Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δράμας: Η γόρδια θηλιά

Ανακοινώσεις

η γόρδια θηλιά

Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δράμας

Ας δούμε τα δύο πρώτα νήματα που υφαίνουν το πλέγμα:

Πρώτο νήμα, 2011: Με τον Νόμο που συνδέει τον βαθμό με τον μισθό (4024/2011, Άρθρο 7, παρ. 6) προβλέπεται ότι οι προαγωγές θα γίνονται με ποσόστωση και κλιμακωτά θα περιορίζονται ως και το 30% των κρινόμενων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, από τον Ε΄ βαθμό στον Δ΄ θα προάγονται μέχρι και 90% των κρινόμενων υπαλλήλων. Από τον Δ΄ στον Γ΄ μέχρι και 80%, από τον Γ΄ στον Β΄ μέχρι και 70% και από τον Β΄ στον Α΄ μέχρι και 30%

Είναι σαφές ότι εκ των προτέρων

θεωρείται ότι δεν πρέπει να προαχθούν όλοι, άσχετα με κάθε άλλη παράμετρο.

Δεύτερο νήμα, 2012: Το νέο πειθαρχικό δίκαιο που προβλέπεται από τις νέες ρυθμίσεις του Υπαλληλικού Κώδικα καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, εφόσον μπορεί να επιβληθεί ποινή αναστολής καθηκόντων και αργίας μόνο με «σοβαρές ενδείξεις για…» και «πριν αποφανθεί το πειθαρχικό συμβούλιο» (Ν.4057/2012, άρθρο 104, παρ. 1,2). Παράλληλα στις ποινές προβλέπεται ο υποβιβασμός έως και δύο βαθμούς, για παράδειγμα από τον Γ΄ στον Ε΄ (Ν.4057/2012, άρθρο 109, παρ. 1).

Είναι σαφές ότι μπορεί κάποιος να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του για χρόνια. Και στο μεταξύ πώς θα ζει;

Φτάνουμε, στο τρίτο νήμα που θα ολοκληρώσει την πλέξη… Δόθηκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Μάλλον αμήχανη σιωπή κυριαρχεί στα σχολεία. Όσοι μπορούν να βγουν στην σύνταξη σκέφτονται την έξοδό τους, οι υπόλοιποι κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ή ξορκίζουμε το κακό…

Ας δούμε κάποια «μετρήσιμα» στοιχεία του Σχεδίου. Οι «ποιοτικοί» χαρακτηρισμοί που προβλέπει είναι τέσσερις: «ελλιπής», «επαρκής», «πολύ καλός», «εξαιρετικός».

Για τα κριτήρια αξιολόγησης των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού αφιερώνονται τέσσερις σελίδες (12-16). Για τους προϊσταμένους τμημάτων επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης, τρεις σελίδες (16-19). Για τους σχολικούς συμβούλους, πέντε σελίδες (20-24). Για τους διευθυντές εκπαίδευσης, τέσσερις σελίδες (24-28). Για τους διευθυντές σχολείων τέσσερις σελίδες (28-31). Για διευθυντές, υποδιευθυντές Π.Ε.Κ. κλπ, για υπευθύνους Σ.Ε.Π. κλπ, για υποδιευθυντές σχολείων κλπ, μία με δύο σελίδες (32-36).

Για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής αίθουσας, είκοσι (20) είκοσι σελίδες (36-56).

Ας δούμε και ποιοι περιγράφονται στον ποιοτικό χαρακτηρισμό «ελλιπής» (κόπυ-πέιστ με τη σειρά των κριτηρίων, χωρίς σχόλια). Αν σας είναι κουραστικό να τα διαβάσετε, φανταστείτε πόσο κουραστικό θα είναι να αποδείξετε ότι δεν είστε. Παραθέτουμε τα πρώτα απ’ αυτά:

1. κριτήρια κατηγορίας Ι, του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος

α) κριτήριο των διαπροσωπικών σχέσεων και προσδοκιών

Ελλιπής, εφόσον μεταξύ αυτού και των μαθητών διαπιστώνεται απουσία σχέσεων ή διαπιστώνονται σχέσεις αδιάφορες. κλπ, κλπ

β) κριτήριο του παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική τάξη

Ελλιπής, εφόσον, μεταξύ αυτού και των μαθητών, υπάρχει ουδέτερο έως και ψυχρό κλίμα με στοιχεία τριβών και αντεγκλήσεων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να παραμένουν αδιάφοροι και αποστασιοποιημένοι.

κλπ. κλπ

2. κριτήρια της κατηγορίας ΙΙ – Σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας

α) κριτήριο «μαθησιακά χαρακτηριστικά» του μαθητή

Ελλιπής, εφόσον η προετοιμασία δεν λαμβάνει υπόψη ή λαμβάνει πλημμελώς και επιφανειακά τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τη μαθησιακή ετοιμότητα των μαθητών.

κλπ, κλπ

3. Στα κριτήρια της κατηγορίας ΙΙΙ – Διεξαγωγής της διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών

α) κριτήριο μαθησιακής και ψυχολογικής προετοιμασίας του μαθητή για τη διδασκαλία του νέου μαθήματος

Ελλιπής, εφόσον παραλείπει την ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών ή αυτή είναι ασαφής και δημιουργεί σύγχυση στους μαθητές και δεν φροντίζει για τη δημιουργία θετικού εκπαιδευτικού κλίματος.

κλπ, κλπ

4. κριτήρια της κατηγορίας ΙV – Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια

α) κριτήριο των τυπικών υπαλληλικών υποχρεώσεων

Ελλιπής, εφόσον ανταποκρίνεται ελάχιστα ή πλημμελώς στις τυπικές υπαλληλικές του υποχρεώσεις.

κλπ, κλπ

Βεβαίως, ας μην γινόμαστε κασσάνδρες. Ξέρουμε ότι υπάρχει ποσόστωση προαγωγής «μέχρι και…%». Και βεβαίως υπάρχει και το άλλο άκρο των χαρακτηρισμών, δηλαδή ο «εξαιρετικός». Αλλά, αν κάποιος νομίζει ότι τον αφορά, δεν έχει παρά να διαβάσει τα σχετικά κριτήρια.

Το ζήτημα για μας είναι ότι η θηλιά που πλέχτηκε αφήνει στο απυρόβλητο της κριτικής το πλαίσιο της εργασίας του εκπαιδευτικού, δηλαδή τις δομές της εκπαίδευσης. Αφήνει στο απυρόβλητο μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες όπως:

τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και τις υλικές συνθήκες μέσα στην αίθουσα, το ωρολόγιο πρόγραμμα, την υποτίμηση των μαθημάτων με την διάταξή τους σ’ αυτό, τα εξαντλητικά εφτάωρα, τα αναλυτικά προγράμματα, τα σχολικά βιβλία, τους εξεταστικούς μηχανισμούς, τις ανεφάρμοστες εγκυκλίους, τις αυξανόμενες εξωδιδακτικές υποχρεώσεις.

Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και στα κοινωνικά χαρακτηριστικά εντός των οποίων υπάρχει ο εκπαιδευτικός θεσμός, αλλά αυτό θα παραάνοιγε την κουβέντα. Ας μείνουμε στα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης και ας θέσουμε ερωτήματα:

Ποιο είναι το ζητούμενό της, αν όχι η ενοχοποίηση όσων διδάσκουν;

Εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών ή τις ανάγκες της εκπαιδευτικής πολιτικής;

Για ποιο λόγο είναι τόσο εκτεταμένη η στόχευση στους καθηγητές της αίθουσας;

Τι αντιπροτείνουμε:

1. Την αφετηριακή αποτίμηση όλου του πλαισίου, των εκπαιδευτικών δομών και της εκπαιδευτικής πολιτικής.

2. Το θεσμοθετημένο δημόσιο αναστοχασμό όλων των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση.

3. Και κυρίως, την αμφίδρομη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών. Δηλαδή, θα πρέπει επιτέλους η γνώμη και η κριτική όσων δουλεύουν στα σχολεία να φτάνει στους σχεδιαστές της εκπαιδευτικής πολιτικής. Και δεν μιλάμε για προσχηματικούς διαλόγους και νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων, αλλά για συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία για την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και για τις ανάγκες πρωτίστως όσων ζουν στις σχολικές αίθουσες.

Αλλά κυρίως θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί αυτό που πλέκεται πριν η θηλιά σφίξει γύρω μας. Όσο για τον αν λύνεται…

Tags: Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δράμας
Keywords
Τυχαία Θέματα