Συνέντευξη από τον Δρ. Δημήτριο Βλαχόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Tweet

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και Κύπρο. Τι εννοούμε ακριβώς, όμως, λέγοντας ότι ένα πρόγραμμα προσφέρεται εξ αποστάσεως;

Όταν αναφέρουμε ότι ένα πρόγραμμα προσφέρεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αυτό σημαίνει ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας (διδασκαλίας-εκμάθησης) εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουμε εξ αποστάσεως στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου η φυσική παρουσία των φοιτητών απαιτείται μόνο κατά τη διάρκεια της τελικής γραπτής εξέτασης του κάθε μαθήματος, στο τέλος του τετραμήνου.

Τι προγράμματα προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 προσφέρθηκαν 2 εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα. Ενα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), το οποίο προσφέρεται τόσο στα Ελληνικά όσο και στην αγγλική γλώσσα και ένα στις Επιστήμες της Αγωγής, με δύο κατευθύνσεις: Εκπαιδευτική Ηγεσία και Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση. Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2014-2015) προσφέρονται και άλλα μεταπτυχιακά αλλά και προπτυχιακά προγράμματα που ήδη έχουν σημειώσει επιτυχία ως συμβατικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιό μας, όπως πτυχίο στην Ψυχολογία, στο Μάρκετινγκ Επικοινωνία και Κοινωνικά Δίκτυα, στην Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία αλλά και μεταπτυχιακά στη Δημόσια Υγεία, την Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία, Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας, Πρώτη Αγωγή και Εκπαίδευση, Μουσική Παιδαγωγική κ.α.

Αναγνωρίζονται οι τίτλοι εξ αποστάσεως σπουδών ως ισότιμοι με αυτούς των παραδοσιακών (συμβατικών) πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας;

Οι τίτλοι σπουδών που έχουν αποκτηθεί με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αναγνωρίζονται ως ισότιμοι υπό προϋποθέσεις, όπως αυτές διέπονται από το άρθρ. 4, παρ. 1α, του Ν.3328/2005 (ΦΕΚ Α’ 80/ 01-04-2005). Ο οργανισμοί αναγνώρισης αυτών των προγραμμάτων είναι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την Ελλάδα και η Ε.Α.Ι.Π. για την Κύπρο. Τα εξ αποστάσεως προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αξιολογούνται και από τους δύο αυτούς οργανισμούς πριν να προσφερθούν για πρώτη φορά, ώστε οι φοιητές μας να γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε ένα πλήρως αναγνωρισμένο και ποιοτικό πρόγραμμα. Σχετικές πληροφορίες με το θέμα της αναγνώρισης των σπουδών εξ αποστάσεως μπορεί κάποιος να βρει κανείς στις ιστοσελίδες των δύο αυτών οργανισμών.

Υπάρχει δυνατότητα πίστωσης διδακτικών μονάδων από ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα σπουδών σε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα σπουδών;

Διδακτικές μονάδες από εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών που είναι αναγνωρισμένα μπορούν να γίνουν δεκτές από τα παραδοσιακά (συμβατικά) προγράμματα σπουδών με τον ίδιο τρόπο που γίνονται δεκτές μεταξύ ομοειδών προγραμμάτων. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Διδακτικές μονάδες από συμβατικά προγράμματα να γίνουν δεκτές σε εξ αποστάσεως πρόγραμμα. Αρκεί να υπάρχει αντιστοιχία του συστήματος μεταφοράς πιστωτικών μονάδων μεταξύ των δύο προγραμμάτων και να προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του εκάστοτε προγράμματος σπουδών.

Ποια είναι η συνολική απαιτούμενη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση ενός εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο;

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τον αριθμό διδακτικών μονάδων που μπορούν να ληφθούν από τους φοιτητές μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος, έτσι ώστε τα πτυχία που προσφέρουμε να αναγνωρίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα και στο εξωτερικό. Η ελάχιστη διάρκεια του κάθε προγράμματος εξαρτάται από τον αριθμό πιστωτικών μονάδων ECTS που χρειάζονται για την απόκτηση κάθε τίτλου. Σε αυτό το πλαίσιο, για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου απαιτείται φοίτηση τουλάχιστον 3 ακαδημαϊκών περιόδων για τα προγράμματα 90 ECTS (π.χ. πρόγραμμα Επιστημών της Αγωγής) και 4 ακαδημαϊκών περιόδων για τα προγράμματα 120 ECTS (π.χ ΜΒΑ). Για τα προπτυχιακά προγράμματα απαιτείται φοίτηση 8 ακαδημαϊκών περιόδων, αφού για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται 240 ECTS. Από κει και πέρα, οι φοιτητές μπορούν να αποφασίσουν το ρυθμό των σπουδών τους, σε συνάρτηση με τις προσωπικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η δυνατότητα μερικούς φοίτησης συνιστάται στους φοιτητές που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ενώ παράλληλα έχουν και άλλες υποχρεώσεις.

Η παρακολούθηση ενός εξ αποστάσεως προγράμματος σπουδών απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις;

Προϋπόθεση για τη σωστή διεξαγωγή και παρακολούθηση ενός εξ αποστάσεως προγράμματος σπουδών αποτελεί η χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Νοείται ότι όσοι φοιτητές εγγράφονται στα εξ αποστάσεως προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν βασικές γνώσεις στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε άλλες βασικές εφαρμογές (επεξεργαστές κειμένου, παρουσιάσεις πολυμέσων, web 2.0, κτλ). Για την καλύτερη προετοιμασία των φοιτητών το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει θεσπίσει ένα προπαρασκευστικό σεμινάριο σχετικό με τις βασικές αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπου θα παρουσιαστούν και τα βασικά τεχνολογικά εργαλεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές για την ομαλή και επιτυχή τους φοίτηση στα εξ αποστάσεως προγράμματα. Τέλος, όπως συμβαίνει και με όλα τα συμβατικά προγράμματα σπουδών, κρίνεται σημαντική η γνώση της αγγλικής γλώσσας για την καλύτερη κατανόηση πηγών, την ανάκτηση πληροφοριών, τη μελέτη επιπρόσθετης βιβλιογραφίας κτλ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στα προγράμματά μας που προσφέρονται στην ελληνική γλώσσα όλες οι δραστηριότητες μάθησης, η επικοινωνία, οι εξετάσεις και τα βασικά εγχειρίδια είναι στα Ελληνικά.

Μπορείτε να μου περιγράψετε την εκπαιδευτική διαδικασία στα εξ αποστάσεως προγράμματά σας;

Οι φοιτητές στην αρχή του τετραμήνου εισάγονται στην «εικονική τάξη» (πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Blackboard). Eκεί υπάρχουν διάφορα εργαλεία που διευκολύνουν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών και του διδάσκοντα, καθώς επίσης και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή. Κατά τη διάρκεια του τετραμήνου, οι φοιτητές καλούνται να εκπονήσουν γραπτές εργασίες και να λάβουν μέρος σε άλλες δραστηριότητες μάθησης όπως online συζητήσεις, απάντηση ερωτηματολογίων αυτοαξιολόγησης, κουίζ, κτλ. H βαθμολογία που θα λάβουν οι φοιτητές στις δραστηριότητες αυτές αντιστοιχεί στο 50% της τελικής βαθμολογίας τους στο κάθε μάθημα. Το υπόλοιπο 50% αντιστοιχεί στη βαθμολογία που θα πάρουν στη γραπτή τελική εξέταση. Κατά τη διάρκεια του τετραμήνου οι φοιτητές μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδικτυακές ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων επιλύονται απορίες τους και επεξηγούνται τα πιο σημαντικά περιεχόμενα της ύλης. Εκτός από τις συναντήσεις αυτές, οι φοιτητές μπορούν να συνομιλήσουν με τους διδάσκοντές τους οποιαδήποτε στιγμή χρησιμοποιώντας τεχνολογίες σύγχρονης (τηλέφωνο, chat, κτλ.) ή ασύγχρονης (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φόρουμ, κτλ.) επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι βασικό μας μέλημα είναι οι φοιτητές να μη νιώθουν «μόνοι» σε κανένα σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά να έχουν πάντα κοντά τους το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το Ευρωπαῖκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για εξ αποστάσεως σπουδές;

Εκτός από τα δημόσια Ανοικτά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και την Κύπρο, που λειτουργούν εδώ και χρόνια προσφέροντας προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, από την προηγούμενη χρονιά (Οκτώβριος 2013) δόθηκε έγκριση και σε συμβατικά (παραδοσιακά) κυπριακά πανεπιστήμια να προσφέρουν με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προγράμματα που ήδη προσφέρονται και με το συμβατικό τρόπο. Κατανούμε, λοιπόν, ότι η προσφορά προγραμμάτων εξ αποστάσεως έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν βλέπουμε την κατάσταση αυτή ως αρνητική αλλά ως μια σημαντική ευκαιρία, αφού θεωρούμε ότι αυτή η αύξηση της ζήτησης για εξ αποστάσεως προγράμματα δείχνει ότι η κυπριακή και ελληνική κοινωνία δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη σε αυτή τη νέα μεθοδολογία. Οπότε ο Οργανισμός που θα προσφέρει την πιο πλήρη παιδαγωγική προσέγγιση και την καλύτερη ποιότητα σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό και τεχνολογικό κομμάτι θα είναι αυτός που θα «επιβιώσει» στον ανταγωνισμό και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Εμείς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και, πιο συγκεκριμένα, στη Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, σεβόμαστε απόλυτα το έργο που παράγεται στα δύο δημόσια Ανοικτά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και την Κύπρο και ακολουθούμε πιστά τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των προγραμμάτων τους, ώστε και τα δικά μας προγράμματα να είναι αναγνωρισμένα και ποιοτικά. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασίες σε ερευνητικό και διδακτικό επίπεδο με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (σχεδιασμός κοινών προγραμμάτων, ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, συνεργασία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας κτλ), ενώ από τον προηγούμενο Οκτώβριο έχουμε ξεκινήσει ένα Joint Degree με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βλέπετε, λοιπόν, ότι όχι δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά αυτά τα πανεπιστήμια, αλλά συνεργαζόμαστε με σκοπό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να αποκτήσει περισσότερη ακόμα ποιότητα και αναγνώριση στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, από την αρχή της λειτουργίας της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας, το πρώτο 100% online πανεπιστήμιο στον κόσμο, αλλά και με όλο το διεθνές δίκτυο Laureate International Universities, στο οποίο ανήκει το Πανεπιστήμιό μας και απαριθμεί 850.000 φοιτητές σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι είμαστε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο μάς προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, όπως, για παράδειγμα στο σχεδιασμό και προσφορά νέων προγραμμάτων, σύναψη συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού και αυτό μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας για μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση. Συνοψίζοντας, οι λόγοι που καθιστούν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ιδανική επιλογή για να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως ένα πρόγραμμα είναι η ακόλουθοι:

Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, προγραμμάτων και εφαρμογών για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Blackboard, τα εργαλεία επικοινωνίας και μάθησης που χρησιμοποιούνται και η διαρκής τεχνική υποστήριξη (24/7) που παρέχει το πανεπιστήμιο στους φοιτητές και τους διδάσκοντες των εξ αποστάσεως προγραμμάτων αποτελούν εγγύηση για την ομαλή και επιτυχή λειτουργία των προγραμμάτων.Η παροχή του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού. Στα δίδακτρα του κάθε προγράμματος που προσφέρεται εξ αποστάσεως περιλαμβάνεται και η αγορά του βασικού εγχειριδίου για κάθε μάθημα. Τα εγχειρίδια αυτά είναι προσαρμοσμένα στην Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προέρχονται από σημαντικούς εκδοτικούς οίκους με τους οποίους το Πανεπιστήμιό μας έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας. Για τα προγράμματα που προσφέρονται στην ελληνική γλώσσα, όλα τα εγχειρίδια είναι γραμμένα στην Ελληνική.Η κατάρτιση του διδακτικού προσωπικού. Οι διδάσκοντες στα προγράμματά μας έχουν λάβει εκτενή επιμόρφωση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (European Certificate in e-learning course design and teaching- Aνοικτό Πανεπιστήμιο Καταλωνίας), ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εμπειρία ως διδακτικό προσωπικό στο Ελληνικό ή στο Κυπριακό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ολοι τους έχουν σημαντικό ερευνητικό έργο και διδακτική εμπειρία στο αντικείμενό τους.Η πληρότητα του παιδαγωγικού μοντέλου που εφαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Eίμαστε περήφανοι να παρουσιάζουμε μια πλήρη παιδαγωγική προσέγγιση για τα εξ αποστάσεως προγράμματά μας, η οποία περιστρέφεται γύρω από ένα κεντρικό άξονα: τον εκπαιδευόμενο και τη διευκόλυνσή του στο δρόμο προς την επίτευξη των μαθησιακών στόχων.Το κύρος του δικτύου Laureate International Universities στο οποίο ανήκει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Το δίκτυο αποτελείται από 60 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 30 χώρες με σύνολο 850,000 φοιτητών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής. Η αποστολή του δικτύου της Laureate είναι να διευρυνθεί την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρέχει στους φοιτητές/τρια τα κατάλληλα και απαιτούμενα εργαλεία που για την επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών στόχων τους.

Από πού προέρχονται οι φοιτητές των εξ αποστάσεως προγραμμάτων;

Τα προγράμματά μας ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 2013 με συμμετοχή φοιτητών από διάφορες πόλεις της Κύπρου, της Ελλάδας (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό) αλλά και Ελλήνων του εξωτερικού (Αμερική, Γερμανία).

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν περισσότερες πληφορορίες σχετικά με τα εξ αποστάσεως προγράμματα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Για περισσότερες πληφορορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας http://deu.euc.ac.cy ή να απεθυνθούν στο [email protected]

Tags: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρουσυνέντευξη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα