Σύλλογος ΠΕ Χανίων: Στο έλεος του ΕΣΠΑ η στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς

Tweet

Οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Χανίων καταγγέλλει τους μηδενικούς διορισμούς που έγιναν στην εκπαίδευση. Η μείωση της χρηματοδότησης έφερε και μείωση στις προσλήψεις αναπληρωτών. Προσπαθεί να γεμίσει τα κενά των σχολείων με ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ. ΟΙ Κ

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η κυβέρνηση με τις

επιταγές της Ε.Ε και της τρόικας συνεχίζει και φέτος την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Φέτος όπως και την περσινή χρονιά, όχι μόνο δεν έκανε διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά μείωσε και τις χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη αναπληρωτών. Αντ’ αυτού χρησιμοποίησε το ΕΣΠΑ αλλά και τον ΟΑΕΔ για να στελεχώσει μόνιμες και πάγιες ανάγκες των σχολείων κι επιχειρεί να προχωρήσει και σε απολύσεις εκπαιδευτικών μέσα από τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις διαθεσιμότητες..

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί στοιβάζονται σε λίστες περιμένοντας κάποια πρόσληψη. Όσοι δε είναι ήδη σε αυτές τις λίστες, βλέπουν την προϋπηρεσία τους κολλημένη στο 2010. Όποιοι από τους εκπαιδευτικούς προσλαμβάνονται δουλεύουν χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα, ενώ και οι μισθοί είναι πενιχροί, αν υπολογίσουμε τις μετακινήσεις κάθε χρόνο και σε άλλη περιοχή της Ελλάδας σε όποια χρονική στιγμή το Υπ. Παιδείας θεωρεί ότι τις χρειάζεται. Είναι τουλάχιστον τραγικό να γίνονται προσλήψεις για πάγιες ανάγκες ακόμα και τον μήνα Μάρτιο.

Το Υπ. Παιδείας αφήνει τους αναπληρωτές απλήρωτους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ειδικά όσοι εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ κάθε μήνα βρίσκονται στην άγνοια για το αν θα καταβληθεί ο μισθός στην ώρα του για να μπορέσουν να ζήσουν. Ενώ απειλεί πως αν οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές δεν συμμετάσχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης τότε δεν θα τους καταβάλλεται οι μισθός.

Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες γίνονται επιμορφωτικές διαδικασίες στο τέλος της άνοιξης (λίγο πριν απολυθούν δηλαδή), αφήνοντας τους εκπαιδευτικούς αυτής της ειδικής κατηγορίας χωρίς βοήθεια για ένα σχολικό έτος. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά να γίνονται αυτά τα σεμινάρια σε αυτό το χρονικό σημείο.

Είναι εξευτελιστικό για το ίδιο το σύστημα της εκπαίδευσης να προσλαμβάνεται εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ με μισθούς Κίνας, όπως επιχείρησε η κυβέρνηση φέτος κι έκανε πίσω μόνο μετά από ισχυρές αντιδράσεις.

Ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων οδηγεί σε δύο αποτελέσματα. Πρώτο, να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ως η μόνη διαδικασία με την οποία πλέον θα ψάχνει ένας εκπαιδευτικός μια θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα με ό,τι αυτό σημαίνει για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Δεύτερον, να δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες εκπαιδευτικών μέσα στο ίδιο σχολείο και έτσι να έχουμε τους μόνιμους, τους αναπληρωτές, τους ωρομίσθιους, αναπληρωτές που πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, το βοηθητικό προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ (για 5 μήνες από τη μέση της σχολικής χρονιάς), έτσι ώστε να διασπαστεί ο κλάδος και να μην μπορέσει να αναχαιτίσει την καταστροφική πολιτική των τελευταίων χρόνων που θα συνεχιστεί.

Οι αναπληρωτές, με όποια σχέση εργασίας κι αν έχουν προσληφθεί, καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολικών μονάδων. Η διαρκής διεκδίκηση για μετατροπή των συμβάσεων σε μόνιμο διορισμό, η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών θα είναι η απάντηση που θα λάβει το υπουργείο.

Απαιτούμε να μετατραπούν οι συμβάσεις ΕΣΠΑ σε κανονικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από τον κρατικό προϋπολογισμό – όχι απολύσεις!

Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση είναι βασικά δικαιώματα που δεν μπορεί να θυσιάζονται για χάρη καμιάς τρόικας, καμιάς πολιτικής περικοπών.

.Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Φώτης Ποντικάκης Αθανάσιος Σακελλαρίδης

Tags: Σύλλογος ΠΕ Χανίων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα