Σύλλογος ΠΕ Ξάνθης: Να διευρύνουμε την άρνηση σε όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή!

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθη, 12 Οκτωβρίου 2014

Αρ. Πρωτ.: 257

Ταχ. Δ/νση : Μπρωκούμη 21

Τ.Κ. – Πόλη: 67100 Ξάνθη

Τηλ.-FAX: 2541024394

[email protected]

ΠΡΟΣ:

ΔΟΕ

Μέλη Συλλόγου

Να διευρύνουμε την άρνηση σε όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή!

Συνάδελφισσες, -οι

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης –

αξιολόγησης.

Ομολογία σημαντικής δυσκολίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η αυτοαξιολόγηση, αποτελεί η νέα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ. Παραδέχεται σιωπηλά ότι χιλιάδες σχολικές μονάδες δεν ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις κατευθύνσεις του για την αξιολόγηση, γι’ αυτό αναγκάζεται να τις καλέσει να μπουν και πάλι στο Παρατηρητήριο για να «διορθώσουν» τη στάση τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση των διευθυντών για την ατομική αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Παρατηρητήριο έχει ανακοινώσει 3.760 ονόματα ενώ οι αντίστοιχες σχολικές μονάδες είναι πάνω από 8.600 (4.350 δημοτικά, και πάνω από 4.250 γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ. Από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα στοιχεία, είναι πολλές εκατοντάδες οι διευθυντές που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως (μόνο στην Αττική το ΙΕΠ ανακοινώνει 1.420 ονόματα διευθυντών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπ/σης να έχουν στείλει μέιλ, σε σύνολο 2.070).

Το ΥΠΑΙΘ φοβάται να χρησιμοποιήσει το βούρδουλα των απειλών και των ποινών γιατί γνωρίζει ότι ο αριθμός των σχολικών μονάδων που δεν έκαναν την αυτοαξιολόγηση που ζητούσε είναι πολύ μεγάλος. Δε διακινδυνεύει ακόμα, από φόβο μήπως ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε μια περίοδο που η πολιτική ηγεσία επιδιώκει προφίλ συναινετικό!

Θεωρώντας σημαντική για την έκβαση της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση την περίοδο που έρχεται, το ΔΣ του συλλόγου, καλεί το σύνολο των συναδέλφων:

Να πιάσουμε το νήμα της περσινής χρονιάς, να συναντηθούμε με τη μαχητικότητα του υπόλοιπου δημοσίου και να διευρύνουμε την άρνηση μας, κάνοντας την καθολική, ώστε να υποχρεωθεί το ΥΠΑΙΘ σε οπισθοχώρηση!

Πώς συνεχίζουμε:

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να συμπεριλάβει και την εκπαίδευση στην απεργία-αποχή, καθώς και η αντίστοιχη πρόσφατη (από 25/9) του ΔΣ της ΔΟΕ, καλύπτουν απολύτως την άρνηση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης ή αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας!

Με βάση τα παραπάνω καλούμε:

1. Τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε καμία ανάρτηση στο Παρατηρητήριο, σε καμία συμπλήρωση δείκτη, σε κανένα σχέδιο εργασίας. Να αρνηθούν τη δημιουργία ομάδων εργασίας και κανείς εκπαιδευτικός και διευθυντής να μη συμμετέχει σε αυτές. Καλούμε ειδικά τα σχολεία εκείνα που συμμετείχαν στην αυτοαξιολόγηση να αλλάξουν τη στάση τους και να συνταχτούν με τον κλάδο. Στον ετήσιο προγραμματισμό αποδεχόμαστε να συζητήσουμε μόνο ό,τι προβλέπει το ΠΔ 201/1998, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή, και φυσικά ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της ΑΕΕ.

2. Καλούμε τους διευθυντές που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση (και τους υποδιευθυντές των μειονοτικών σχολείων), να εμμείνουν στη στάση τους αυτή. Καλούμε τους διευθυντές που συμμετείχαν να αλλάξουν στάση, να συνταχτούν με τον κλάδο ενάντια στην αξιολόγηση και να αποσύρουν τις εργασίες τους.

Σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα διευκρινίζουμε ότι:
τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι στοιχείο της δουλειάς του εκπαιδευτικού και όχι γραφειοκρατικό στοιχείο – νούμερο, για να καταχωρηθεί στον προγραμματισμό είτε να δοθεί στους σχολικούς συμβούλους για να «βελτιωθούν» τα μετρήσιμα στατιστικά του σχολείου είτε της περιοχής του σχολικού συμβούλου.

Αυτοί που μιλάνε για παιδαγωγικό έργο παραγνωρίζουν παντελώς την πραγματικότητα της τάξης και τις ανάγκες των μαθητών της και βιάζονται να έχουν από τους εκπαιδευτικούς εγκεφαλικούς σχεδιασμούς που θα γεμίζουν τις φόρμες αυτοαξιολόγησης! Απαιτούν το σχεδιασμό προγραμμάτων πριν ακόμα ο εκπαιδευτικός γνωρίσει τους μαθητές του και διαμορφώσει σε μια πορεία τα εργαλεία για να τους προσεγγίσει και να τους βοηθήσει να κατακτήσουν τη γνώση και να κοινωνικοποιηθούν. Προκαθορίζουν αριθμό προγραμμάτων σα μα μην είναι και αυτό στοιχείο που θα διαμορφωθεί ανάλογα με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού έργου στην τάξη.

Κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει συγκεκριμένο αριθμό προγραμμάτων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαμορφώνουν τα εκπαιδευτικά τους εργαλεία με βάση τις ανάγκες των μαθητών τους και την πορεία της διδασκαλίας της τάξης και όχι με γνώμονα την υποβολή προγραμμάτων στους σχολικούς συμβούλους. Προπάντων τους καλούμε να μην καταθέσουν κανένα πρόγραμμα για ανάρτηση στην ΑΕΕ!!!

· Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν καμία πίεση και σε κάθε περίπτωση τέτοιας να ενεργοποιήσουν την απεργία –αποχή της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία και να ενημερώσουν το Δ.Σ του συλλόγου.

· Καλούμε όποιους σχολικούς συμβούλους και διευθυντές πιέζουν τους συναδέλφους σε αυτή την κατεύθυνση να σταματήσουν αυτές του είδους τις ενέργειες. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι η απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ αφορά όλους. Ενδεχόμενη στάση πίεσης και έμμεσων ή άμεσων «απειλών» προς τους συναδέλφους αποτελεί απεργοσπαστική ενέργεια στην προκηρυγμένη απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από το σύλλογο, αλλά κυρίως αποτελεί πράξη εκβιασμού από τον πιθανό αξιολογητή προς τον πιθανό αξιολογούμενο.

Για το Δ.Σ.

Tags: αξιολόγησηΣύλλογος ΠΕ Ξάνθης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα