Σύλλογος ΠΕ "ο Παρθενώνας": Δεν θα περάσουν συγχωνεύεις - καταργήσεις - υποβιβασμοί!

Tweet

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Κυκλώπων 6, 11852 Αθήνα

τηλ. 697 4143638

[email protected]

Αθήνα, 16/5/2014

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ !

Δεν θα περάσουν συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμοί!

3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, την Τετάρτη 21 Μάη στη 1 το μεσημέρι

Νέο γύρο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, όπως διέρρευσε με δημοσίευμά της την Πέμπτη 15/5 η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, καταργούνται 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία, ιδρύονται 6 νέα δημοτικά και 11 νηπιαγωγεία, υποβιβάζονται 130 δημοτικά και 20 νηπιαγωγεία και τέλος προάγονται 103 δημοτικά και 67 νηπιαγωγεία. Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά με ταχείς ρυθμούς τα αντιεκπαιδευτικά του σχέδια, επιχειρώντας να αιφνιδιάσει το εκπαιδευτικό κίνημα.

Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο κύμα καταργήσεων σχολικών μονάδων με στόχο τις δραστικές περικοπές του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική όπως προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.

Ιδιαίτερα στην Α’ Αθήνας οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αφορούν 48 δημοτικά, υποβιβάζονται 7 δημοτικά και προάγεται 1 δημοτικό. Τι σημαίνουν αυτά για τα σχολεία της περιοχής μας ;

Συγκεκριμένα με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας :

· Στα Δημοτικά σχολεία 76ο και 138ο Αθηνών (12θέσιο και 6θέσιο) λειτουργούν με 12 και 6 τμήματα αντίστοιχα και σχεδιάζεται να γίνουν ένα 16θέσιο.

· Στα Δημοτικά σχολεία 81ο και 82ο Αθηνών (8θέσιο και 8θέσιο) λειτουργούν με 8 και 8 τμήματα αντίστοιχα και σχεδιάζεται να γίνουν ένα 14θέσιο.

· Το 149ο Αθηνών σχεδιάζεται να υποβιβαστεί από 8θέσιο σε 6θέσιο.

Ειδικά για την περιοχή των Κάτω Πετραλώνων εδώ και χρόνια διεκδικούμε την ανέγερση σχολείου. Ενώ οι ανάγκες της περιοχής ολοένα και αυξάνονται, το Υπουργείο Παιδείας συγχωνεύει και υποβαθμίζει σχολεία σε μια από τις πιο χτυπημένες από την κρίση περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο βάζει απαγορευτικά όρια στη μελλοντική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού τους, σχεδιάζει μόνιμα πληθωρικά τμήματα, καταργεί την υφιστάμενη οργανικότητα, που αποτελεί κατάκτηση τόσο των σχολείων όσο και της τοπικής κοινωνίας και διαμορφώνει ένα αβέβαιο μέλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Από την Α’ Διεύθυνση Αθηνών χάνονται με αυτό τον τρόπο πάνω από 80 οργανικές θέσεις δασκάλων καθώς και αρκετές οργανικές ειδικοτήτων, ενώ πάνω από 400 είναι οι οργανικές θέσεις που χάνονται σε όλη την Ελλάδα!

Να σημάνει συναγερμός! Η μείωση των οργανικών θέσεων σημαίνει νέες πλασματικές υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις. Το Σεπτέμβριο του 2013 ζήσαμε τι σημαίνουν όλα αυτά, με την υποχρεωτική και παράνομη μετακίνηση των 74 συναδέλφων μας από την Α’ Διεύθυνση στις άλλες διευθύνσεις της Αττικής. Αν περάσει η κατάργηση δεκάδων ακόμα οργανικών θέσεων σημαίνει ότι θα βρεθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών χωρίς οργανική θέση και άρα μετέωρος στα αρπακτικά χέρια της διοίκησης!

Δημόσιο σχολείο όμως με εκπαιδευτικούς περιπλανώμενους και εξαθλιωμένους δεν νοείται. Το Σεπτέμβρη θα λείπει το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό στα σχολεία αφού τα τμήματα στα σχολεία (όπως δείξαμε) είναι περισσότερα από τις νέες οργανικότητες των σχολείων.

Το επόμενο βήμα είναι οι συμπτύξεις τμημάτων ξεκινώντας από τα νέα τμήματα της πρώτης τάξης του Σεπτεμβίου που το υπουργείο θα επιδιώξει να κλείσει 25άρια και 27άρια τμήματα για να ισορροπήσει τη νέα οργανικότητα με τη λειτουργικότητα των σχολείων. Έτσι όμως υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η δημόσια εκπαίδευση. Δημιουργούνται πολυθέσια σχολεία σε τέτοιο μέγεθος που να αντιστοιχεί στο σχολείο της αγοράς με διευθυντή – μάνατζερ όπως προωθεί η εκπαιδευτική πολιτική της αξιολόγησης και της αποδόμησης του δημόσιου σχολείου.

Έχουν το θράσος επιπλέον, να ζητούν από τα σχολεία που συγχωνεύονται – καταργούνται, από σχολεία δηλαδή που θα τα σβήσουν από το σχολικό χάρτη, να προχωρήσουν σε έκθεση γενικής εκτίμησης και σχέδια εργασίας για την επόμενη χρονιά στα πλαίσια της ΑΕΕ !!

Δεν θα μας αιφνιδιάσουν !

Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ενωμένη και θα αντιδράσει άμεσα :

Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας (τις 3 τελευταίες για το πρωινό και τις 3 πρώτες για το ολοήμερο) και συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, την Τετάρτη 21 Μάη στη 1 το μεσημέρι. Καλούμε τους συναδέλφους, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, τις ΕΛΜΕ, τους τοπικούς φορείς, να κατέβουμε μαζικά στο υπουργείο, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση σε όσους απεργάζονται την κατάργηση των σχολείων μας. Κλείνουμε τα σχολεία μας και κατεβαίνουμε μαζικά και οργανωμένα στο ΥΠΑΙΘ μαζί με όλη τη σχολική κοινότητα και τους φορείς.

Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία που δεν συγχωνεύονται να κατανοήσουν ότι αύριο έρχεται και η δική τους σειρά, πρόκειται για μια πολιτική που απειλεί το δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας.

Καλούμε τις ενώσεις γονέων, τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για τη διάσωση των σχολείων μας.

Καλούμε σε ευρεία συσκέψη φορέων την Τρίτη 20/5. Ο τόπος και ο χρόνος θα συγκεκριμενοποιηθεί μετά από συννενόηση με την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων.

Κανένα σχολείο, κανένα τμήμα, κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός λιγότερος!

Δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

Η πρόεδρος Η γεν. γραμματέας

Αδριανή Προκόπη Αιμιλία Τσαγκαράτου

Tags: Σύλλογος ΠΕσυγχωνεύσεις σχολείων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα