Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: Μεταστέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου

Το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου είναι δυναμικότητας τριών θέσεων Νηπιαγωγών (2 πρωινά τμήματα και 1 ολοήμερο τμήμα) και στεγάζεται (κατά παρέκκλιση) επί εικοσαετίας και πλέον στο κτήριο που στεγάζεται και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου. Την τελευταία τριετία (από το 2015) διατυπώθηκε και διατυπώνεται από την πλευρά του 18ου Δημοτικού Σχολείου το πάγιο αίτημά του για πλήρη χρήση του κτηρίου που στεγάζεται από τους μαθητές/μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου, μάλιστα ο σύλλογος διδασκόντων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε και μας ενημέρωσε για την (κατά

πλειοψηφία) απόφασή του να διεκδικήσει την πλήρη χρήση των εγκαταστάσεων του κτηρίου που στεγάζεται, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των εγγραφέντων μαθητών κατά τα τελευταία χρόνια αλλά και των ζητημάτων ασφάλειας που εγείρονται για τους μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου (οι τάξεις τις Α΄ Δημοτικού αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στον 1ο όροφο του κτηρίου του συστεγαζόμενου με το Νηπιαγωγείο (στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου) Δημοτικού Σχολείου.

Παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών (τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία) έχει διατυπωθεί από την πλευρά όλων (Δημοτικού & Νηπιαγωγείου – Γονέων – Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου) η αναγκαιότητα της ανέγερσης κτηρίου για τη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου προς την πολιτεία και το Δήμο Αμαρουσίου, γεγονός που θα έδινε λύση στην προβληματική κατάσταση της συστέγασης του 18ου Δημοτικού Σχολείου με το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου, δυστυχώς οι μέχρι τώρα εκκλήσεις και πιέσεις όλων μας δεν ευοδώθηκαν, αφού η πρόταση για ανέγερση νέου κτηρίου για το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου μέσα στο χώρο (σε ένα μέρος) του οικοπέδου του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων (κυβέρνησης, ΥΠΠΕΘ, Δήμου Αμαρουσίου).

Η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας στις αρχές Μαρτίου 2018 στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα πρότεινε στις Δ/νσεις του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου την αλλαγή (περιορισμό) των ορίων εγγραφής μαθητών για τα συγκεκριμένα σχολεία (18ο Δημ. Σχ. & 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου) υπέρ των όμορών τους σχολικών μονάδων δηλ. του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και του 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου (που δεν αντιμετωπίζουν κτηριακά προβλήματα – έλλειψη αιθουσών και χώρου), όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλευρά των Δ/νσεων και του 18ου Δημοτικού Σχολείου και του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εισήγηση – πρόταση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας να μεταστεγαστεί το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου στο χώρο του όμορου του 8ο Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου επισημαίνει τα ακόλουθα:

Κατανοούμε πλήρως τα κίνητρα της απόφασης του συλλόγου διδασκόντων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου που διατυπώνει το αίτημά του για πλήρη χρήση των χώρων του κτηρίου που στεγάζεται με γνώμονα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του σχολείου.

Θεωρούμε ότι η εισήγηση – απόφαση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας για μεταστέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου στο χώρο του 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου είναι απόλυτα ενταγμένη στο πλαίσιο των επιχειρούμενων αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που επιβάλλονται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αφού άμεσα καταργεί μια θέση Νηπιαγωγού (η μεταστέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου στο κτήριο του 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου άμεσα οδηγεί τη λειτουργία των συγκεκριμένων Νηπιαγωγείων με 2 + 2 Νηπιαγωγούς για κάθε Νηπιαγωγείο, ενώ σήμερα το 18ο Νηπιαγωγείο λειτουργεί ως τριθέσιο) προωθώντας τη δημιουργία πολυδύναμων Νηπιαγωγείων. Ταυτόχρονα και με βάση την προφορική οδηγία που διατυπώθηκε από την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας προς τις Προϊστάμενες των 8ου & 18ου Νηπιαγωγείων Αμαρουσίου, σύμφωνα με την οποία (προφορική οδηγία) δεν θα δεχτούν τα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία να εγγράψουν όλα τα προνήπια που θα ζητήσουν να εγγραφούν (παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ήδη νόμος για την εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο άμεσα όπου είναι εφικτό ή σε βάθος τριετίας), ανοίγοντας το δρόμο για διαμοιρασμό (μετακινήσεις) νηπίων και προνηπίων μεταξύ των 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου – 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου και 7ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου (το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων) και ακόμα χειρότερα χαρίζοντας τα προνήπια της περιοχής στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου, προωθώντας το αίτημα των Δημάρχων και του Προέδρου της Κ. Ε. Δ. Ε. (Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γ. Πατούλη) για δημιουργία παράλληλου δικτύου (Δημόσια Νηπιαγωγεία – Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί) και ελεύθερη γονεϊκή επιλογή για τη φοίτηση των προνηπίων.

Ακόμα θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση – εισήγηση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας παραγράφονται οι όποιες διαχρονικές ευθύνες υπάρχουν για τις κυβερνήσεις της χώρας και τις Δημοτικές Αρχές Αμαρουσίου της τελευταίας εικοσαετίας, οι οποίες δε φρόντισαν να προβούν στην ανέγερση κτηρίου για το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να στερείται μια ολόκληρη γειτονιά της πόλης του Αμαρουσίου το δικαίωμα να έχει Δημόσιο Νηπιαγωγείο για τα παιδιά της, διατυπώνοντας την ανησυχία μας για την ουσιαστική εγκατάλειψη τους αιτήματος για ανέγερση νέου κτηρίου για το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου (άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε ουδέν μονιμότερο του προσωρινού κι αν στα επόμενα χρόνια το 8ο Νηπιαγωγείο και το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου συγχωνευθούν όλοι γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη).

Επισημαίνουμε ακόμα ότι η μη ύπαρξη όμορου Νηπιαγωγείου για το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου ίσως αποτελέσει στο μέλλον αιτία «αιμορραγίας» σε ότι αφορά την εγγραφή μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για τη συνεχή και ραγδαία μείωση του μαθητικού πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας, με ότι αυτό σημαίνει για την οργανικότητα του συγκεκριμένου Δημοτικού Σχολείου.

Όλα τα παραπάνω κατατέθηκαν από την πλευρά του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου στη συνάντηση που είχαμε με τον Δ/ντή Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας τονίζοντας ότι πρέπει από την πλευρά της υπηρεσίας να εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια (π.χ. συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου για ενοικίαση χώρου στην περιοχή για τη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου κ.λπ.) ώστε η περιοχή να μη χάσει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο της και θέτοντας ξεκάθαρα προς την πλευρά της διοίκησης ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παράνομες και παράτυπές ενέργειες από την πλευρά της σε ότι αφορά τις μεταστεγάσεις – συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων ή τις εγγραφές μαθητών (νηπίων – προνηπίων).

Η απάντηση που λάβαμε από το Δ/ντή Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας (σε παράσταση διαμαρτυρίας – συνάντηση που είχαμε στις 21 – 3 – 2018 στην έδρα της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας) ήταν ότι το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλα τα παιδιά (μαθητές Δημοτικού Σχολείου, νήπια και προνήπια), τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών μελών του (Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Εκπ/κών Ειδικοτήτων) στη βάση της υπεράσπισης και κατοχύρωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών του ελληνικού λαού με γνώμονα τις πάγιες θέσεις του κλάδου για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση – υποχρεωτικά και δωρεάν παρεχόμενα από την πολιτεία για όλα τα παιδιά.

Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίουμεταστέγαση18ο νηπιαγωγείο Αμαρουσίου
Keywords
Τυχαία Θέματα