Συνεχίζει να λειτουργεί ο εγκέφαλος μετά θάνατον;

Σύμφωνα με την Independent (δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Canadian Journal of Neurological Studies), Καναδοί γιατροί σε μονάδα εντατικής θεραπείας παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος ενός ασθενή συνέχιζε να λειτουργεί ακόμα και αφού εκείνος είχε κηρυχθεί κλινικά νεκρός. Ειδικότερα, δοκιμές που πραγματοποίησαν αφότου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του με μια σειρά τυπικών ελέγχων (όπως π.χ. απουσία παλμών και αντίδρασης στις κόρες) ανίχνευσαν εγκεφαλικά κύματα τα οποία παρατηρούνται στο στάδιο του βαθύ ύπνου.

«Ανιχνεύσαμε

μεμονωμένες εξάρσεις κυμάτων Δέλτα μετά την παύση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακή πίεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο, αναφερόμενη σε έναν από τους τέσσερις ασθενείς που είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν.

Προς το παρόν δηλώνουν άγνοια πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Και ενώ πρόκειται για έναν μόνο άνθρωπο, δηλώνουν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα ιατρικά μηχανήματα.

Στους υπόλοιπους, ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά. Όμως, οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο- ένα ακόμη μυστήριο για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο.

εγκέφαλοςμετά θάνατον
Keywords
Τυχαία Θέματα