Σύλλογος ΠΕ Ξάνθης: Άδειες –επίδομα θέσης αναπληρωτών

Ανακοινώσεις

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ξάνθη 24-1-2013

ΞΑΝΘΗΣ Αρ. πρωτ: 29

Μπρωκούμη 21 Προς: ΔΟΕ

67100 Ξάνθη Μέλη Συλλόγου

Τηλ.: FAX. 2541024394

emailQ [email protected]

Θέμα: «Άδειες –επίδομα θέσης αναπληρωτών».

Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι αναπληρωτές

εκπαιδευτικοί αν και όταν «δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου (ασθένεια, κύηση) δικαιούνται άδεια, όχι μεγαλύτερης διάρκειας του μισού μήνα συνολικά» . Κι ακόμη παραπέρα « οι ίδιοι εκπαιδευτικοί μετά τη συμπλήρωση, κατά τα ως άνω, μισού μήνα, αδείας, με αποδοχές, απολύονται..». Κατά συνέπεια «οποιαδήποτε χορηγηθείσα άδεια, πέρα των 15ημερών, συνολικά ανά έτος, δε μπορεί να υπολογισθεί, ως διδακτική προϋπηρεσία».

Η αναλγησία των μνημονιακών κυβερνήσεων και του υπουργείου Παιδείας απέναντι στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς -το πιο ευάλωτο κομμάτι της εκπαίδευσης- είχε ήδη εκφραστεί: α) με τη πέταγμά τους στην ανεργία, μετά τη δραστική συρρίκνωση των προσλήψεων. β) Με την άνιση μεταχείρισή τους στις διατάξεις του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με τις οποίες δεν καταβάλλεται επίδομα θέσης σε όσους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ασκούν διοικητικό έργο. Και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων για την άρση αυτής της άδικης διάταξης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή του επιδόματος, καταπατώντας κάθε έννοια ισοτιμίας.

Όμως η αναλγησία και ο κυνισμός φτάνουν στο απόγειο με την εγκύκλιο που αφορά τις αναρρωτικές άδειες.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί κορυφαία απόδειξη της αντεργατικής βαρβαρότητας της συγκυβέρνησης των μνημονίων και των απολύσεων. Μ’ αυτή στην ουσία δηλώνεται ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι στην πραγματικότητα ανασφάλιστοι και δουλεύουν στα όρια της μαύρης απασχόλησης, καθώς μετά από 15 μέρες αδείας θα μπορούν να πεταχθούν στο δρόμο, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχουν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η «δημοσιονομική προσαρμογή».

Με ιδιαίτερο δε κυνισμό το υπουργείο Παιδείας καλεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν άμεσα την εγκύκλιο ανταποκρινόμενες στην «αδήριτη ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας»! Οι συνάδελφοι αναπληρωτές θυσία (και αυτοί…) στο βωμό των μνημονίων!!!

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιλέγει σταθερά τον αυταρχισμό και την προώθηση εργασιακών ρυθμίσεων που παραπέμπουν στον καπιταλισμό των αρχών του 20ού αιώνα. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, μαζί με τα πειθαρχικά, τις διαθεσιμότητες και την προώθηση της αξιολόγησης στοχεύουν να επιβάλλουν την υποταγή στους εκπαιδευτικούς και να μετατρέψουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε εργασιακό κάτεργο..

Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε, ασφαλώς, μόνο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αλλά στοχεύει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όλους. Η προστασία σε περίπτωση ασθένειας και η μητρότητα φαίνεται να αποτελούν, για τη συγκυβέρνηση, αναχρονισμούς του παρελθόντος μπροστά στους στόχους και τις επιταγές του Μνημονίου.

Δηλώνουμε ότι ως σύλλογος θα στηρίξουμε συνδικαλιστικά και νομικά κάθε συνάδελφο/ ισσα που θα κινδυνεύσει να απολυθεί για το συγκεκριμένο λόγο. Θα προχωρήσουμε σε άμεση κινητοποίηση στο βαθμό που η διοίκηση εφαρμόσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου, και καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους / ισσες σε αγωνιστική συσπείρωση για την ανατροπή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Tags: Σύλλογος ΠΕ Ξάνθης
Keywords
Τυχαία Θέματα