Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: Διαδικασίες αξιολόγησης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. Μαρούσι 8 – 10 – 2014

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Αρ. Πρ.: 153

Ταχ. Δ/νση: Ιερού Λόχου 3 – 5

Τ. Κ. 15124 Μαρούσι Προς: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Τηλ. & Fax: 210 8020788 ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πληροφ. Καββαδία Φ. Κοινοποίηση: Δ. Ο.Ε.

Email:[email protected] Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. Αττικής

Δικτυακός τόπος:http//: www.syllogosekpaideutikonpeamarousiou.gr

Θέμα : « ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

Συνάδελφοι

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να επιβάλει

την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης.

Η αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, ανάγκασε το Υπουργείο σε σιωπηλή παραδοχή της ήττας του. Θυμίζουμε τις χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην αξιολόγηση, την άρνηση των συλλόγων διδασκόντων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας και την υποχρεωτική ανάθεση, την άρνηση της πλειοψηφίας των Συλλόγων Διδασκόντων να αναρτήσουν σχέδια δράσης στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ, την απεργία - αποχή των Διευθυντών από την επιμόρφωση για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, αλλά και την εξ αποστάσεως επιμόρφωση, αφού το Παρατηρητήριο έχει ανακοινώσει 3.760 ονόματα ενώ οι αντίστοιχες σχολικές μονάδες είναι πάνω από 8.600 (4.350 δημοτικά, και πάνω από 4.250 γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ). Παραδέχεται ότι χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικοί δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του και τους καλεί να διορθώσουν τη στάση τους, να μετανοήσουν.

Το ΥΠΑΙΘ μετά την γενικευμένη αντίσταση των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, όπως και όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι, παρατείνει τις προθεσμίες και ζητά από τους εκπαιδευτικούς που δεν το έχουν κάνει να :

Αναρτήσουν ή να τροποποιήσουν τα σχέδια δράσης που δεν κατέθεσαν τον Ιούνιο ως τις 15/10.Να αναρτήσουν στο παρατηρητήριο τον προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου και την υλοποίηση των σχεδίων δράσης ως τις 31/11.Καλεί τους Διευθυντές που δεν συμμετείχαν στην εξ αποστάσεως ενημέρωση να το πράξουν ως τις 15/10.Μεταθέτει την αξιολόγηση των Διευθυντών ως προς το διοικητικό τους έργο στις αρχές του Νοέμβρη.Παρατείνει ακόμα και την προθεσμία για την εγγραφή στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου και τη στελέχωση των Επιτροπών Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (E.A.E.E.), των νέων επιθεωρητών για την εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων ως τις 21/10.

Η μόνη επιτυχία που καταγράφει το ΥΠΑΙΘ είναι η επιμόρφωση των στελεχών εκπαίδευσης σε γνωστό εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου και η προσχηματική τους αξιολόγηση. Τα στελέχη εκπαίδευσης δεχόμενοι να αξιολογηθούν, ώστε να είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν, φαίνεται ότι διάλεξαν πλευρά.

Το Υπουργείο και οι επιτελείς του κάνουν ότι δεν γνωρίζουν πως η αντίσταση των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της αξιολόγησης είναι συνειδητή επιλογή και δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά το φόβο που προσπαθούν να σπείρουν ανάμεσά μας. Απειλούν, ενώ είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά όταν συμμετέχει σε δράσεις που έχουν αποφασιστεί από το συνδικαλιστικό του όργανο.

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι η εφαρμογή των νόμων 3848/10, 4024/11 και 4132/13 καθώς και του Π.Δ. 152/13 έχει στόχο το κλείσιμο και την κατηγοριοποίηση σχολείων, την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, τις απολύσεις και τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, την καλλιέργεια του ανταγωνισμού ανάμεσα στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, την απαξίωση του εκπαιδευτικού.

Γνωρίζουν ότι κυοφορείται νέο μισθολόγιο απόλυτα συνδεδεμένο με την αξιολόγηση και νέο ασφαλιστικό που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι μειωμένοι κατά 40% από το 2009.

Γνωρίζουν ότι το μεσοπρόθεσμο δεν επιτρέπει προαγωγές μέχρι το 2016, ή μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%, κάτι που όπως όλα δείχνουν με την καταστρεπτική μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, δεν θα γίνει σύντομα.

Γνωρίζουν ότι οι αναρτήσεις στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ θα χρησιμοποιηθούν από τις υπό στελέχωση 5μελείς επιτροπές για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την κατάταξή τους σε αξιολόγηση θετική, θετική υπό όρους και αρνητική, ανάλογα και με το βαθμό ανταπόκρισης στα σχέδια δράσης που καταθέτουν.

Οι σχολικοί σύμβουλοι οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν και να συνεργαστούν με τις επιτροπές των Ράμπο επιθεωρητών, «κριτικούς φίλους» τους ονομάζει η νέα ηγεσία, γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους απεμπολούν τον καθοδηγητικό τους ρόλο και γίνονται μέρος της χειρότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) προσκαλεί εκπαιδευτικούς με διδακτορικό και εμπειρία τουλάχιστον 3 ετών σε διαδικασίες αξιολόγησης ή εμπειρία σε θέση στελέχους εκπαίδευσης, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, σχολικούς συμβούλους και ακαδημαϊκούς, να στελεχώσουν Επιτροπές Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (E.A.E.E.).

Οι επιτελείς του Υπουργείου γνωρίζοντας την καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών και τη δυσκολία να βρει εθελοντές, παρά την παχυλή αμοιβή, προβλέπουν και την περίπτωση να μην βρεθούν αρκετοί υποψήφιοι, ενώ ήδη η προθεσμία έχει παραταθεί : «Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχουν υποψήφιοι για τη στελέχωση Ε.Α.Ε.Ε. συγκεκριμένης Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, συγκροτείται Ε.Α.Ε.Ε. με Πράξη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από σχετικές εισηγήσεις του αρμόδιου Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και του Διευθυντή Εκπαίδευσης για τα μέλη που θα την απαρτίζουν.» Οι εν λόγω επιτροπές λοιπόν θα είναι πλήρως ελεγχόμενες από την πολιτική ηγεσία, η οποία ανασύρει από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» συνταξιούχους εκπαιδευτικούς προφανώς πιστούς στην πολιτική της . Όποιος εν ενεργεία ή συνταξιούχος εκπαιδευτικός δεχθεί να παίξει το ρόλο του επιθεωρητή δεν έχει θέση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καλεί:

Τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, να μην καταθέσουν κανενός είδους σχέδιο δράσης ή προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ, ακολουθώντας την από 25/9 απόφαση της ΔΟΕ για απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Επισημαίνουμε ότι πολλά σωματεία έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις και τις έχουν στείλει με εξώδικα στα αρμόδια Υπουργεία ανάμεσά τους και η ΟΛΜΕ. Τους Διευθυντές να μην συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση, και να μην καταθέσουν βιογραφικά για την αξιολόγηση τους.Κανένας εκπαιδευτικός να μην ζητήσει την εγγραφή του στο Μητρώο Αξιολογητών.Κανένας εκπαιδευτικός να μην ζητήσει να αξιολογηθεί.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Tags: Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίουαξιολόγηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα