Συντάξεις: Η λύση του προσωρινού βοηθήματος και πότε δεν χορηγείται

Τη δυνατότητα να βγάλουν προσωρινή σύνταξη έχουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα έως ότου βγει η τελική απόφαση.

Τη δυνατότητα να βγάλουν προσωρινή σύνταξη έχουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα έως ότου βγει η τελική απόφαση. Το μέτρο εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία, αλλά όχι στο Δημόσιο.

Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται σε όλες τις περιπτώσεις

ασφάλισης και ενδείκνυται στις περιπτώσεις της διαδοχικής, που όμως υπάρχει επαρκής χρόνος στον απονέμοντα φορέα για να διαφαίνεται η δυνατότητα λήψης της σύνταξης εκ των προτέρων. Σε γενικές γραμμές κάνει περίπου δύο μήνες για να εκδοθεί, ωστόσο στα μεγάλα Ταμεία μπορεί να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, «είναι γελοία η φημολογία που διακινούν ορισμένοι και εκμεταλλεύονται την άγνοια των ασφαλισμένων, ισχυριζόμενοι ότι η έκδοση της προσωρινής σύνταξης καθυστερεί περισσότερο την τελική απόφαση».

Το ποσό της προσωρινής σύνταξης είναι το 80% περίπου του τελικού ποσού της κυρίας σύνταξης. Στις περιπτώσεις που είναι δύσκολος ο υπολογισμός του ποσού από τον απονέμοντα φορέα (δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, υπάρχουν χρόνοι διάσπαρτοι σε πολλά Ταμεία κ.λπ.) χορηγείται το 80% του αντίστοιχου κατώτατου ορίου.

Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης τα καταβληθέντα ποσά προσωρινής σύνταξης συμψηφίζονται με τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν βάσει του τελικού ποσού σύνταξης. Ετσι με την οριστική απόφαση ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα ποσά που έχει λάβει μέχρι σήμερα και σε όσα κανονικά θα ελάμβανε.

Αντίθετα, προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται:

Οταν ο ασφαλισμένος δηλώνει γραπτώς κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμεί την έκδοση προσωρινής σύνταξης. Οταν δεν πληρούνται οι κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ. όριο ηλικίας). Οταν υπάρχει χρόνος εξωτερικού. Οταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη. Οταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Οταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οταν επομένως για τη θεμελίωση ή τη συμπλήρωση προϋποθέσεων απαιτείται η εξαγορά πλασματικών χρόνων, τότε δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη. Αντίθετα, προσωρινή χορηγείται όταν έχει ζητηθεί η αναγνώριση και έχουν γίνει η εξόφληση και η έκδοση της σχετικής απόφασης για την εξαγορά και μετά υποβάλλεται η αίτηση για την έκδοση προσωρινής σύνταξης. Οταν υπάρχουν προς τον φορέα οφειλές που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ποσά.

ΕΘΝΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα