Συζήτηση για νέες παρεμβάσεις στο θέμα των μετεγγραφών

Tweet

Νέες παρεμβάσεις στο θέμα των μετεγγραφών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, αφού φανεί ο πραγματικός όγκος των αιτήσεων. Αυτό προέκυψε από την ενημερωτική συζήτηση που έγινε χτες στη Βουλή για το θέμα, μετά από τις δυο τροπολογίες που ψηφίστηκαν τους τελευταίους μήνες για τις μετεγγραφές.

Αυτές αφορούσαν το δικαίωμα μετεγγραφής

(χωρίς περιορισμούς) για τις κατηγορίες των τρίτεκνων, πολύτεκνων, μια σειρά κατηγοριών ΑμΕΑ κτλ., αλλά και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μετεγγραφή φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν, σε ποσοστό έως και 10% των εισακτέων κάθε Τμήματος και με κριτήριο την επίδοση των φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημά μας ακριβώς και τον αριθμό αυτού. Δηλαδή πόσοι φοιτητές θα ζητήσουν μεταγραφή», είπε χτες ο υπουργός Παιδείας και ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στα Τμήματα να μπορούν να εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για ένα μέρος των μαθημάτων τους (προφανώς όχι εργαστηριακών) για τους φοιτητές που αδυνατούν να εγκατασταθούν στην πόλη - έδρα του Τμήματος. Παράλληλα έταξε ενίσχυση της πενιχρής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τις μετεγγραφές, ενώ από τις προτάσεις που εξετάζει είναι και η απελευθέρωση των μετεγγραφών από περιφερειακό σε περιφερειακό ΑΕΙ (δηλαδή εκτός Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πάτρας).

Να διευκολυνθούν οι φοιτητές με κάθε τρόπο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

Τοποθετούμενος στη συζήτηση, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε: «Το ερώτημα το βασικό είναι: Το δικαίωμα στις σπουδές του καθενός από τι εξαρτάται; Η απάντηση είναι σαφής, έχει εισοδηματικά κριτήρια. Δεν είναι για όλους το ίδιο, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και τώρα διάφορες δικαιολογίες που ακούω ότι ένας εκατομμυριούχος τρίτεκνος ή πολύτεκνος μπορεί να φέρει το παιδί του, αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα να το στείλει το παιδί και στο εξωτερικό, να το στείλει και στα ιδιωτικά κολέγια, δεν τον απασχολούν αυτά τα ζητήματα. Ποιους απασχολούν; Τις οικογένειες εκείνες των οποίων τα παιδιά τους δεν μπορούν να σπουδάσουν.

Και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που δουλεύουν με "μαύρα" και το ξέρετε πολύ καλά, αρκεί να πάτε σε κάποια καφετέρια, θα δείτε εκεί πέρα το πώς προσπαθούν να μπορέσουν να βολέψουν την κατάσταση», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, στηλιτεύοντας την πολιτική που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ιδρύοντας επαρχιακά Τμήματα για να δουλεύουν οι καφετέριες και τα ενοίκια σε μικρές πόλεις σε όλη τη χώρα.

«Αυτό το οποίο απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία είναι να διευκολύνει το σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών να μπορέσουν να αποπερατώσουν τις σπουδές τους με κάθε τρόπο», ξεκαθάρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος και από αυτήν τη σκοπιά στάθηκε και στα θέματα της φοιτητικής μέριμνας. «Ενδεχόμενα, πολλά από αυτά τα ζητήματα δε θα τα συζητάγαμε, αν το κράτος είχε διασφαλίσει για όλους τη στέγαση, τη διατροφή, τη μεταφορά, για να μπορούν να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους. Ομως κινείστε στην αντίθετη κατεύθυνση, διαλύθηκε το Ιδρυμα Νεότητας, οι φοιτητικές εστίες πέρασαν στην ευθύνη των πανεπιστημίων. Πλέον τα πανεπιστήμια δημιουργούν ανώνυμες εταιρείες για να έχουν τις φοιτητικές εστίες και τη διατροφή των φοιτητών, και αυτά περνάνε σε χέρια εργολάβων. Αρα, ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση αντί να ακολουθηθεί η ακριβώς διαφορετική τακτική, και αυτό είναι πολιτική επιλογή», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή: rizospastis.gr

Tags: μετεγγραφές φοιτητών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα