Συνεχίζεται ο «καβγάς» για το μοίρασμα της πίτας στα ΜΜΕ

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, για την πίτα των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίοι πλέον εκτείνονται σε όλο το πλέγμα των τεχνολογιών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τα κανάλια, το διαδίκτυο κ.λπ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, αφορμή έδωσαν τα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έγινε την περασμένη Τετάρτη από τους επικεφαλής

της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Εκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής για το 2015.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από το 2020 και μετά, με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, μέρος του ψηφιακού φάσματος θα παραχωρηθεί στην κινητή τηλεφωνία για την παραπέρα ανάπτυξη της τεχνολογίας της και την εφαρμογή του «5G», οπότε στο φάσμα θα «χωράνε» λιγότερα κανάλια (δίοδοι). Η αντιπαράθεση που εξελίχθηκε τόσο στην Επιτροπή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕΤΤ ήταν πόσα κανάλια υψηλής ευκρίνειας μπορεί να «σηκώσει» η υπάρχουσα τεχνολογία και πόσα αυτή που θα έρθει από το 2020, δείχνοντας ότι ο «καβγάς» ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, παλιά και νέα «τζάκια» για την αναδιανομή της πίτας παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

Καταρχάς απέναντι στη θέση της κυβέρνησης για τη χορήγηση έως 4 αδειών σε κανάλια, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δ. Τσαμάκης και Ν. Παουλάκης, αντίστοιχα, έκαναν λόγο για τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία τόσο η σημερινή όσο και η νέα που θα εγκατασταθεί για περισσότερες αδειοδοτήσεις. Θέση μέσα από την οποία «είδαν» να δικαιώνονται οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Πρόβλημα», ωστόσο, εντοπίστηκε και ανάμεσα στους επικεφαλής της ΕΕΤΤ. Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει 8 ως 10 κανάλια και η νέα που φέρει την ονομασία «Μέρισμα 2», λόγω της παραχώρησης ψηφιακού φάσματος στην κινητή τηλεφωνία, μέχρι 6. Ο αντιπρόεδρος απάντησε ότι ανάλογα με την τεχνολογία είναι από 9 έως 18 κανάλια.

Η υπόθεση της αδειοδότησης θα απασχολήσει και την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς έχει κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΜΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα