Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: Δελτία τύπου σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή της αξιολόγησης

Tweet

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 – 1 – 2014 στις 19:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου συνάντηση – συζήτηση των Δ/ντών, Δ/ντριών Δημ. Σχολείων & Προϊστάμενων Νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου. Η συμμετοχή των συναδέλφων Δ/ντών, Δ/ντριών Δημ. Σχολείων και Προϊστάμενων

Νηπιαγωγείων ανήλθε σε ποσοστό πάνω από το 50% του συνόλου των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Συλλόγου μας.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η οικοδόμηση μέτρων από την πλευρά των εκπαιδευτικών, μέσω του οργανωμένου συνδικαλιστικού μας κινήματος, ενάντια στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που προωθεί το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση με στόχο τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε έννοιας παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στα σχολεία, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων και το άνοιγμα του δρόμου για χιλιάδες απολύσεις εκπ/κών.

Η συζήτηση – ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε ήταν ιδιαίτερα πλούσια και εποικοδομητική για το ζήτημα της οικοδόμησης μέτρων ενάντια στην εφαρμογή του πλαισίου «αξιολόγησης» από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών μέσα στις σχολικές μονάδες και στους συλλόγους διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

Από την πλευρά του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τονίστηκαν ιδιαίτερα:

· το γεγονός της αναγκαιότητας της ομόφωνης και ομόθυμης καταδίκης και απόρριψης του πλαισίου «αξιολόγησης» του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών που προωθεί το ΥΠΑΙΘ, μέσω της συλλογής υπογραφών επί του κειμένου – απόφασης του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. για το θέμα αυτό, το οποίο διακινείται ήδη στα σχολεία και νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας και το υπογράφουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί,

· η αναγκαιότητα της απόρριψης της διαδικασίας της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων με πρακτικά των συλλόγων διδασκόντων, αν και όταν θα κληθούν από την υπηρεσία να συνεδριάσουν, στα οποία θα αναφέρεται καθαρά ότι δεν υπήρξε κανένας/καμιά εκπ/κός πρόθυμος/-η να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας για την «αυτοαξιολόγηση» (υπάρχει ήδη απόφαση του Δ. Σ. του Συλλόγου μας και του Δ. Σ. της ΔΟΕ που καλεί τους συναδέλφους να μη συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες ομάδες εργασίας για την υλοποίηση της «αυτοαξιολόγησης» που παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη),

· για το ζήτημα της υιοθέτησης απορριπτικών πρακτικών από τους συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων και νηπιαγωγείων το Δ. Σ. του Συλλόγου έχει ήδη αποστείλει στα σχολεία σχέδιο πρακτικού, μέσω της ανακοίνωσης (Δελτίου τύπου) του Συντονισμού των Συλλόγων Π. Ε. & των ΕΛΜΕ της Αττικής, στον οποίο συμμετέχει και ο Σύλλογός μας, ενώ το Δ. Σ. του Συλλόγου μας δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα και στο Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε., ώστε και η ομοσπονδία με απόφασή της να εκδώσει ανάλογο σχέδιο πρακτικού για τους συλλόγους διδασκόντων των Δημ. Σχολείων και Νηπιαγωγείων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την απόρριψη της αυτοαξιολόγησης από τους συλλόγους διδασκόντων,

· την εκπεφρασμένη απόφαση του Δ. Σ. του Συλλόγου μας και της Δ. Ο. Ε. να μην επιτρέψει σε κανέναν να διακυβεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του κλάδου, στρεφόμενος εναντίον των συναδέλφων, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας το σύστημα «αξιολόγησης» που προωθεί το ΥΠΑΙΘ για τους εκπαιδευτικούς με στόχο την ουσιαστική απόλυση χιλιάδων συναδέλφων, τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων, την δραματική αλλαγή στο παιδαγωγικό – δημοκρατικό κλίμα των σχολικών μονάδων και την κατάρρευση των συναδελφικών σχέσεων μέσα στις σχολικές μονάδες, αλλά και τη διάλυση του συνδικάτου μας, αφού μοιραία αξιολογητές και αξιολογούμενοι δε θα εκφράζονται πλέον από τα ίδια συνδικάτα.

Από την πλευρά των Δ/ντών, Δ/ντριών των Δημ. Σχολείων και Προϊστάμενων Νηπιαγωγείων εκφράστηκε η ομόφωνη και απόλυτη αντίθεσή τους στην εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος «αξιολόγησης» - κρεατομηχανής (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνάδελφος Δ/ντής Δημ. Σχολείου) και ζητήθηκε να τεθεί το θέμα της έκδοσης σχεδίου πρακτικού για την απόρριψη της αυτοαξιολόγησης από τους συλλόγους Διδασκόντων τόσο από το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, όσο και από το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας τόνισε στους Δ/ντες, Δ/ντριες & τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων ότι η απόρριψη της αυτοαξιολόγησης από τους συλλόγους διδασκόντων είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την αποτροπή της εφαρμογής της «αξιολόγησης» που προωθεί το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση και να μην υποκύψουν σε τυχόν πιέσεις της υπηρεσίας που τους ασκήθηκαν ή θα τους ασκηθούν, καλώντας τους να μη συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε επιμορφωτικό σεμινάριο που τυχόν θα διοργανωθεί από τους σχολικούς συμβούλους για το θέμα της αυτοαξιολόγησης, αλλά να συμμετάσχουν μαζικά στις στάσεις εργασίας που έχει ήδη κηρύξει η Δ. Ο. Ε. και θα προκηρύξει και το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου με στόχο τη μη διεξαγωγή αυτών των επιμορφωτικών σεμιναρίων, όπως έγινε και γίνεται από τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. όλης της χώρας, ενώ για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει και σχετική συνάντηση του Δ. Σ. του Συλλόγου μας με τις/τους σχολικούς συμβούλους της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας, αλλά και με το Δ/ντή Π. Εκπ/σης Β΄ Αθήνας.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ – ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 – 1 – 2014 στις 12:30 στα γραφεία του παρατήματος της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας στο Μαρούσι συνάντηση του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου με τις/τους σχολικούς συμβούλους της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας, με τη συμμετοχή των σχολικών συμβούλων: κας Κυριάκη Β., κας Μανιάτη Ελ., κου Ράπτη Ηλ., και του κου Γαληνέα Γ. (στη συνάντηση δεν προσήλθαν χωρίς να δικαιολογήσουν την απουσία τους οι σχολικοί σύμβουλοι: κος Γιαννίκας Α., και κα Χιουρέα Ουρ. – ειδικής αγωγής).

Θέμα της συνάντησης ήταν η οικοδόμηση μέτρων ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης – χειραγώγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που προωθεί το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση, από τις οργανωμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΔΟΕ και του κλάδου, με στόχο την αποτροπή της εφαρμογής και υλοποίησης των σχετικών ΠΔ για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.

Από την πλευρά του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου κατέστησαν σαφή στους σχολικούς συμβούλους τα ακόλουθα:

η κάθετη και καθολική αντίθεση του κλάδου στην υλοποίηση και εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος «αξιολόγησης» που επιχειρεί να υλοποιήσει το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση, με στόχο τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων μας, αλλά και την πλήρη κατάργηση των όποιων στοιχείων παιδαγωγικού – δημοκρατικού χαρακτήρα έχουν απομείνει στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των συλλόγων διδασκόντων, ιδιωτικοποιώντας τη δημόσια εκπαίδευση με την επιχειρηματικοποίηση των κριτηρίων λειτουργίας και αξιολόγησης της,η καταστροφική συνέπεια που θα έχει η αποδοχή και εμπλοκή των σχολικών συμβούλων στη διαδικασία της «αξιολόγησης», που προωθείται από το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση, αναφορικά με την απεμπόληση του ρόλου τους ως παιδαγωγικών καθοδηγητών και συμβούλων των εκπαιδευτικών και τη μετατροπή τους σε στυγνούς διεκπεραιωτές προειλημμένων αποφάσεων και αντιεπιστημονικών – αντιπαιδαγωγικών μεθόδων, που μοναδικό στόχο έχουν να απορρίψουν και να οδηγήσουν στην απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μέσω των ποσοστώσεων φίλτρων για τη μετάβαση των εκπαιδευτικών από βαθμό σε βαθμό και την παραγραφή του γεγονότος ότι αγνοούνται πλήρως οι συνέπειες των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόζονται στο χώρο της Δημόσιας Εκπ/σης και επιχειρείται με την επιβολή της «αξιολόγησης» να επιρριφθούν όλες οι ευθύνες για τις αδυναμίες και ελλείψεις της Δημόσιας Εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν,η εκπεφρασμένη απόφαση του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, εκφράζοντας τις αποφάσεις των Γ. Σ. των μελών του, ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, αν τυχόν γίνουν από τους σχολικούς συμβούλους της περιοχής,η συνολική και ομόθυμη απόφαση του κλάδου να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του, αλλά και την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία μη εφαρμόζοντας – ανατρέποντας στην πράξη την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος «αξιολόγησης», διαγράφοντας από τις τάξεις του όποιους/όποιες συνεργήσουν στην υλοποίηση και εφαρμογή του,η έντονη και άμεση αντίδραση του Δ. Σ. του Συλλόγου μας στην εκδήλωση οποιασδήποτε άσκησης πίεσης σε βάρος των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων και των συλλόγων διδασκόντων από την πλευρά των σχολικών συμβούλων, αναφορικά με την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης.

Τέλος το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου κάλεσε τους σχολικούς συμβούλους της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας να πάρουν θέση απέναντι στο ζήτημα της υλοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος «αξιολόγησης» που προωθεί το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση, αναλογιζόμενοι ότι αποτελούν και εκείνοι κομμάτι του κλάδου των εκπαιδευτικών της Π. Ε., ο οποίος με την εφαρμογή και υλοποίηση της «αξιολόγησης» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση, αφού αξιολογητές και αξιολογούμενοι δε χωράνε στο ίδιο συνδικάτο.

Από την πλευρά των σχολικών συμβούλων, αφού εκφράστηκε η διαφωνία τους με το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης, δηλώθηκε ότι οι ίδιοι έχουν μικρό μερίδιο αναλογικά με τους Δ/ντές των σχολείων στο ζήτημα της εφαρμογής της «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας και ότι οι συγκεκριμένοι δεν σκοπεύουν να διοργανώσουν σεμινάρια επιμόρφωσης των Δ/ντών για το ζήτημα αυτό, εκτός αν το ζητήσουν οι ίδιοι οι Δ/ντές ή κάποιοι συνάδελφοι, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν έχουν ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης» σε καμία σχολική μονάδα, αλλά αντίθετα έχουν οχληθεί για το θέμα από ορισμένους Δ/ντές που τους υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου δήλωσε στις/στους σχολικούς συμβούλους ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κανενός είδους παρελκυστικές – παραπλανητικές τακτικές από οποιουσδήποτε (Δ/ντές ή Σχολικούς Συμβούλους) συνεργήσουν στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» επιχειρώντας να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους και θα προβεί άμεσα στη διαγραφή τους από τις τάξεις των μελών του, διατρανώνοντας για άλλη μια φορά τη θέληση και απόφαση του κλάδου να ακυρώσει στην πράξη την «αξιολόγηση» που προωθεί το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση.

Για το ζήτημα μάλιστα της στάσης των σχολικών συμβούλων και των ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν για την αποτροπή της εφαρμογής της «αξιολόγησης» θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση με το σύνολο των σχολικών συμβούλων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας, από κοινού με το Δ. Σ. του Συλλόγου μας και του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. «Ο Περικλής», στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης μας με τους όμορους συλλόγους εκπ/κών Π. Ε. της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας.

Μαρούσι 25 – 1 – 2014

Αρ. Πρ.: 46ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ιερού Λόχου 3 – 5 Τ. Κ. 15124 Μαρούσι Τηλ. & Fax: 210 8020788 Πληροφ. Καββαδία Φ. Email:[email protected] Προς:ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κοινοποίηση: Δ. Ο. Ε. Tags: Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίουαυτοαξιολόγησηαξιολόγηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα