Τα ανασφάλιστα παπάκια και... η αναδιανομή του πλούτου

Χωρίς καμία προειδοποίηση (στις 16/6) και με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής “διασταύρωσης” και διακυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων οχημάτων παρέλαβαν ισάριθμα πρόστιμα των 250 ευρώ. Το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων κάτω από τις διαρκείς πιέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών έχει τεθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα να τολμήσει κάτι τέτοιο. Να επιβάλει δηλαδή πρόστιμα σε ιδιοκτήτες οχημάτων, χωρίς να πιστοποιείται ότι αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία. Να επιβάλει πρόστιμα επειδή απλά εμφανίζονται να έχουν άδεια κυκλοφορίας!

Είτε

αυτά είναι κάποια παλιά μηχανάκια που μπορεί να βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας για χρόνια, είτε επειδή ένα όχημα χάλασε (ή τράκαρε) και ο ιδιοκτήτης το αφήνει ανασφάλιστο μέχρι να καταφέρει να το επισκευάσει, ή απλά επειδή κάποιος θέλει απλά να έχει ένα όχημα (η “ελευθερία του καπιταλισμού” στην ιδιοκτησία) χωρίς όμως να το κυκλοφορεί. Απαγορεύεται! Αν θες να έχεις όχημα είτε το κυκλοφορείς είτε όχι θα είναι ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, πολλά τέτοια οχήματα βρίσκονται κυρίως στις επαρχίες. Μαζί με αυτά και κάποια που κινούνται μόνο μέσα σε αγρούς. Σίγουρα πολλά ακόμη που κυκλοφορούν ανασφάλιστα αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν. Σε όλους αυτούς τη μέρα μάλιστα που με διάγγελμα ο Τσίπρας ανακοίνωνε το “τέλος των μνημονίων και την αναδιανομή του πλούτου”, ήρθε ένα νέο χαράτσι που λογιστικά προέβλεπε την αφαίμαξη μισού δισ. ευρώ, από... τα ίδια υποζύγια που χρόνια τώρα υφίστανται τη φορομπηξία, την περικοπή μισθών, συντάξεων και την ανεργία.

Το πρόσχημα γνωστό. “Το κάνουμε για τα θύματα των ατυχημάτων ανασφαλιστων οχημάτων”. Όπως άλλωστε κάνουν για κάθε χαράτσι που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό, όπως εσχάτως γίνεται με το ΚΤΕΟ. Ναι, αλλά ένα όχημα που δεν κυκλοφορεί, πώς είναι δυνατόν να προκαλέσει θύματα; Προφανώς δεν υπάρχει καμιά λογική και κανένα δίκαιο σε αυτό το μέτρο, πέραν του εισπρακτικού του χαρακτήρα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα μέτρο που εισάγει μια επικίνδυνη λογική που λέει ότι το κράτος μπορεί να λειτουργεί ως τιμωρός... προληπτικά.

Μα αυτό που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον εισπρακτικό χαρακτήρα του μέτρου είναι ο αιφνιδιασμός. Γιατί αν ο στόχος ήταν απλά τα ανασφάλιστα οχήματα, θα υπήρχε μια προειδοποίηση και ένα χρονικό περιθώριο για την τακτοποίηση (όσοι μπορούν) των οχημάτων, είτε αυτό ήταν η ασφάλιση, είτε η κατάθεση πινακίδων. Όμως αυτό που επιχείρησε η κυβέρνηση ήταν να αρπάξει μισό δις ευρώ ακόμα από το λαό. Μάλιστα, έχοντας κλειδώσει το σύστημα δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, αν προηγουμένως δεν πληρώσουν το πρόστιμο. Εκβιάζοντάς τους και με την αφαίρεση πινακίδων, επιχείρησε κυριολεκτικά με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού να αρπάξει όσα μπορούσε.

Όμως λίγοι είναι αυτοί πλέον που έχουν στην μπάντα 250 ευρώ και η κατακραυγή μεγάλη. Μόλις 11000 έφτασαν στα ταμεία, ενώ καθημερινές ήταν οι καταγγελίες για λάθη στη διασταύρωση των στοιχείων.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των διαμαρτυριών που σηκώθηκαν σε όλη τη χώρα, φαίνεται να υποχωρεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες είτε να ασφαλίσουν τα οχήματά τους μέχρι τις 14/7 χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, είτε να καταθέσουν τις πινακίδες. Αμέσως μετά υπόσχεται νέα διασταύρωση και εφαρμογή του μέτρου.

Όπως και ναχει, ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο (που αφορά μάλιστα εκατομμύρια εργαζόμενους) επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να βρει τα δις των πλεονασμάτων. Και αυτό δυστυχώς για τους “αριστερούς” βουλευτές που “αγανάκτησαν” να ψηφίζουν μέτρα, δεν στρέφεται ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τα παλιά τζάκια. Αλλά στους “κοινωνικά ασθενέστερους” που θα ‘λεγε και ο Τσίπρας. Και παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης, το περιεχόμενο και η ουσία του νέου μέτρου δεν αλλάζει. Και η επόμενη αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, με όποιο πρόσχημα και αν γίνει, τον ίδιο χαρακτήρα θα έχει και στους ίδιους, όπως πάντα, θα απευθύνεται. Και το ίδιο δυνατά θα φωνάζει ο Τσίπρας για αναδιανομή.

ανασφάλιστα παπάκια
Keywords
Τυχαία Θέματα