προς τους έξι αναδόχους – τράπεζες που ανέλαβαν την διαχείριση της έκδοσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη η αμοιβή τους θα ανέλθει στο 1,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 400.000 ευρώ θα λάβουν τα δικηγορικά γραφεία που σημαίνει ότι τα συνολικά έξοδα της έκδοσης θα φτάσουν το 1,9 εκατ. ευρώ.

Για το ελληνικό χρεόγραφο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 το ύψος της προμήθειας είχε διαμορφωθεί στα 2,4 εκατ. ευρώ. Στα 400.000 ευρώ ή 0,08% επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου ήταν η αμοιβή για τον κάθε σύμβουλο (6 ήταν και τότε) και 100.000 ευρώ το κόστος για τις νομικές υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά την αμοιβή της Rothschild αυτή είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Έχει ήδη λάβει δύο επιταγές των 900.000 ευρώ και απομένουν άλλα 1,4 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει το δημόσιο μετά την δεύτερη έξοδο της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Όπως προανήγγελλε ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος θα υπάρξουν άλλες δύο – τρεις προσπάθειες το επόμενο διάστημα, προκειμένου να οικοδομηθεί σταδιακά η περίφημη καμπύλη απόδοσης με πτωτική όμως τάση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα