Τα (μυστικο)Συμβούλια των Ιδρυμάτων

Tweet

Καθοριστικός παράγοντας για την εκλογή των νέων πρυτανικών αρχών αναδεικνύονται τα όργανα που θεσμοθέτησε ο πρόσφατος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η ώρα της εκδίκησης έφτασε για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων που ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον νόμο…

Μια κρίσιμη προεκλογική περίοδος με χαρακτηριστικά ψυχροπολεμικά, σε ορισμένες περιπτώσεις ανοιχτού πολέμου και στις περισσότερες με σημάδια αναβίωσης της παλιάς αυθεντικής πελατειακής διαπλοκής, έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο

σε αρκετά Πανεπιστήμια της χώρας για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών.

Τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων βρίσκονται ήδη στις επάλξεις. Με την καθοριστική αρμοδιότητα της προεπιλογής των υποψηφίων -που τους δίνει ο νέος νόμος βάσει του οποίου πραγματοποιούνται οι εκλογές- σημαδεύουν την ευκαιρία για τη μεγάλη εκδίκηση μετά τη μεγάλη αμφισβήτηση. Ηδη έχουν κατηγορηθεί για αναιτιολόγητες απορρίψεις ή για κατά το δοκούν ερμηνεία και διαχείριση των προϋποθέσεων έγκρισης–απόρριψης των υποψηφίων, καλύπτοντας έτσι με διαφορετικό τρόπο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο το κενό της ασάφειας του νόμου περί των προσόντων των υποψηφίων.

Η τυπική διαδικασία

Στο κείμενο αναφέρεται ότι το Συμβούλιο συγκεντρώνει τα τυπικά προσόντα και, ύστερα από εκτίμηση των ουσιαστικών τους προσόντων, με πλειοψηφία των 2/3 από τα 14 μέλη προεπιλέγει τους τρεις τελικούς υποψηφίους για την εκλογή του Πρύτανη. Το βασικό πακέτο προσόντων έχει ειδικευθεί στο δίπτυχο ακαδημαϊκά-διοικητικά προσόντα, το οποίο ωστόσο στην πράξη και ανά Ιδρυμα αλλάζει συντελεστές βαρύτητας και ποιότητας.

Σε άλλα Ιδρύματα φαίνεται ότι αρκεί το επιστημονικό έργο και δεν υπολογίζεται η (όποια) χρήσιμη δραστηριότητα, σε άλλα επικρατεί η διοικητική πείρα και δη μέσα από θέσεις υψηλές εντός και εντός Ιδρυμάτων, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχει πλούσιο ή φτωχό (σε ορισμένες περιπτώσεις) επιστημονικό έργο, το οποίο θεωρείται και αυτονόητο για έναν ακαδημαϊκό. Τέλος, σε ορισμένα Ιδρύματα η τελική απόφαση του Συμβουλίου προκαλεί καταγγελίες για το αν και πόσο σοβαρά ελήφθησαν υπόψη αυτές ή άλλες ιδιότητες, όπως η συμμετοχή σε δράσεις–κινητοποιήσεις, οι εκφρασμένες θέσεις-απόψεις για τον νόμο (που εισήγαγε τα Συμβούλια) και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου κ.ά.

* Η κακή αρχή έγινε με τις κοσμητορικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου, εν ολίγοις, απορρίφθηκε η μόνη υποψήφια, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ελένη Καραμολέγκου, εξαιτίας της συμμετοχής της στις κινητοποιήσεις του Ιδρύματος το περασμένο φθινόπωρο. Οι καταγγελίες, επίσημες και ανεπίσημες, για ανάλογες συμπεριφορές από τα Συμβούλια συνεχίζονται.

* Στο ΑΠΘ, σήμερα, διεξάγονται εκλογές υπό τη σκιά μιας προσφυγής στο ΣτΕ από έναν εκ των απορριφθέντων και μετά τις καταγγελίες για αλλότρια των πανεπιστημιακών κριτήρια από άλλον απορριφθέντα. Ο πρώτος είναι ο καθηγητής Α. Γιαννακουδάκης, ενώ ο δεύτερος είναι ο νυν αντιπρύτανης Γιάννης Παντής με… βεβαρημένο πολιτικό και κινηματικό βιογραφικό.

* Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σήμερα και αύριο, πραγματοποιούνται οι διαδικασίες πρόκρισης των υποψήφιων πρυτάνεων και ήδη έχει κυκλοφορήσει η συνταγή που αναμένεται να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο του Ιδρύματος: Διοικητική εμπειρία. Οι υποψήφιοι, πλην ενός, είναι όλοι νυν αντιπρυτάνεις και ένας διορισμένος πρόεδρος τμήματος. Είναι οι Γιώργος Καψάλης, Ισαάκ Λαγαρής, Γιώργος Λεοντάρης, Τζένη Παγγέ, Κώστας Πέτσιος. Ο δε ένας, μη διοικητικός, εκτός από διακεκριμένος καθηγητής Βιολογίας, είναι και γνωστή μαχητική παρουσία στο Ιδρυμα. Είναι ο πρώην πρόεδρος συλλόγου ΔΕΠ του Ιωαννίνων, Σπύρος Γεωργάτος. Τυχαία όλα αυτά; Οχι, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον μεγάλο, κρυφό και φανερό κύκλο επαφών, διαπραγματεύσεων και συμφωνιών που έχει ανοίξει στο Ιδρυμα εν όψει των πρυτανικών εκλογών. Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

Η εν λευκώ ανάθεση από τον νόμο στα Συμβούλια της αρμοδιότητας να διαχωρίζουν τα αρνιά από τα ερίφια, με κριτήρια που διαμορφώνουν κατά βούληση, όχι μόνο έχει πυροδοτήσει το σκηνικό έντασης που επικρατεί στα Ιδρύματα, αλλά άνοιξε όλες τις παλιές πληγές που υποτίθεται ότι θα θεραπεύονταν με τη θέσπιση των Συμβουλίων: αναγκαστικές και ανίερες συμμαχίες για την ύπαρξη ή την απαξίωση υποψηφιοτήτων, υπόγειες συμφωνίες για συσχετισμούς μετά την πρώτη φάση της προέγκρισης, ακόμα και προϋπολογισμένες πρωτοβουλίες συμμετοχής με προεξασφαλισμένες συνεργασίες.

Φαινόμενα που στηλιτεύονταν και στιγμάτιζαν επί δεκαετίες τις πρυτανικές εκλογές με πρωταγωνιστές τους υποψηφίους και όλα τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας του κάθε Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών. Ποια η διαφορά με τη σημερινή κατάσταση; Εξαιρέθηκαν οι φοιτητές, προστέθηκαν τα μέλη των Συμβουλίων…

Διχασμός

Ακόμα μία σημαντική παράμετρος που σηματοδοτεί τις παρούσες εκλογές: αυτά ακριβώς τα νοσηρά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τη στάση υπέρ ή κατά του νόμου και κατ’ επέκταση την προβληματική γύρω από τη συμμετοχή ή όχι στα νέα όργανα διοίκησης, έχουν επιφέρει εσωτερικές διαφωνίες σε αριστερές παρατάξεις που χαρακτηρίστηκαν από τη σκληρή στάση τους απέναντι σε Συμβούλια και εν γένει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πάντως, στις κρισιμότερες εκλογικές διαδικασίες συμπεριλαμβάνονται οι εκλογές σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ. Στο πρώτο, γιατί υπάρχει το κακό προηγούμενο με τις κοσμητορικές, και στο ΕΜΠ, γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί αναπόφευκτα παίζουν σημαντικό ρόλο. Μέχρι χθες δεν είχε κλείσει το θέμα των υποψηφιοτήτων, ενώ μένουν λίγες ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση στο ΕΜΠ ετοιμάζεται να διεκδικήσει ο πρώην αντιπρύτανης και με αναφορές στον αριστερό χώρο, Μάκης Σπαθής, μπαίνοντας έτσι σφήνα στις υποψηφιότητες που θεωρούνται δεδομένες: της νυν αντιπρυτάνεως Τόνιας Μοροπούλου, του κοσμήτορα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Δημήτρη Τσαμάκη, του Βασίλη Μάγκλαρη, του Γιάννη Γκόλια. Η ονοματολογία είναι μεγαλύτερη -θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκ των βασικότερων υποψηφίων είναι ο καθηγητής Διεθνών Σπουδών Ναπολέων Μαραβέγιας (μια συναινετική παρουσία στο Ιδρυμα), ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο πρόεδρος της Νομικής Θεόδωρος Φορτσάκης. Δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλες υποψηφιότητες. Μεγάλη κι εδώ η ονοματολογία…

Πηγή: efsyn.gr

Tags: Αννα ΑνδριτσάκηΣυμβούλια Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα